Etusivu » Osakesijoittaminen – Näin ostat osakkeita vuonna 2023 » Parhaat sijoituskirjat 2023 – ota sijoituskirjallisuus haltuun näillä tärpeillä

Parhaat sijoituskirjat 2023 – ota sijoituskirjallisuus haltuun näillä tärpeillä

Parhaat sijoituskirjat 2023

Olemme listanneet alle suosittuja suomenkielisiä sijoituskirjoja, jotka tarjoavat sijoittajille mielenkiintoisia lukuelämyksiä. Kirjat sopivat niin kokeneelle kuin aloittavalle sijoittajalle, mutta loppuun olemme keränneet erikseen vielä parhaat sijoituskirjat aloittelijalle ja nuorelle sijoittajalle.

Kirjat eivät ole missään tietyssä parhausjärjestyksessä. Listauksen tarkoituksena on esitellä muutamalla lauseella kirjoja, ja jättää lukijan päätettäväksi onko kirja omaan tilanteeseen sopiva.

Mukana ovat mm. Jukka Oksaharjun suositut kirjat Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen sekä Hajauta tai hajoa. Sijoituskonkari Kim Lindströmin sijoituskirjallisuus Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä sekä Onnistu osakemarkkinoilla tuovat kokeneen ja ehkä Suomen ensimmäisen analyytikon näkemyksen pörssikaupan kehittymisestä Suomessa.

Sijoituskirjat 2023 – Nämä kannattaa lukea

Arvoguru – Jarkko Aho, Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju

Tutkitusti tuottavin sijoitusstrategia! Edullisten osakkeiden ostaminen on finanssimaailman tunnustetuin strategia. Arvoguru jatkaa siitä, mihin tähänastiset arvosijoittamista käsittelevät perusteokset ovat jääneet.

Tunnuslukuihin pohjautuvasta mekaanisesta seulonnasta astutaan ratkaiseva askel sijoituskohteiden analysoimiseen nykyaikaisen arvosijoittamisen keinoin. Kirjailija, pörssitoimittaja Karo Hämäläinen ja Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kirjoittivat vuoden 2016 myydyimmän sijoituskirjan Sijoita kuin guru.

Sijoittajaksi 7 päivässä – Merja Mähkä, Unna Lehtipuu

Tässä kirjassa näytetään konkreettinen seitsemän päivän polku, jonka jälkeen kuka tahansa on valmis ostamaan ensimmäiset osakkeensa tai rahastomerkintänsä.

Erinomainen kirja aloittelijalle, josta kaikki ylimääräinen on karsittu ja jonka avulla on helppo päästä sijoittamisessa alkuun.

>>Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivän ajan!

Sijoita kuin guru – Karo Hämäläinen & Jukka Oksaharju

Vuosisadan kovimmat sijoitusopit yksissä kansissa. Kuinka sijoituslegendat ovat luoneet menestyksensä? Mitä Warren Buffett ostaisi tänään Helsingin pörssistä?

Sijoita kuin guru esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen. Menesty paremmin – sijoita kuin guru!

Sijoita kuin guru II – Laatuguru – Karo Hämäläinen & Jukka Oksaharju

Laatuyhtiöt ovat pörssin aatelia. Ne selviävät yli vaikeiden aikojen ja kasvattavat vakaasti omistajiensa varallisuutta. Sijoita kuin guru II – Laatuguru käy läpi laatusijoittamisen periaatteet. Kirja etenee suurista linjoista Helsingin pörssin yhtiöiden tarkasteluun.

Kirjailija Karo Hämäläisen ja sijoitusstrategi Jukka Oksaharjun teos Sijoita kuin guru oli vuoden 2016 myydyin sijoituskirja Suomessa. Laatugurussa tekijäpari on saanut rinnalleen suosittua laatusijoittamiseen erikoistunutta blogia pitävän Random Walkerin.

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen – Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharjun kirja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen esittelee näkökulman, jossa analyysi lähtee liikkeelle pörssiyhtiöstä ja sen osingonmaksukyvystä.

Kirjan keskeisenä sanomana on se, että vain tuloksiaan kasvattavat yhtiöt voivat loistaa pörssissä suhdanteiden yli: osakkeen todellinen arvo vastaa rahamäärää, jonka yhtiö pystyy tilittämään osakkeenomistajilleen voitonjakona tulevaisuudessa.

Hajauta tai hajoa – Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharjun kirja Hajauta tai hajoa alleviivaa pörssiyhtiön maksaman osinkovirran merkitystä pitkän aikavälin sijoittajalle osakkeiden myyntivoittojen sijaan.

Menestyvä laatuyhtiö maksaa omistajilleen kasvavaa osinkovirtaa, vaikka pörssiä ei olisi olemassakaan. Tällöin sijoitustuotto ei ole riippuvainen muiden sijoittajien lyhytjänteisestä toiminnasta osakemarkkinoilla. Näkökulma vaikuttaa erityisesti hajautukseen: sijoittajan tulee keskittyä salkun markkina-arvon heilahtelun tasoittamisen sijaan kasvutrendillä olevan osinkovirran varmistamiseen.

Osta, vuokraa, vaurastu – Joonas Orava & Olli Turunen

Asuntosijoittaminen on turvallinen ja tehokas tapa vaurastua. Tässä kirjassa asuntosijoittamista tarkastellaan kattavasti niin turvallisuushakuisen kuin hyvää tuottoa etsivän sijoittajan näkökulmasta.

Kirja antaa vinkit sijoitusasunnon ostamiseen ja vuokraamiseen prosessin pienimpiäkin yksityiskohtia myöten. Myös velkavivun hallitusta käytöstä ja hyödyistä kerrotaan laajasti ja konkreettisin esimerkein.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Pikkuguru– Random Walker, Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju

Suuria tuottoja pienillä yhtiöillä. Sijoittamisessa suurimmat voitot tekee se, joka löytää tulevaisuuden tähtiyhtiön juuri ennen kuin se kohoaa vuosikausien kiitoon. Pikkuguru auttaa löytämään keinoja, joilla voi seuloa tulevaisuuden tähdet ja välttää yhtiöt, joiden lupaukset jäävät esityskalvoille.

Pienyhtiöihin erikoistuminen vaatii sijoittajalta harrastuneisuutta ja halua kääriä hihat, mutta hyvin tehdystä työstä saa palkinnon. Pikkuguru kertoo kaiken olennaisen, mitä suomalaisen pien- ja kasvuyhtiösijoittajan tulee tietää.

Erilainen ote omaan talouteen – Pasi Havia & Ville Lappalainen & Antti Rinta-Loppi

Tuoko raha onnea? Paljonko rahaa on riittävästi? Tarkoittaako säästäminen aina niukkuutta? Onnellisen elämän tavoittelu saa meidät helposti taloudelliseen umpikujaan.

Onni on kuitenkin joitain ihan muuta kuin urheiluauto tai huvila meren rannalla. Tässä kirjassa raha laitetaan sen oikealle paikalle ja valjastetaan toimimaan elämänlaadun edistäjänä. Kirja antaa ohjeet oman taloudenpidon eri osa-alueille ja syyt, miksi näitä ohjeita kannattaa noudattaa.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä – Kim Lindström

Kim Lindström on arvopaperialan ammattilaisena, aktiivisena yksityissijoittajana sekä mielipidevaikuttajana seurannut Suomen pääoma- ja erityisesti osakemarkkinoiden kehitystä päivätasolla 1960-luvun lopulta lähtien.

Näinä vuosikymmeninä pörssitoiminta ja pörssiyhtiöt ovat kokeneet niin rajuja muutoksia, ettei 1960-luvun sijoittaja enää tunnistaisi tämän päivän markkinoita. Suomen ehkä ensimmäisenä analyytikkona hän antoi vahvan sysäyksen nykyisen sijoitustutkimuksen kehittymiseen.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Onnistu osakemarkkinoilla – Kim Lindström & Tom Lindström

Teos kertoo, miten voi menestyä osakemarkkinoilla keskimääräistä paremmin käyttämällä hyväkseen yksinkertaista päättelykykyä ja markkinapsykologian lainalaisuuksia. Kim Lindströmin perusteellinen ja persoonallinen tapa pohdiskella sijoitusasioita tuli tutuksi jo hänen aiemmissa teoksissaan Menesty osakesijoittajana ja Vaurastu arvo-osakkeilla.

Onnistu osakemarkkinoilla pohjaa näihin teoksiin, ja sen pääpaino on arvosijoittamisessa, joka on lukuisten tieteellisten tutkimusten valossa erittäin tuottoisa sijoitusstrategia.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Vaurastu kuin Warren Buffett – Mika Hyttinen

Warren Buffett on miljardööri ja lähihistorian ylivoimaisesti menestynein sijoittaja. Mikä on hänen salaisuutensa? Vastaus löytyy poikkeavasta riskinäkemyksestä: riski ei pienene hajauttamalla, vaan päinvastoin hajautus lisää riskiä. Älä siis pelaa osakepeliä muita sijoittajia vastaan, vaan vaurastu kuin Warren Buffett ostamalla ja pitämällä maailman parhaita bisneksiä!

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Miten sijoitan pörssiosakkeisiin – Seppo Saario

Teoksen tavoitteena on antaa lukijalle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla kokonaiskuva sijoittamisesta pörssiosakkeisiin. Kirja tarjoaa lukijalle erilaisia sijoitusstrategioita, jotka auttavat lukijaa löytämään itselleen parhaan tavan osallistua sijoitusmarkkinoille.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Osakkeen arvonmääritys – Juha-Pekka Kallunki & Jaakko Niemelä

Luotettava yrityksen arvonmääritys on perusta sijoittajan päätöksille. Teos on selkeä ja havainnollinen esitys soveltavasta arvonmäärityksestä. Sen avulla lukija pystyy arvioimaan yrityksen osakkeen arvoon vaikuttavat tekijät ja hyödyntämään arvonmäärityksen työkaluja sijoituspäätöksissä.

Kirjassa kuvataan yleisesti käytetyt arvostusmallit ja tunnusluvut sekä perehdytään niiden käyttöön. Kirja pohjautuu kirjoittajien aiemmin useana painoksena ilmestyneeseen teokseen Uusi yrityksen arvonmääritys

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Sijoita rahasi vastuullisesti – Kaisa Kurittu

Kirja pureutuu vastuulliseen sijoittamiseen sijoittajan näkökulmasta. Miten voi tunnistaa ja löytää omiin arvoihin ja tavoitteisiin sopivia, vastuullisia sijoituskohteita?
Vastuullisen sijoittamisen tavoitteena voi olla maailman pelastaminen, hyvät tuotot tai motkottavan omatunnon vaimentaminen. Kirja avartaa, pohjustaa ja rohkaisee, jotta lukija saa vastuullisesta sijoittamisesta paremman otteen – ja ymmärtää samalla paremmin omia motiivejaan.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Mitkä ovat parhaat sijoituskirjat aloittelijalle tai nuorelle sijoittajalle?

Sijoittamista aloittaessa on järkevää kerätä tietoa mahdollisimman laajalla haavilla. Hyviä teoksia sijoitusuran alkuun voisivat olla henkilökohtaista taloutta ja sijoittamisen filosofiaa yleisellä tasolla käsittelevät kirjat. Parhaat sijoituskirjat alkuvaiheessa voisivat olla esimerkiksi Erilainen ote omaan talouteen, Sijoittajaksi 7 päivässä ja Vaurastu kuin Warren Buffett.

Näistä kirjoista on hyvä ponnistaa seuraavaksi sijoitustyylin ja omaisuusluokan valintaan. Mikäli tähtäimessä on nimenomaan arvopaperisijoittaminen, kannattaa Seppo Saarion klassikkoteos Miten sijoitan pörssiosakkeisiin lukea läpi. Jos asuntoihin sijoittaminen kiinnostaa, on paras sijoituskirja aloittelijalle Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, Vuokraa, Vaurastu.

Sijoittajana ja analyytikkona tunnetun Jukka Oksaharjun yhdessä toimittaja Karo Hämäläisen kirjoittamat sijoituskirjat ovat myös aloittelijalle hyviä valintoja. Ne ovat helppolukuisia, lyhyitä ja käsittelevät osakesijoittamisen strategiavalintoja järkevinä kokonaisuuksina.

Parhaat uudet sijoituskirjat vuonna 2023

Viime vuosina on julkaistu runsaasti mielenkiintoisia uusia sijoituskirjoja. Myös moni vanha klassikko sai uuden painoksen, kuten Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Alla listattuna muutama vuoden 2022 paras sijoituskirja.

Tähtäimessä osakkeet – Heikki Keskiväli

Heikki Keskivälin uusi Tähtäimessä osakkeet-kirja sisältää hyvän annoksen tuhansista kirjoista opittua sijoitusviisautta, mutta myös vuosien sijoitusuran aikana kantapään kautta tullutta oppia. Kirja ei ole haudanvakava, vaan monilta osin pilke silmäkulmassa kirjoitettu. Monet sijoittamisen perusperiaatteet käydäänkin tarinoiden kautta läpi. Noin 400 sivuinen teos on julkaistu tammikuussa 2020.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Vastuullinen sijoittaja – Anna Hyrske, Magdalena Lönnroth, Antti Savilaakso

Vastuullinen sijoittaminen on ollut viime vuosien iso teema sijoittamisen rintamalla – eikä sen merkitys taatusti ole vähenemässä. Kirja pohtii eri keinoja vaikuttaa oman sijoitustoiminnan vastuullisuuteen, ja sitä miten vastuullisuus näkyy sijoitustuotoissa.

Kirja sopii yhtä hyvin piensijoittajalle kuin isompiakin omaisuuksia hallinnoiville tahoille. Tämän kirjan avulla sijoittaja saa hankittua itselleen hyvän peruskäsityksen vastuullisesta sijoittamisesta, sen historiasta ja nykytilasta.

Miten sijoitan rahastoihin – Kalle Kauppila, Vesa Puttonen, Eljas Repo

Alkuvuodesta 2020 julkaistu Miten sijoitan rahastoihin on kattava perusteos rahastosijoittamiseen. Noin 200 sivuisena teoksena se on sopivan lyhyt ja nopealukuinen – erinomainen sijoituskirja aloittelijalle johdannoksi sijoitusrahastoihin.

Rahastosijoittaminen käydään kirjassa tunnuslukujen, esimerkkien ja laskelmien kautta läpi.

>> Tämä kirja löytyy Storytelistä – kokeile maksutta 14 päivää!

Kryptovaluuttasijoittaminen 2023

Kryptovaluuttasijoittaminen on noussut viime vuosien aikana suureen suosioon. Kryptovaluutoista ja niihin sijoittamisesta on melko niukasti vielä laadukasta, suomenkielistä kirjallisuutta. Alla on muutamia vaihtoehtoja, joiden avulla voit perehtyä kryptovaluuttojen taustalla olevaan teknologiaan ja lainsäädäntöön. 

Lohkoketju – Antti Innanen, Mikko Eerola, Juha Viitala, Patrik Elias Johansson

Vuonna 2019 julkaistu Lohkoketju -teos auttaa syventymään lohkoketjuteknologian maailmaan. Blockchain- eli lohkoketjuteknologiaa onkin verrattu internetin kaltaiseksi suureksi innovaatioksi, joka tulee mullistamaan maailmaa. Valtiot ja yritykset ovat alkaneet hyödyntää lohkoketjuja mitä moninaisemmissa toiminnoissa. Kuitenkin vain harvalla on oikeasti käsitys siitä, mistä lohkoketjussa on oikein kyse. Tämä teos auttaa syventymään aiheeseen. 

Kryptovaluutat ja lohkoketjut, mahdollisuus vai uhka? – Wille Kuutti

Vuonna 2017 julkaistu teos auttaa perehtymään kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuteknologiaan. Teoksessa käydään läpi mitä kryptovaluutat ovat, miten ne toimivat ja mitä mahdollisuuksia kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia tarjoavat. Samalla sukelletaan kryptovaluuttojen historiaan. 

Virtuaalivaluutan tarjoaminen – Jon Hautamäki, Max Atallah, Karri Koskikare

Vuonna 2019 julkaistu Virtuaalivaluutan tarjoaminen on Suomen ensimmäinen perusteos virtuaalivaluuttalainsäädännöstä. Se on käytännönläheinen käsikirja, jossa käydään läpi pykäläjärjestyksessä vuonna 2019 voimaan tullut laki kryptovaluutan tarjoajista.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.