Etusivu » Treidaaminen 2023 – Mitä treidaus oikein on?

Treidaaminen 2023 – Mitä treidaus oikein on?

Treidaaminen 2023

Treidaaminen on tuttu termi nykyään lähes jokaiselle. Moni on lukenut lehdistä otsikoita esimerkiksi amerikkalaisesta Robinhood-palvelusta, jossa joku on äkkirikastunut valtavasti ja joku menettänyt viimeisetkin rahansa. Monesti treidaamisesta puhutaan myös uhkapelaamisena.

Onko treidaaminen vain nykyajan trendi-ilmiö, jolla ei oikeasti ole mitään arvoa vaurastumisen tavoittelussa, vai onko se sittenkin varteenotettava vaihtoehto perinteiselle osta ja unohda -strategialle? Lue lisää alta. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mitä on treidaaminen?

Treidaaminen tarkoittaa nopeaa kaupankäyntiä eri sijoitusvälineiden avulla.Vaihtoehtoja ovat mm. osaketreidaus, joka on yleisin vaihtoehto. Osakkeiden lisäksi treidata voi myös esimerkiksi valuutalla, kryptoilla tai indekseillä. Yksi vaihtoehto on myös öljyn treidaus.

DAX treidaus on suosittua suomalaisten treidaajien keskuudessa. DAX-indeksi koostuu Frankfurtin pörssin 30 aktiivisimmin vaihdetuista saksalaisten yhtiöiden osakkeista. 

Treidaamalla tavoitellaan suuria tuottoja lyhyessä ajassa. Treidaaja pyrkii ennustamaan muiden liikkeitä pörssissä ja hyötymään kurssiliikkeistä. Monesti ajatellaan, että treidaaminen olisi jotenkin uusi ja muodikas ilmiö. Muodikas se ehkä on, mutta ei erityisen uusi. Pitkäjänteinen osakesijoittaminen ja nopeatahtinen treidaaminen ovat jo pitkään kilpailleet siitä, kummalla tavalla saa suuremmat tuotot.

Treidaaminen määritellään hieman riskisemmäksi sijoittamisen muodoksi kuin muu osakesijoittaminen. Jos esimerkiksi ei ole tarkka, millaisia kuluja omista kaupoista veloitetaan, voi pidemmän päälle käydä hullusti ja sijoitukset mennä pahasti pakkaselle.

Tietoa treidaamisesta on saatavilla nykyään enemmän ja helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Periaatteessa kuka tahansa voi aloittaa treidaamisen, jos kiinnostusta ja pieni alkupääoma löytyy. Markkinoille pääsevät kaikki halutessaan ja opiskella voi niin paljon kuin vain jaksaa.

Perinteinen sijoittaminen on totuttu näkemään sellaisena, että yhtiöitä tutkitaan tarkasti ja osakkeiden ostopäätöstä pohditaan pitkän tähtäimen kannalta – osakkeet pidetään jopa vuosikymmeniä. Samaten myynti on saattanut tulla kysymykseen melkeinpä vain silloin, jos yhtiön toiminnassa ilmenee epätoivottuja muutoksia, rahaa on tarvittu muuhun käyttöön tai sijoitetulle rahalle on keksitty tuottavampi sijoituskohde.

Treidaus on aivan päinvastaista. Ei välttämättä ole ollenkaan tärkeää, miten jokin yhtiö pärjää tulevaisuudessa, onko sen tunnusluvut otolliset pitkäjänteistä salkussa pitämistä varten tai kuinka paljon se maksaa osinkoa. Treidaaja valjastaa volatiliteetin käyttöönsä lyhyellä aikavälillä tehokkaasti. Treidaaja siis pyrkii ennustamaan, milloin kurssi on matalalla ja milloin korkealla, jotta voi ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Treidausvoitot eivät välttämättä ole mitenkään suuria, mutta kun kauppoja tehdään paljon, niin pienistä puroista kasvaakin iso joki.

Treidaamalla haetaan perinteisesti nopeampia voittoja kuin perinteisellä osta ja pidä -tai osta ja unohda -menetelmällä on totuttu saamaan.

Treidaaminen on jonkin verran enemmän aikaa vievää, koska kurssiliikkeitä täytyy seurata tarkemmin voittojen mahdollistamiseksi.

Volatiliteettiä eli kurssivaihtelua monesti melkein pelätään. Jos pörssissä on suurta aaltoilua, moni saattaa hätääntyä ja myydä osakkeensa. Volatiliteetti on kuitenkin pörssin ja sijoittamisen ominaisuus, ei vika. Juuri volatiliteetti mahdollistaa treidaamisenkin voitot. Täytyy olla kurssivaihtelua, jotta osakkeita voi ostaa halvemmalla ja myydä kalliimalla.

Mitä treidaamineen tarkoittaa?

Treidaaminen tarkoittaa nopeatempoista kauppaa erilaisilla sijoitusvälineillä. Osaketreidaus on suosittu sijoittamisen muoto. Kauppoja pyritään tekemään niin, että ostetaan matalan kurssin aikaan ja myydään, kun kurssi nousee tiettyyn pisteeseen. Tuottoja pyritään saamaan lukumäärällisesti monien kauppojen avulla, vaikka yksittäisen kaupan voitto olisikin melko pieni.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten aloittaa treidaaminen?

Treidaaminen saattaa kuulostaa hankalalta ja siltä, että sitä varten tarvitaan monta kallista näyttöä ja muita välineitä. Se on osittain totta, mutta ei se ole lopulta niin vaikeaa kuin aluksi luulisi. Toki nettiyhteyden on parasta toimia ja tietokoneen pelittää moitteettomasti, jotta pystytään hyödyntämään tarvittavat työkalut treidaamisen tueksi. Useampi näyttökään ei ole pahitteeksi markkina-analyysien hyödyntämistä varten. Treidaamaan voi oppia melko helposti, jos vain päättää perehtyä asiaan.

Hanki tietoa niin paljon kuin mahdollista

Tietoa on saatavilla todella paljon ja todella monesta eri lähteestä. Lue kirjoja (yksi paljon viimeaikoina esillä ollut kirja on Jukka Lepikön Treidaa kuin ammattilainen -kirja), tutki nettisivuja, kuuntele podcasteja tai äänikirjoja ja niin edelleen. Tietoa kyllä löytyy.

Tehokas tapa opetella treidaamaan ja oikeastaan mikä tahansa uusi taito on keskustella jonkun kokeneemman kanssa. Jos aikoo menestyä treidaamalla muutenkin kuin vain hetkellisesti, on järkevää opiskella taloutta laajemminkin. On helpompi ymmärtää ja ennustaa kurssiliikkeitä ja ihmisten käyttäytymistä pörssissä, kun tietää hieman historiaa. Ennen kuin aloittaa tositoimet, on hyvä harjoitella ensin. Treidaus harjoittelu on mahdollista muutamien sivustojen kautta ilman oikeaa rahaa. Yksi tapa on myös yksinkertaisesti merkitä kuvitteelliset kaupat itselleen ylös ja katsoa, miten olisi käynyt, jos olisi oikeasti vastaavat kaupat tehnyt.

Määrittele itsesi treidaajana

Päätä, aiotko vain vähän kokeilla ja katsoa, toimisiko se, vai aiotko ottaa heti ison vaihteen silmään ja tavoitella suuria. Oma strategia on hyvä miettiä valmiiksi ja yrittää pysyä siinä. Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten pieni varovaisuus alussa ei ole pahitteeksi. Panoksia voi aina nostaa, kun pääsee paremmin hommasta jyvälle. Vaikeampi on paikata jo tehtyjä virheitä tai tappioita. Ei ehkä ole järkevää heti kättelyssä jättää päivätyötä taakseen ja laskea vain treidaamisen varaan, mutta myöhemmin se voi olla hyvinkin mahdollista. On hyvä miettiä, uskaltaako käyttää vipua (velkaa) treidaamiseen, vai toimiiko vain omien säästöjen avulla.

Aseta tavoitteet

On helpompaa seurata omaa kehitystään treidaajana, jos on jokin maali, jota kohti etenee. Yhdeksi tavoitteeksi voi olla järkevää ottaa myös kassanhallinnan, sillä varsinkin alussa on helppo polttaa näppinsä, jos toimii liian uhkarohekasti. Kannattaa pitää huoli, että oma talous ei kaadu, jos tappiollisia treidejä tulee useampi putkeen. Sanotaan, että 90% aloittavista treidaajista tekee tappiota ensimmäisen vuoden aikana, joten kassanhallinta on ensiarvoisen tärkeää.

Valitse alusta, jolla toimit

On hyvä vertailla kuluja ja käyttöliittymää. Vaihtoehtoja löytyy jo nykyään paljon, tulevaisuudessa todennäköisesti vielä enemmän treidaamisen suosion kasvaessa. Koska treidaus on nopeaa kaupankäyntiä ja kauppoja tulee väkisinkin paljon, on hyvä miettiä suunnitelma valmiiksi verotusta varten. Jos treidaa osakkeilla, verotus on yleensä melko selkeä ja monet alustat hoitavat raportoinnin sijoittajan puolesta. Jos treidaa jotakin muuta, asiaa kannattaa miettiä.

Treidaustyylit

Kaikessa treidaamisessa on sama periaate. Kuitenkin erilaisia tyylejä on useampia. Itselle sopivan treidaustyylin voi valita käytettävissä olevan ajan mukaan tai omaan strategiaan muuten sopivimman tyylin.

Positiotreidaaminen

Positiotreidaamisessa treidaaja pitää salkussaan osakkeita suhteellisen pitkäänkin, yleensä kuukausia tai jopa vuosia. Tämä muistuttaakin aikalailla perinteistä osakesijoittamista. Positiotreidaajat hyödyntävät teknistä- ja fundamenttianalyysiä päätöstensä tukena. Positiotreidaajat hyödyntävät usein myös lyhyeksimyyntiä eli shorttaamista. Shorttaus tarkoittaa osakkeiden myymistä ennen kuin itse asiassa vielä omistaakaan niitä. Voitto perustuu oletukseen, että osakkeen kurssi laskee myynnin ja ostamisen välissä. Shorttaaja saa siis myynnin ja ostamisen välissä tapahtuneen hintamuutoksen erotuksen kulut ja vero vähennettynä itselleen.

Päiväkauppa

Päiväkauppaa eli päivätreidausta tekevät istuvat herkeämättä tietokoneen ääressä pörssin aukiolon aikana. Heidän voittonsa koostuvat monesti pienistä summista, mutta kauppoja tehdään todella tiheään tahtiin. Moni päiväkauppaa tekevä käyttää velkavipua apuna. Näin ollen on myös mahdollisuus menettää enemmän kuin on itse maksanut. Päiväkauppa on käytännössä päivätyötä, positioita ei jätetä auki yöksi pörssin ollessa suljettuna. Päiväkauppaa tekevät seuraavat erilaisia kuvaajia kauppojensa tukena. Päiväkauppa on sitä, mikä useimmille tulee ensimmäisenä mieleen, kun treidaamisesta puhutaan.

Swing treidaaminen

Swing treidaus tarkoittaa sitä, että positiota pidetään auki muutamista päivistä muutamiin viikkoihin. Tämä ei vaadi aivan yhtä suurta omistautumista ja tietokoneen ääressä istumista kuin päiväkauppa. Tekninen analyysi on tässä tyylissä tärkeä ja suuressa roolissa. Myynnit tapahtuvat stop-loss -tasojen mukaan, tietyn tuottotason saavuttamisen mukaan tai silloin, kun positio on ollut auki ennalta määrätyn ajan.

Skalppaaminen

Jos päiväkauppa kuulosti hektiseltä, skalppaaminen on sitä ainakin. Skalppaajat tekevät vielä nopeampaa kauppaa, kestot ovat jotakin sekuntien ja minuuttien välillä. Yksittäisen kaupan tuotto-odotus on näin ollen vielä pienempi kuin päiväkauppaa käyvien. Skalppaaminen vaatii myös paljon aikaa ja istumalihaksia, sillä koneen ääreltä ei oikein voi pitkäksi aikaa lähteä, ettei menettäisi hyviä oston tai myynnin paikkoja.

Treidaaminen osakesäästötilillä

Moni mieltää treidaamisen moderniksi ja cooliksi kikkailuksi. Osakesäästötili taas mielletään pitkäjänteisen ja ”vanhanaikaisen” osakesijoittamisen ilmentymäksi, vaikka se onkin melko uusi tulokas Suomen sijoituskentällä. Tarkemmin ajateltuna treidaus osakesäästötilillä on kuitenkin erityisen hyvä idea verotehokkuuden takia.

Osakesäästötilin hienous on se, että sen sisällä tehdyistä kaupoista ei heti tarvitse maksaa veroa. Verot voitoista maksetaan vasta siinä kohtaa, kun varoja nostetaan pois tililtä. Näin ollen kauppaa voi tehdä paljon ilman huolta veroseuraamuksista.

Osakesäästötilille voi tallettaa  50 000 euroa. Tilin arvo voi kuitenkin nousta ilman määritettyä ylärajaa, jos tilin sisällä tehdyt kaupat ovat voitollisia tai jos sinne maksetaan osinkoja. Tili sopii hyvin suomalaisten, hyvin osinkoa maksavien osakkeiden ostoon. Se sopii myös aktiiviselle treidaajalle, joka tekee lukumäärällisesti paljon kauppaa. Arvo-osuustilillä verotus realisoituu jokaisen voitollisen kaupan yhteydessä.

Vaikka treidata voi muutenkin kuin osakkeilla, osakesäästötilille on mahdollista ostaa vain osakkeita. Osakesäästötilin yhteydessä puhutaan melkein aina myös korkoa korolle -ilmiön maksimoimisesta. Treidaamalla sitä ei juurikaan pääse hyödyntämään, koska osakkeita ei pidetä kauaa salkussa. Osakesäästötilillä tehdyistä voitoista maksettavaksi tulevat verot kumuloituvat yhtä lailla. Tämä on toki huono puoli ost-treidaamisessa. Myöskään tappiota ei pysty vähentämään verotuksessa heti. Mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa vasta sitten, kun koko osakesäästötili lakkautetaan. Osakesäästötilejä saa olla yhdellä ihmisellä kerrallaan vain yksi. Jos niitä epähuomiossa avaa useamman, seuraa siitä sanktio verottajalta.

Aloita treidaus Nordnetin osakesäästötilillä

Treidaus työkalut

Treidaajat hyödyntävät erilaisia työkaluja päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Työkalut ovat kehittyneet ja nykyään valikoimaa löytyykin todella runsaasti. On erilaisia automaattisia kaupankäyntiohjelmia, jotka tekevät kaupat ennalta määritettyjen hintatasojen tai aikamääreiden mukaan, on analyysityökaluja, joiden myötä ei tarvitse itse manuaalisesti etsiä sopivia kohteita, on erilaisia kurssihälytyksiä, jotka ilmoittavat, jos kurssi laskee tai nousee tiettyihin ennalta määritettyihin lukemiin.

Koska treidaaminen on yleensä nopeatahtista, on tärkeää pysyä tarkasti ajan tasalla. Tämän vuoksi erilaisia graafeja ja markkina-analyysejä tarvitaan, jotta on mahdollista pysyä kartalla koko ajan. Jos joskus herättää ihmetystä treidaajien lukuisat eri näytöt, niin tämän takia niitä käytetään. On tärkeää nähdä erilaista dataa samanaikaisesti onnistuakseen.

Teknistä analyysiä käytetään yleisesti talousmaailmassa. Sitä hyödynnetään myös treidaamisessa. Teknisen analyysin tarkoitus on löytää ja mallintaa ennustettavia samankaltaisuuksia ja säännönmukaisuuksia osakekurssien vaihtelussa.

Fundamenttianalyyseissä hyödynnetään yhtiöiden taloudellisia tunnuslukuja ja tulevaisuuden näkymiä, joiden avulla pyritään selvittämään sopiva hinta osakkeelle kullakin hetkellä. Tämän menetelmän kannattajat uskovat, että osakkeen hinta palautuu aina lopulta lähelle sen ”oikeaa” arvoa, jolloin on mahdollista selvittää, onko osake yli- tai alihintainen siihen nähden.

Tärkeimmät työkalut treidaamiseen ovat hyvä ja nopea nettiyhteys, suhteellisen tehokas tietokone, joka jaksaa pyörittää erilaisia ohjelmia yhtä aikaa ja nopeasti sekä muutama näyttö. Yhdenkin näytön avulla voi mahdollisesti aloittaa, mutta jos homma alkaa mennä yhtään ammattimaisempaan suuntaan, aika nopeasti alkaa kaivata useampia näyttöjä.

Treidausalusta

Samoin kuin on työkaluja treidaamisen tueksi, on olemassa myös eri alustoja treidaamisen toteuttamiseen. Nopean tahdin vuoksi treidausalustan käytettävyyden tulee olla huippuluokkaa. On vaikea kuvitella mitään, mikä vaikeuttaisi treidaamista enemmän kuin huonosti toimiva alusta. Pahimmassa tapauksessa huonosti toimiva treidausalusta vesittää voittojen mahdollisuuden kokonaan, jos positio jää vaikkapa auki liian pitkäksi aikaa tai jos sitä ei saa ajoissa avattua.

Kun valitsee itselle sopivaa alustaa, pitää ensiksi miettiä, mikä on kaupankäynnin kohde, jota aikoo käyttää. Jos esimerkiksi aikoo käyttää osakesäästötiliä ja treidata sen kautta, täytyy valita toimija, jonka valikoimista osakesäästötili löytyy. Jos aikoo treidata kryptoja, täytyy valita sellainen toimija, jonka valikoimista kyseinen krypto löytyy. Vielä nykyäänkään kaikkien kryptovaluuttapörssien valikoimista ei löydy läheskään kaikkia yleisimpiäkään kryptovaluuttoja.

Kulut nousevat mietinnän alle, kun kauppoja tehdään paljon. Treidaajan valinta on todennäköisesti sellainen toimija, jonka hinnoittelupolitiikka toimii niin, että mitä enemmän kauppaa tekee, sen pienemmät ovat kulut. Monessa alustassa hinnoittelu toimiikin juuri näin, mutta on olemassa myös sellaisia alustoja, joissa on kiinteä kulu kauppojen lukumäärästä tai suuruudesta huolimatta.

Periaatteessa osakkeita pystyy treidaamaan minkä tahansa pankin tai palvelun kautta, jos tarjolla on vain arvo-osuustili. Kaikkialla se ei ole kuitenkaan kulujen takia yhtä järkevää, mutta jokainen voi valita omaan tarpeeseensa parhaiten sopivan toimijan.

 

Treidaus verotus

Jokaisen sijoittajan, myös treidaajan täytyy huomioida verotus. Sijoitusten voittoja verotetaan 30%, jos pääomatuloja on enintään 30 000€ vuoden aikana ja 34%, jos niitä on enemmän kuin 30 000€. Treidaajakaan ei pääse verotusta karkuun, vaan joutuu yhtälailla maksaa verot tekemistään voitoista.

Suomalaiset pankit hoitavat veroraportoinnin sijoittajan puolesta. Sijoittajan huoleksi jää veroilmoituksen tarkistaminen ja verojen maksaminen sitten, kun aika on. Jos jostain syystä treidaajan käyttämä toimija ei raportoi kauppoja verottajalle, täytyy itse pitää kirjaa. Tämä on toki hieman työlästä siinä kohtaa, kun kauppoja tekee parhaimmillaan päivittäin ja useita päivän aikana.

Jos treidaa vaikkapa kryptovaluutoilla, kirjanpito pitää hoitaa itse, sillä krytpovaluuttapörssit eivät ainakaan vielä toistaiseksi tee sitä sijoittajien puolesta. On kuitenkin olemassa palveluja, jotka laskevat verot valmiiksi ja muodostavat verottajalle toimitettavan raportin, mutta tiedot eivät automaattisesti siirry sinne. On mahdollista ja varovasti sanottuna jopa todennäköistä, että lisääntyneen kysynnän myötä uusia toimijoita ja palveluita tulee markkinoille helpottaakseen verotukseen liittyviä ongelmia.

Ennen varoiteltiin tekemästä liikaa kauppaa osakkeilla veroseuraamusten ja kaupankäyntikustannusten pelossa. Nykyään on matalmpi kynnys kokeilla treidaamista, kun sen voi tehdä osakesäästötilin kautta. Tällöin veroseuraamuksia saa hieman lykättyä. Treidaamisen aloittamisesta kiinnostuneille voi hyvinkin olla sopiva vaihtoehto ensin kokeilla treidaamista osakesäästötilin kautta pienemmillä summilla ja jos homma sujuu, voi sen jälkeen vertailla eri toimijoita ja etsiä itselle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Treidaaminen on nopeatahtista kauppaa lyhyillä pitoajoilla. Treidata voi esimerkiksi osakkeita. Kauppoja tehdään paljon ja usein.

Tietoa on nykyään saatavilla melkein enemmän kuin jaksaa ottaa vastaan. Nettisivuilta, Youtube-videoilta, kirjoista, podcasteista ja äänikirjoista on esimerkiksi mahdollista oppia treidaamista. Myös erilaiset sijoittajapalstat saattavat olla hyödyllisiä, sillä sieltä voi löytää vertaistukea ja kuulla kokeneempien treidaajien neuvoja.

Pienillä summilla voi kyllä treidata, mutta silloin myös tuotot ovat pienempiä. Ajan mittaan summia voi kasvattaa. On järkevää aloittaa pienemmillä summilla ja kasvattaa niitä kokemuksen karttuessa.

Treidaamalla tehtyjä voitollisia sijoituksia verotetaan samalla tavalla kuin muitakin sijoitusvoittoja. Voitoista maksetaan veroa 30 % 30 000e saakka ja sen yli menevältä osalta 34 %.