Etusivu » Velkavipu sijoittamisessa – Kannattaako vivuttaminen sijoittamisessa?

Velkavipu sijoittamisessa – Kannattaako vivuttaminen sijoittamisessa?

Velkavipu sijoittamisessa eli vivuttaminen on tehokas tapa kasvattaa omaa sijoitussalkkua sekä sen tuotto-odotuksia. Oikein käytettynä velkarahalla sijoittaminen on järkevä tapa maksimoida oman sijoitussalkun tuotot, nostamatta riskiä kohtuuttoman suureksi. Velkavipua voi käyttää monissa eri sijoitusmuodoissa aina rahastoista ja osakkeista asuntosijoittamiseen.

Tässä artikkelissa käsittelemme velkavipua, velkarahalla sijoittamista, asuntosijoittajan velkavipua sekä yleisesti velkavivun käyttämistä omassa sijoitusstrategiassa. Käymme läpi niin velkavivun käyttämisen perusteita, sekä erilaisia tapoja käyttää vivuttamista oman sijoitussalkun työkaluna.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on velkavipu? Mitä se tarkoittaa?

Velkavipu sijoittaminen tai toisin sanoen vivuttaminen tarkoittaa vieraan pääoman eli velan käyttöä sijoitusten rahoittamiseen. Eli yksinkertaisesti ilmaistuna, velkavipu on lainarahalla sijoittamista. Velkavivun tarkoituksena on nostaa oman pääoman tuottoa. Velkavipu mahdollistaa pääoman tuoton maksimoinnin suuremmaksi, kuin se olisi ilman lainarahaa ja sen tuomaa vipua. Velkavivun käyttäminen onkin yksi sijoittajan käytössä olevista tavoista, joilla voi vaikuttaa oman sijoitussalkun kehitykseen. Muita tapoja on esimerkiksi oman sijoitusstrategian valinta, kuten mitä sijoitusinstrumenttejä käyttää ja mikä on oma sijoitushorisontti. Vivuttaminen on sijoittamista velkarahan avulla osittain tai kokonaan. Sijoittajan ei siis suinkaan tarvitse vivuttaa koko salkkuaan, vaan velkavipu voi toimia lisäboostina, kattaen vain osan sijoitussalkun pääomasta. Tämä onkin itseasiassa järkevämpi strategia velkavivun käyttämiseen. Velkavipusana viittaa vipuun, jolla toivottuun tuottoon saadaan lisäpotkua ”vivuttamalla” pääoman tuottoa ylöspäin.

Velkavivun käyttäminen houkutteleekin useita sijoittajia, juuri sen tehokkuuden takia. Velkavipu voi tulla harkintaan omassa sijoitussalkussa siinä vaiheessa, kun sijoittamista on takana jo tovi ja mielessä siintää korkoa korolle ilmiöön vaikuttaminen mahdollisimman tehokkaasti. Velkavivun käyttö voi tulla sijoittajan mieleen myös pörssiromahduksen hetkellä, jossa ns. ”ostonpaikkoihin” pitäisi päästä nopeasti käsiksi. Velkavipu voi toimia hyvänä sotakassa vaihtoehtona, jos omaa rahaa ei ole tilillä makaamassa ylimääräisenä. Velkavivun käyttäminen on hyvin tyypillistä myös asuntosijoittamisessa, jossa hyvin tyypillisesti suuri osa pääomasta katetaan lainarahalla, jopa 100 % velkavivulla.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten velkavipu toimii?

Velkavivun ideana on maksimoida pääoma sijoituksissa. Mitä suurempi pääoma sijoituksissa on, sitä suurempaa nettotuottoa se kerryttää ja täten myös kiihdyttää korkoa korolle -ilmiötä. Velkarahalla sijoittaessa ideana on, että velkaraha pyritään sijoittamaan niin tuottavasti, että se tuottaa enemmän kuin velan kustannukset ovat. Velkarahan tulee siis olla kustannustehokasta, eikä mikä tahansa lainaraha kannata.

Jos kuvitellaan, että sijoitetaan velkarahalla 10 000 € osakkeisiin, jonka keskimääräinen tuottoprosentti on 8 % vuodessa. Velkavivun lainanhoitomaksujen ollessa alle 8 %, on sijoittaja kasvattanut omaa pääomaa ilman lisäkustannuksia. Tällöin tuottoa ei ole kuitenkaan päässyt kertymään, lainanhoitokustannusten nakertaessa tuottoa. Jos sijoituslainan lainanhoitomaksut ovat taas esimerkiksi 1–5 %, on sijoittaja tehnyt vivuttamisella tuottoa sijoituksilleen keskimäärin 3–7 % vuositasolla, vaikuttaen näin oman pääoman kerryttämiseen sekä korkoa korolle ilmiöön. Korkoa korolle ilmiötä ei tule vivuttamisessa unohtaa, vaan vivuttaminen on nimenomaan erittäin tehokas keino päästä vaikuttamaan korkoa korolle ilmiön kiihtyvyyteen. Sillä mitä enemmän sijoitettavaa pääomaa on sijoitusuran alkutaipaleella, sitä suurempaa tuottoa se tekee pitkässä juoksussa.

Velkavipu esimerkki

Vivuttamisella sijoittajan on mahdollista kasvattaa oman sijoitussalkun tuottoprosenttiaan suuremmaksi kuin se olisi omalla pääomalla sijoittaessa. Käymme seuraavaksi muutaman esimerkin erilaisista vivuttamisen mahdollisuuksista osakesijoittamisessa. Esimerkiksi treidaamisessa, eli päiväkaupassa, sijoittajan ostaessa osakkeita omalla rahalla aamulla 3000 eurolla ja myyden ne illalla 3300 eurolla, on sijoittaja tehnyt 10 % voiton. Mutta jos sijoittaja käyttäisikin 90 % velkavipua, käyttäen 2700 € lainaa ja 300 € omaa rahaa, vastaa 300 € arvonnousu 100 prosentin tuottoa, sillä oma sijoitettu pääoma tuplaantuu 300 eurosta 600 euroon. Tässä esimerkissä ei ole huomioitu lainanhoitokustannuksia, koska sijoitushorisontti on niin lyhyt.

Pidemmällä aikavälillä lainanhoitokustannukset tulee huomioida. Esimerkiksi jos sijoittaja sijoittaa velkarahalla hyvää osinkoa maksaviin yhtiöihin, ovat osinkotuotot verojen ja lainanhoitokustannusten jälkeen suurempaa tuottoa sijoittajalle, kuin omaa rahaa käyttäessä. Osinkotuottojen lisäksi tulee vielä huomioida yhtiöiden arvonnousu. Velkavipua käyttäessä sijoittajan ROE eli oman pääoman tuotto kasvaa, sillä omaa pääomaa käytetään vähemmän ja velkavipu ikään kuin tekee kaiken työn, maksimoiden oman pääoman osuuden tuottojen muodossa. Vivutetun salkun tuotoista muodostuu omaa pääomaa sitten lisää.

Velkavipu on yleistä asuntosijoittamisessa

Yksi yleisimmistä vivuttamisen muodoista on velkavipu asuntosijoittamisessa – matalakorko ja helppous ovat suurimpia syitä asunnon vivuttamiseen. Asuntosijoittamisessa ei välttämättä edes aina puhuta velkavivusta tai vivuttamisesta, tavallista on puhua lainarahalla sijoittamisesta. Eikä tavallinen asunnon ostaja edes välttämättä ajattele hyödyntävänsä velkavipua asuntoa ostaessaan.                      

Asuntolainaa hankkiessa ja neuvotellessa pankit yleensä vaativat 20-30 % omia säästöjä tai muita vakuuksia ostettavan kohteen arvosta. Velkavivun määrä asuntosijoittamisessa on mahdollista jopa 100 % saakka, jos omia vakuuksia löytyy eikä näin ollen omaa pääomaa tarvitse sijoittaa sijoittaa asuntoon. Tässä on kuitenkin eroja pankkien välillä. Myös maksukyky on suuressa roolissa asuntolainan hankinnassa, suurta velkavipua käyttäessä luonnollisesti lainan määrä on suuri sekä sitä vastaavan kuukausittaiset lainaerät.          

Sijoitusasunnon tarkoituksena on yleensä vuokratuottojen saaminen. Vuokratuotoilla katetaan asuntolainan kulut ja lainan lyhennykset. Myös muita tapoja asuntosijoittamiseen on kuin asunnon pitkäaikainen vuokraaminen. Suosituksi tavaksi asuntosijoitusmuodoksi on kivunnut myös lyhytaikaisvuokraaminen, tavallisesti Airbnb-vuokraus, sekä asunnon flippaus. Flippaamisella tarkoitetaan huonokuntoisen asunnon remontoimista ja täten myyntivoiton tekemistä asunnon arvon noustessa. Myös remontoimattomassa asunnossa arvonnousu on mahdollista, etenkin pääkaupunkiseudulla.  

Kuitenkin kaikissa asuntosijoittamisen muodoissa velkavipu on suuressa roolissa. Velkavivun käyttäminen voi hieman vaihdella eri asuntosijoitusmuodoissa. Erilaiset lainaehdot ovat hyödyllisiä erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi asunnon vuokraaja hyötyy maltillisista lainankoroista, kun taas flippaaja toivoo lainaltaan joustavuutta lyhennysvapaiden muodossa sekä mahdollisimman kulutonta lainanperustamismaksua. Lainan korot ja muut kustannukset vaikuttavat velkavipuun ja sen vaikuttavuuteen. Asuntosijoittamisessa velkavipua käyttäessä on myös tärkeää huomioida asunnon arvonnousu tai ikävämmässä tapauksessa arvon tippuminen. Jos asunnon arvo nousee, toimii vipu oman pääoman tuotossa positiivisesti. Jos asunnon arvo taas tippuu, voi korkean vivuttamisen seurauksena menettää oman pääoman osuuden kokonaan.

Esimerkiksi 100 000 € asunnon arvon tippuessa 10 % eli 90 000 €, on 90 % velkavivulla menettänyt kokonaan oman pääoman eli 10 000 €. Pahimmassa tapauksessa myyntitilanteessa asuntosijoittaja jää siis tappiolle, huolehtien vielä lainan koroista ja myyntikustannuksista. Kuukausittaiseen kassavirtaan vivuttaminen vaikuttaa myös voimakkaasti. Korkojen noustessa, mitä suurempi velkavipu on, sitä negatiivisemmaksi kassavirta käy korkojen noustessa. Asuntosijoittajan näkökulmasta vivuttaminen voi toimia myös riskiä madaltavana tekijänä. Jos asuntosijoittaja ostaa velkavipua käyttäen useamman asunnon, on hänen asuntosalkkunsa hajautetumpi kuin taas jos hän ostaisi esimerkiksi yhden sijoitusasunnon mahdollisimman maltillisella velkavivulla.

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Miten hallita riskiä vivuttamisessa?

Vivuttamiseen sisältyy aina rahoitusriski. Kuitenkin omilla valinoilla velkavipu riskiä voi hallita, sekä siihen voi itse vaikuttaa. Velkavivun kasvaessa, myös sijoittajan varallisuus muotoutuu uudelleen, lainan osuuden kasvaessa. Toki lainalla on tarkoitus hankkia omaisuutta, mutta lainamäärän kasvaessa myös riskit kasvavat sekä maksukyvyn arviointi on tärkeää pitää mielessä. Mitä suurempi velkavipu on prosentuaalisesti verraten sijoituskohteeseen, sitä suurempi rahoitusriski on. Sijoittajan täytyykin pitää riskit mielessä ja tavoitella maltillisempia tuotto-odotuksia.

Velkavipu riskiä voi hallita myös hajauttamalla sijoituksia. Sijoituksien hajauttamisella tarkoitetaan sijoitusten tekemistä useisiin eri yhtiöihin, sijoitusinstrumentteihin ja toimialoihin. Myös maantieteellisesti voi hajauttaa, sijoittaen eri maailman yhtiöihin. Ajallinen hajauttaminen on sitä, että sijoituksia ostetaan tasaiseen tahtiin, eikä kaikkia ostotoimeksiantoja tehdä kerralla samalla markkinatilanteella. Myös osan sijoituslainojen tarjoajista ehtoihin kuuluu sijoitusten hajauttaminen tai sillä saa edullisempaa lainaa. Sijoittamisessa velkavivulla, kuten sijoittamisessa ylipäänsä, on myös mahdollisuus tappion tekemiseen. Velkavivulla sijoittaessa tappion osuus kasvaa velkavivun määrä kohden. Eli velkavipu sijoittaminen mahdollistaa myös vaaran omien rahojen menettämisen lisäksi myös lainarahan menettämiselle. Laina täytyy kuitenkin maksaa takaisin, korkoineen.

Mikä on järkevä velkavipu?

Järkevä velkavipu on avain sana riskien hallinnassa. Järkevä velkavivun käyttö on sellaista, jossa kaikki sijoituspääoma ei ole velkarahalla hankittuja. Asuntojen osalta velkavipu voi normaalitilanteessakin kohota jopa 100 prosenttiin, mutta esimerkiksi osakkeiden osalta sopiva velkavipu on alle 50 prosentin tuntumassa. Mitä suurempi velkavipu on, sitä suuremmat tuotot se mahdollistaa. Kuitenkin mitä suurempi velkavipu on sitä suuremmaksi riskit kohoavat. Vivuttaminen toimii siis molempiin suuntiin, se mahdollistaa tuoton maksimoinnin sekä tappion maksimoinnin. Jos luotolla ostamiesi sijoituskohteiden arvo laskee, on sijoittaja edelleen velvollinen maksamaan takaisin koko luottopääoman sekä korko-osuuden.         

Sijoituslainaa hakiessa on hyvä pitää mielessä, että sijoituslainaa ei välttämättä saa kovin suurelle osalle sijoituksista. Pankeilla on eri käytäntöjä tähän, mutta vakuuksia tai omaa pääomaa pitää löytyä ennen kuin sijoituslainaa voi nostaa. Pankit ja rahoitusyhtiöt voivat myös vaatia, että velanosuus ei kasva liian suureksi sijoitussalkussa. Eli sijoituslainan saadessa, omaa omaisuutta ei voi välttämättä noin vain irrottaa salkusta. Velkavipua harkitessa on hyvä perehtyä otettavan sijoituslainan kuluihin ja ehtoihin. Esimerkiksi mahdollinen korkosuoja on hyvä vaihtoehto riskin hallinnan avuksi. Sijoituslainaa harkitessa on hyvä miettiä takaisinmaksua, sijoituslaina täytyy maksaa jossain vaiheessa pois ja siihen täytyy löytyä varoja omasta taloudesta. Takaisinmaksusuunnitelmaa tehdessä on hyvä huomioida, että sijoitusajan piteneminen kasvattaa lainatulle rahalle maksettavien korkojen määrää ja siten pienentää tuottoa. Järkevää velkavipua muodostaessa on ensiarvoisen tärkeää, että sijoittaja perehtyy tarkasti sijoitettaviin kohteisiin ja luottaa vakaisiin laatuyhtiöihin ja laatukohteisiin, minimoiden tältäkin osin riskit. Jos riski kaikesta huolimatta mietityttää, voi sijoittaja keskittää velkavivulla sijoitetut kohteen matalariskisiin kohteisiin, kuten rahastoihin tai ETF:iin. Näin voi tehdä, vaikka muuten harjoittaisikin vaikka suoraa osakepoimintaa.

Koska velkavipu ei kannata?

Velkavipu ei välttämättä kannata kaikissa tilanteissa. Velkavipua harkitessa on hyvä tehdä oman talouden kokonaiskatsaus, paljonko oma nettovarallisuus on ja paljonko lainoja on kokonaisuudessaan. Myös omaa sijoitusstrategiaa on hyvä pohtia. Seuraaviin kysymyksiin on hyvä miettiä vastauksia. Onko velkavipu sopiva omaan käyttöön? Onko velkavipua omassa tilanteessa järjevää käyttää treidaamiseen, osakekauppaan tai asuntoihin? Onko velkavipua mahdollista käyttää rahastojen ostamiseen? Tiedänkö mihin kohteisiin käytän sijoituslainan? Sopiiko lainalla sijoittaminen itselle, onko riskienhallintakyky hyvä?

Jos lainanottaminen ahdistaa ja tuo vain liikaa lisäjännitystä omaan sijoittamiseen, on hyvä pohtia, onko se oma vaihtoehto. Sijoituslainoja katsoessa kannattaa myös tarkkaan selvittää mitkä ovat sijoituslainan ehdot ja kulut. Myös mahdolliseen korkojen nousuun on tärkeää varautua. Korkojen noustessa, alun perin järkevä sijoituslaina voi osoittautua tuottoja nakertavaksi kulueräksi. Myös markkinatilanne on hyvä tiedostaa, epävakaina aikoina myös sijoituslainan käyttäminen on riskialttiimpaa. Ohjauskorkojen tilanteesta ja maailman markkinoista on hyvä olla perillä.

Velkavipu opintolainalla – Miksi osa käyttää opintolainaa sijoituslainana?

Usein kuulee puhuttavan, että opintolaina on järkevää lainaa ja eritoten se on järkevää sijoittaa, miksi? Tarkastellessa opintolainan lainan ehtoja, on lainalla kaiken kaikkiaan yhdet parhaimmista lainaehdoista. Opintolainoissa on verrattain alhainen korko (yleensä alle 1 %), lisäksi lainan ottaja saa lainalleen valtiontakauksen.

Yleensä lainoissa, etenkin sijoituslainoissa, osalle lainasta täytyy antaa vakuuksia, kuten omaa omaisuutta. Vakuudet voivat tavallisesti olla esimerkiksi omasta tai perheenjäsenen asunnosta. Opintolainan sijoittaminen onkin varteenotettava vaihtoehto, jos sijoittaminen kiinnostaa ja opintolainalle ei ole muuta tarvetta. Opintolainan sijoittaminen on järkevää myös siitäkin näkökulmasta, että yleensä opintolainan ottaja on verrattain nuori, jolloin sijoitusten korkoa korolle ilmiö ehtii kerryttää varallisuutta pidempään, tuottaen pitkällä aikavälillä tehokkaammin. Mutta kuten lainat aina, myös opintolaina tulee maksaa takaisin. Kuitenkin opintolainan takaisinmaksu on joustavaa, maksusuunnitelmaan saa itse vaikuttaa sekä takaisinmaksu alkaa vasta noin parin vuoden päästä valmistumisesta.

Opintolainaa vastaan saa myös Kelalta opintolainahyvityksen, jos opinnot saa suoritettua määräajassa. Opintolainahyvitys on 40 % opintolainan kokonaismäärästä. Opintolainanhyvityksen enimmäismäärä riippuu suoritetun tutkinnon laajuudesta, 240 opintopisteen laajuisen tutkinnon enimmäismäärä on 4 760 € ja 300 opintopisteen laajuisen tutkinnon enimmäismäärä on 6 200 €. Jotenkin tästäkin syystä opintolaina kannattaa nostaa, ja etenkin sijoittaa. Opintojen jälkeen sijoittajalla voi olla koossa mukavan kokoinen sijoitussalkku, sekä opintolainanhyvityksen verran omaa pääomaa, sen keventäessä velkavivun määrää. Opintolainalla sijoittamisessa on sekin hyvä puoli, että kukaan ei tule kysymään mitä opiskelija lainalla oikein tekee. Jokainen opiskelija on oikeutettu käyttämään opintolainansa niin matkusteluun, baari-iltaan kuin vaikkapa niihin osakkeisiin.

>> Lue lisää opintolainan sijoittamisesta

Velkavivun huono maine – mistä johtuu?

Velkavipu voi herättää tietämättömän korvissa hyvinkin negatiivisen kaiun, ja syystäkin. Lainarahalla sijoittaminen voi kuulostaa uhkapelaamiselta, jossa onnistumisen mahdollisuus on häviävän pieni. Velaksi sijoittaminen voi tuoda mieleen pikavippifirmojen muhkeat korot ja sijoitusinstrumenttien äärimmäiset arvon heittelyt. Todellisuudessa oikein muodostettuna velkavipu ei kasvata sijoitussalkun riskiä kohtuuttomasti, mutta se voi väärin tehtynä olla tuhoisaa sijoitussalkulle ja omalle taloudelle. Velkavipu voi todellisuudessa olla hyvinkin maltillinen osa sijoittajan elämää, eikä se välttämättä näyttäydy sen kummemmin sijoittajan arjessa.

Velkavipua käyttäessä täytyy tehdä oma riskianalyysi ja tarkkaan miettiä oma kantokyky esimerkiksi korkojen nousun varalle. Korkojen nousun varalle olisi hyvä laskea, paljonko lainan kokonaiskustannukset nousisivat eri tilanteissa. Myös yleinen asenne lainarahaa kohtaan on myös osa syy vivuttamisen huonossa maineessa. Osa pitää kaikkia lainoja huonoina, ja ajattelee, että ne täytyy maksaa mahdollisimman nopeasti pois. Kuitenkin osa taas ottaa jopa 100 % velkaa omistusasuntoon tai muihin kulutustuotteisiin, miettimättä sen tarkemmin riskejä.

Verrattain harvoin puhutaan lainarahalla sijoittamisesta, ja ihmisillä onkin ennakkoluuloja velkavipua kohtaan. Sijoittamiseen liittyy aina riski, velkavipu sijoittaminen luonnollisesti lisää riskiä tai ainakin antaa mahdollisuuden tarkistaa omaa riskinsietokykyä. Joten tässäkin asiassa, oman talouden, sijoitusten ja lainojen kokonaiskatsaus ja arvio on paikallaan. Velkavipu sijoittaminen voi olla yksi käänteentekevä elementti sijoittajan salkussa, jolla sijoittamiseen saadaan kaivattua lisäpotkua ja näin ollen sijoitustavoitteet täyttyvät nopeammassa aikataulussa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.