Etusivu » Osinkotuotto – Mikä se on ja miten se lasketaan?

Osinkotuotto – Mikä se on ja miten se lasketaan?

Osinkotuotto on tärkeä tekijä osakesijoittamisessa. Se on ehkäpä viime aikoina jäänyt vähän unholaan, kun kasvu on ollut voimakasta ja tuottoja on haettu juuri voimakkaasti kasvavista yhtiöistä, jotka eivät välttämättä maksa vielä osinkoa lainkaan. Kun kasvu hidastuu, osinkotuottoprosentti alkaa monesti uudelleen kiinnostaa sijoittajia.

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin osinkotuottoon ja siihen, mitä on hyvä huomioida, kun puhutaan osinkotuotosta. Lisäksi löydät ohjeet miten osinkotuotto käytännössä lasketaan. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mitä osinkotuotto tarkoittaa?

Osinkotuotto tarkoittaa osakkeelle maksettavaa osinkoa peilattuna osakkeen hintaan. Osinkotuotto kertoo osingon suuruuden suhteessa osakkeen arvoon. Joskus tätä ajatellaan kuten korkotuottoa, mutta kyseessä ei ole sama asia. Osinkoa maksetaan osakkeen omistajille. Yhtiön hallitus antaa esityksen osingon määrästä ja yhtiökokous vahvistaa sen. Osinkoa voidaan maksaa, vaikka yhtiö tekisi tappiota. Tämä ei tietenkään ole järkevää, mutta se on mahdollista. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön on määrä tuottaa voittoa omistajilleen. Tavallisin tapa, jolla voittoa maksetaan, on juuri osinkojen maksaminen.

Osinkotuotto on tärkeä tekijä osakesijoittamisessa. Osakesijoittajan saama tuotto voi koostua arvonnoususta ja osingoista. Monesti on järkevää sijoittaa osingot takaisin yhtiöön, jotta saa korkoa korolle -ilmiön rullaamaan hyvin. Moni sijoittaja toivoo voivansa tulevaisuudessa elää sijoitusten tuotolla eli usein juuri osingoilla.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mitä tarkoittaa efektiivinen osinkotuotto?

Nykyisin, kun puhutaan osinkotuotosta, tarkoitetaan lähes aina efektiivistä osinkotuottoa. Se tarkoittaa, kuinka monta prosenttia osinko on osakkeen markkina-arvosta, ei osakkeen nimellisarvosta. Ennen Suomessa osinkotuotto ilmoitettiin usein peilattuna juuri nimellisarvoon. Nykyisin suositaan efektiivistä osinkotuottoa, koska se antaa todenmukaisemman ja ajankohtaisemman käsityksen osinkotuotosta. Nimellisarvo ei ole osakkeen nykyarvo, vaan nimensä mukaisesti nimellinen arvo.

Miten osinkotuotto lasketaan?

On hyvä huomata, että osinkotuotto ei ole koko ajan sama. Osinkotuotto riippuu osakkeen kurssista. Juuri tästä on kyse, kun puhutaan efektiivisestä osinkotuotosta. Hyvä osinkotuottoprosentti voi tarkoittaa eri ihmisille eri prosenttia. Osinkotuotto laskeminen on helppoa. Se lasketaan jakamalla osakekohtainen (viimeisin) osinko osakkeen hinnalla. Voidaan myös käyttää osinkoennustetta, jolloin saadaan ennustettu osinkotuottoprosentti.

 

Esimerkki osinkotuoton laskemisesta:

Osakkeen markkinahinta on 50 euroa ja osakekohtainen osinko on 1 euro.

Osinkotuottoprosentti = 1e : 50e = 0,02

0,02 * 100 = 2 %.

Osinkotuottoprosentti on siis tässä esimerkissä 2 prosenttia.

Keskimääräinen osinkotuotto

Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on ollut noin 3–5 %. Karkeasti ottaen suomalaisia osakkeita, joiden osinkotuotto on yli 4 %, voisi sanoa korkean osinkotuoton osakkeiksi. Osinkoja on perinteisesti pyritty pitämään tasaisina vuodesta toiseen, vaikka tilikausien tulokset vaihtelevatkin. On tavallista, että osa yhtiön tekemästä voitosta jaetaan osinkoina omistajille ja osa jää sen käyttöön esimerkiksi investointeja varten.

Kun taloudessa yleisesti menee ”lujaa” ja kasvavia yhtiöitä ilmestyy markkinoille enemmän kuin ehtii laskea, perinteiset, tasaiset osingonmaksajayhtiöt tuppaavat muuttua hetkellisesti hieman epäkiinnostaviksi. Tasaista osinkovirtaa ei arvosteta välttämättä yhtä paljon kuin hiljaisempina aikoina, kun tuottoja saa muualtakin ja usein vielä hurjia sellaisia. Kun kasvu hidastuu ja todetaan, että ei saadakaan enää kymmenien prosenttien tuottoja tuosta noin vaan, palataan helposti tuttujen ja turvallisten osingonmaksajien luokse. Varsinkin viime aikoina moni tasaista ja hyvää osinkoa maksavakin yhtiö on kasvanut voimakkaasti. Hyvä ja tasainen osingonmaksu ja kova kasvu eivät sulje toisiaan pois.

Parhaat osingonmaksajat viime vuonna 2021

Parhaat suomalaiset osingonmaksajat

5 Helsingin pörssin parasta osingonmaksajaa vuonna 2021 ovat olleet:

 1. Nordea
 2. Citycon
 3. Titanium
 4. Telia
 5. Fortum

Esimerkiksi Nordnetin sivuilta löytyy listaus 20 parhaasta osingonmaksajasta vuodelta 2021.

 

Parhaat ulkomaalaiset osingonmaksajat

Top 5 osingonmaksajaa satunnaisista maista:

 1. USA: SuRo Capital Corp.
 2. Kanada: Western Atlas Resources Inc.
 3. Ruotsi: Logistea AB
 4. Tanska: Alm Brand A/S
 5. Norja: ADS Maritime Holding PLC

Parhaat osingonmaksajat pitkällä aikavälillä

Kun puhutaan ulkomaisista osingonmaksajista, monelle tulee ensimmäisenä mieleen Coca-Cola eli The Coca-Cola Co. Se onkin ensimmäisenä Nordnetin osinkokuninkaiden (osinkoa kasvatettu vähintään 50 vuotta putkeen) ja osinkoaristokraattien (osinkoa kasvatettu vähintään 25 vuotta putkeen) listalla.

Listan top 5:

 1. The Coca-Cola Co.
 2. Johnson & Johnson
 3. AT&T
 4. Procter & Gamble
 5. Realty Income

Huomioi, että pelkkä osinkotuotto ei ole hyvä sijoituspäätösten taustatekijä. On aina tärkeää ottaa selvää myös muista tunnusluvuista ja tutustua hieman yhtiön taseeseen.

Suomalaisia hyviä pitkän aikavälin osingonmaksajia on mm. Kone, Nordea ja Sampo.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Korkea osinkotuottoprosentti

Äkkiä voisi tulla mieleen, että mitä korkeampi osinkotuottoprosentti on, sen parempi. Asian kanssa on syytä olla kuitenkin tarkkana. Korkea osinkotuotto saattaa ollakin vaaran paikka. Jos osingon maksu ei ole kestävällä pohjalla, osinkoa maksava yhtiö saattaa pahimmassa tapauksessa mennä jopa konkurssiin. Jos osakekohtainen tulos on alhaisempi kuin osakekohtainen osinko, tällöin varoja ei voi pitemmän päälle riittää jaettavaksi sijoittajien taskuun.

Myös sellainen näkökulma on huomioitava, että jos yhtiö maksaa vaan suuria osinkoja, kasvua ei välttämättä synny. Näin ei tietenkään aina ole, vaan korkea osinkotuotto voi olla myös toimivan ja vakaan liiketoiminnan merkki. On järkevää tutkia yhtiön osinkohistoriaa. Sieltä usein selviää, onko osingon määrää onnistuttu nostamaan vuosien kuluessa. Paras tilanne on usein sellainen, jossa osinkoa on kasvatettu vuosien kuluessa maltillisesti ja samalla on pystytty tekemään investointeja, eli kasvu ei ole pysähtynyt.

Yhtiön tase kertoo aika hyvin, millä tolalla osingonmaksukyky on. Jos tase on heikko, osingonmaksukyky voi olla vaarassa ja jos tase taas on vahva, yleensä osingonmaksukyky on myös kunnossa. Korkean osingon taustalla voi olla laskenut osakekurssi. Jotakin on siis tapahtunut ja se on vaikuttanut sijoittajien mielipiteeseen tietystä osakkeesta ja kurssi reagoi siihen laskemalla.

 

Onko yhtiö maksanut osinkoa ja samalla tehty investointeja?

Jos haluaa sijoittaa yhtiöihin, jotka maksavat kohtuullista osinkoa, on usein viisasta keskittyä juuri siihen, onko osinkoa kasvatettu menneinä vuosina ja onko investointeja tehty samalla. Jos yhtiö ei ole enää kovan kasvun vaiheessa, vaan on jo saavuttanut tasaisemman vaiheen, jossa kasvua edelleen saadaan tehtyä, mutta liiketoiminta on sellaisella mallilla että osinkoja voidaan samalla jakaa kestävästi, se on usein hyvä signaali. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että tarkastelee osinkohistoriaa pikemminkin kuin osinkotuottoprosenttia vain kuluvalla hetkellä.

Esimerkiksi Nordnetin nettisivuilta voi käydä tutkimassa, mitkä yhtiöt maksavat korkeinta osinkoa esimerkiksi Suomessa. Listasta saa hyvän kuvan siitä, minkä alan yhtiöitä listan alkupäässä on. Vastaavasti muutamien muidenkin maiden listauksia löytyy samasta yhteydestä. Osinkokalenterista voi käydä tarkistamassa, minkä yhtiöiden osinkoja on lähitulevaisuudessa tulossa maksuun, kuinka paljon maksettava osinko on ja koska osaketta pitää viimeistään ostaa, jotta osingon siltä vuodelta saa.

Korkea osinkotuotto ei ole automaattisesti paha juttu. Kuten kaikkien osakesijoittamisessa hyödynnettävien tunnuslukujen kohdalla, myös osinkotuoton kohdalla on otettava huomioon muitakin tekijöitä. Joskus epätavallisen korkea osinkotuotto voi olla väliaikainen erikoistilanne, joka tasaantuu esimerkiksi seuraavana vuonna. Hyvä esimerkki tästä on Nordea, joka ei muiden pankkien tavoin saanut jakaa osinkoa koronapandemiasta johtuvan talousmyllerryksen takia vuosilta 2019 ja 2020. Se suunnittelee maksavansa suuren osinkopotin vuonna 2021, jolloin nuo pankossa olleet osingot päästään mahdollisesti jakamaan. Euroopan Keskuspankki suositteli, että pankit eivät maksa osinkoja epävarmana pandemia-aikana. Kuitenkaan vastaavia osinkopotteja ei todennäköisesti ole tulevaisuudessa luvassa Nordealtakaan.

Osinkotuotto verotus 2022

Osinkotuottoa verotetaan Suomessa siten, että osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % on verotonta tuloa. Tämä siis listattujen yhtiöiden kohdalla näin, listaamattomien yhtiöiden osingoista maksetaan veroa eri tavalla. Listaamattoman yhtiön eli ei pörssiyhtiön jakamasta osingosta 25 % on veronalaista pääomatuloa ja 75 % verovapaata tuloa. Listaamattomien yhtiöiden kohdalla on muistettava vielä, että kaavaa sovelletaan silloin, kun osingon määrä vastaa enintään osakkeiden matemaattiselle arvolle laskettua 8 %:n vuotuista tuottoa. Jos osingonsaajan verovuonna saamien osinkojen yhteismäärä ylittää 150 000 euroa, ylimenevästä osasta on veronalaista pääomatuloa 85 % ja verovapaata tuloa 15 %. Jos osakkeiden tuotto yli 8 % osakkeen matemaattisesta arvosta, on ylimenevästä osasta 75 % veronalaista ansiotuloa ja 25 % verovapaata tuloa.

Osakerahastot saavat sijoittaa osingot verovapaasti rahaston sisällä. Siksi usein niin kutsuttu kasvuosuudellinen rahasto on kannattavampi vaihtoehto kuin tuotto-osuudellinen rahasto, joka maksaa tuottoja rahastosta ulos.

Vuonna 2021 Suomessa on väläytetty hallituksen budjettiriihen yhteydessä suunnitelmaa 5 % lähdeverosta, jolla verotettaisiin ulkomaisten sijoitusrahastojen ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen osinkoja. Lähdeveron ajatus olisi saada erityisesti ulkomaisia toimijoita verotuksen piiriin. Toteutuessaan tämä vaikuttaisi monen rahastosijoittajan elämään. Muita osinkoverosta vapautettuja toimijoita on esimerkiksi eläkerahastot, sijoitusrahastot ja sijoitusvakuutuskuoria hallinnoivat yhtiöt.

Huomioitavaa osinkotuottoon liittyen

Tärkeä huomio kaikessa osakesijoittamisessa on, että ei arvioi sijoituskohteita vain yhden tunnusluvun avulla. Saattaa mennä kovastikin metsään, jos tekee sijoituspäätöksen vain pelkästään korkean osinkotuoton perusteella.

Kaikki yhtiöt eivät maksa osinkoja lainkaan. Sekin voi olla aivan hyväksyttävää ja usein näissä tilanteissa kaikki liikenevä raha investoidaan kasvun rahoittamiseen ja investointeihin. Tällainenkin yhtiö saattaa tulevaisuudessa alkaa maksaa osinkoja sitten, kun merkittävimmät investoinnit on tehty ja liiketoiminta on tasaantunut ja asettunut uomaansa. Osinkoja maksamattomien ja kovasti kasvavien yhtiöiden osakkeita kutsutaan kasvuosakkeiksi. Näiden osakkeiden arvostuskertoimet ovat usein hyvin korkeita, koska tulosta haetaan tulevaisuudesta. Tämänkin vuoksi on tärkeää ottaa huomioon erilaisia mittareita, kun arvioi omia sijoituskohteitaan.

Korkean osinkotuoton osakkeita kutsutaan joskus arvo-osakkeiksi. Aika usein ajatellaan, että arvo-osake on kasvuosakkeen vastakohta. Suomalaiset hyvin osinkoja maksavat yhtiöt sopivat erityisen hyvin osakesäästötilille. Osakesäästötilin idea on lykätä veroseuraamuksia tulevaisuuteen. Jos siis osakesäästötilillä olevalle osakkeelle maksetaan osinkoja, sen voi sijoittaa takaisin ilman välittömiä veroseuraamuksia. Verot realisoituvat maksettavaksi siinä kohtaa, kun tililtä nostetaan varoja. Koska välittömiä veroseuraamuksia ei ole, korkoa korolle -ilmiö pääsee täyteen vauhtiin juuri osakesäästötilillä.

Moni sijoittaja havittelee osinkosalkkua ja sitä, että voisi elellä osingoilla tulevaisuudessa. Tämä ei ole lainkaan huono idea ja sen voi toteuttaa myös niin, että osingot kilahtavat tilille kvartaaleittain, eikä vain kerran vuodessa. Suomalaiset yhtiöt maksavat yleensä osingot kerran vuodessa, usein kevään aikana. Yhdysvaltalaisten yhtiöiden osingot saatetaan maksaa kvartaaleittain tai jopa kuukausittain. Nyttemmin myös suomalaisten yhtiöiden keskuudessa on yleistynyt tapa kvartaaleittain maksettavista osingoista. Jos mielii kuukausittaisia osinkoja, voi selvittää yhtiöitä, jotka maksavat osinkoa kvartaaleittain ja koota salkkuun valikoiman eri kuukausille asettuvista osingonmaksajista.

 

Lue myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Osinkotuotto tarkoittaa sitä summaa, joka maksetaan sijoittajalle osinkona suhteessa osakkeen hintaan. Tämä tunnusluku kertoo osingon suhteen osakkeen arvoon. Osinkotuotto on yksi tapa tienata osakesijoittamisella.

Osinkotuotto lasketaan jakamalla osakekohtainen osinko osakkeen hinnalla. Yleensä käytetään viimeisintä osinkoa tai osinkoennustetta. Osinkotuotto muuttuu kurssin vaihdellessa.

Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on historiassa ollut 3–5 %. Korkeaa osinkotuoton voidaan Helsingin pörssin yhtiöistä sanoa olevan, jos se on yli 4 %.

Efektiivinen osinkotuotto tarkoittaa, että osinkoa katsotaan suhteessa osakkeen markkinahintaan. Aikaisemmin Suomessa osinkoa peilattiin osakkeen nimellisarvoon. Se ei kuitenkaan anna todenmukaista tietoa osinkotuotosta.