Etusivu » Fortum osake 2023 – Pohjoismaiden suurin energiayhtiö

Fortum osake 2023 – Pohjoismaiden suurin energiayhtiö

Fortum osake 2023 (FORTUM)

Fortum osake oli varmasti yksi eniten keskustelua herättäneistä osakkeista sijoituspiireissä viime vuonna. Yhtiön osake nousi myös kansainväliseen keskusteluun Uniper-sotkun myötä, ja hetkellisesti näytti jopa siltä, että yhtiön olemassaolo on uhattuna ja se joutui turvautumaan ehdoiltaan armottomaan valtion hätälainaan syyskuussa 2022

Artikkelissa käydään läpi miten Fortum osake pärjäsi viime vuonna ja miltä yhtiön tulevaisuus näyttää.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Miltä Fortumin vuosi 2023 näyttää?

Fortum kohtasi vuonna 2022 muiden sähköyhtiöiden tavoin vaikeita tilanteita useampaa otteeseen, ja kriisit aiheuttanut sähköjohdannaismarkkina vaikuttaa sähköyhtiöiden toiminnan lisäksi myös kuluttajien arkeen varmasti vielä pitkään. Fortum osake uutiset keskittyivät varsinkin loppuvuodesta sen kasvaneisiin vakuusmaksuihin ja niiden luomiin haasteisiin.

Vuoteen 2023 siirryttäessä on kuitenkin syytä pohtia tulevaa. Yhtiö kertoi Q3/2022 osavuosikatsauksessaan ottaneensa huomioon sähköjohdannaismarkkinan epävarmuuden sen toiminnassa vuodelle 2023 merkittävästi aiempaa tarkemmin, ja yhtiö pyrkii vuonna 2023 solmimaan johdannaissopimusten sijaan kahdenvälisiä sopimuksia välttääkseen kasvaneiden vakuusvaatimusten luoman likviditeettiriskin.

Vuotta 2023 kohti edetessä yhtiön tulee ratkaista vielä useita ongelmia, ja sijoittajien luottamuksen takaisin saaminen lienee kovan työn takana. Uniper-kaupan tappiot näkyvät yhtiön tuloksessa vielä pitkään, jonka lisäksi mahdollisista Venäjän-toimintojen alasajosta saattaa koitua vielä miljardien tappiot riippuen siitä, kuinka tehokkaasti yhtiö kykenee toiminnot lopettamaan. Fortumilla on edelleen merkittävä summa rahaa, n. 3 miljardia euroa, sijoitettuna Venäjälle.

Kokonaisuutena tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön vuoden 2022 tappiot voivat nousta kaikkiaan n. 10 miljardiin euroon, kun lasketaan mukaan Uniperin n. 6 miljardin euron tappiot sekä Venäjän markkinalle sijoitettu pääoma olettaen, että Venäjän omistukset menetetään kokonaisuudessaan.

Vuosi 2022 osoitti, että sähköyhtiöiden riskit ovat tämän päivän markkinalla merkittävästi totuttua korkeammat, ja se voi kieliä yhtiölle haastavia aikoja vuodelle 2023. Osinkoa saatetaan kuitenkin tämänhetkisen analyysin mukaan maksaa, joskin se tulisi analyytikoiden mukaan olemaan merkittävästi totuttua pienempi.

Tietoa Fortum yhtiöstä

Fortum on Suomen valtion pääomistuksessa oleva sähköyhtiö, jolla on ydinliiketoimintoja viimeisimmän yhtiön julkistaman tiedon mukaan kymmenessä eri maassa. Fortum kertoo päätoimialueekseen Pohjoismaat, mutta yhtiöllä on toimintaa pohjoismaiden lisäksi mm. Venäjällä, Saksassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa.

Fortumin päätehtävä on yhtiön mukaan edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa ja huolehtia energian toimitusvarmuudesta ensisijaisesti Suomen markkinoilla. Yhtiön ydinliiketoiminta koostuu energiasta ja lämmityksestä, mutta Fortumilla on toimintoja myös kierrätys- ja jäteliiketoiminnassa.

Fortumin pääkonttori sijaitsee Suomessa, tarkemmin Espoon Keilalahdentiellä.

Tietoa Fortumin liikevaihdosta ja liiketoimintasegmenteistä

Fortum liikevaihto oli vuonna 2021 reilut 112 miljardia euroa. Tilikauden tulos vuonna 2021 oli 739 miljoonaa euroa, ja omavaraisuusaste 9,1 prosenttia.

Artikkelissa mainitut liikevaihtolukemat laskivat vuonna 2022 merkittävästi vuoden 2021 lukemista, sillä Fortum myi syyskuussa 2022 koko omistuksensa Saksalaisesta Uniper-yhtiöstä, ja Uniperin liikevaihto oli lähes 20-kertainen yhtiön Suomen toimintoihin verrattuna.

Fortum mainitsee Uniper-toimintojen taloudelliset luvut osavuosikatsauksessaan tästä eteenpäin ainoastaan ”Lopetetut toiminnot” -kohdassa. Mainittakoon kuitenkin, että Uniperin liikevaihto oli tarkastelujaksolla (edelliset 12kk) n. 176 miljardia euroa ja liiketoiminnan rahavirta lähes 9,4 miljardia euroa negatiivinen.

Fortum jakaa Uniper-myynnin jälkeen emoyhtiön operaationsa 4 pääsegmenttiin, jotka ovat Generation (Pohjoismaiden puhtaan sähkön toiminnot), Russia (Venäjän toiminnot), City Solutions (Kestävät kaupunkiratkaisut), sekä Consumer Solutions (Kuluttajaratkaisut). Fortum listaa osavuosikatsauksessaan lisäksi kolme muuta pienempää segmenttiä, jotka ovat ”Muut toiminnot”, ”Nord Poolissa tehtyjen ostojen ja myyntien netotus” sekä ”Eliminoinnit”.

Fortum osavuosikatsaus kertoo, että suurin yksittäinen segmentti edellisten 12kk aikana Fortumin liikevaihdon kannalta oli Consumer Solutions, eli kuluttajaliiketoimintaan liittyvät operaatiot n. 4 170 miljoonan euron liikevaihdolla.

Seuraavaan segmenttiin on melkoinen matka – Generation-segmentti on Fortumin toisiksi suurin osa-alue liikevaihdon kannalta, ja sen liikevaihto samalla tarkastelujaksolla oli n. 3264 miljoonaa euroa.

Kaksi edellä mainittua segmenttiä muodostavat yli puolet Fortumin toimintojen kokonaisliikevaihdosta, sillä kolmanneksi suurin segmentti liikevaihdollisesti oli City Solutions 1300 miljoonan euron liikevaihdolla.

Yhtiön vuonna 2022 kokemista haasteista huolimatta Fortumin liikevaihto kasvoi merkittävästi edellisestä vertailukelpoisesta tarkastelujaksosta, raportoidun liikevaihdon ollessa n. 1,8 miljardia euroa edellistä jaksoa suurempi – Yhtiön liikevaihto siis kasvaa edelleen voimakkaasti, vaikka tulospuolella onkin haasteita.

Fortum sijoituskohteena

Fortum osake tarjoaa sijoituskohteena sijoittajalle vihreitä arvoja, kestävää kehitystä ja vastuullisuutta toiminnassaan korostavan sijoituskohteen. Fortum on yhtiönä myös verrattain vakaa, sillä se on Suomen valtion pääomistuksessa. Fortum selvinnee rajummastakin markkinamyrskystä, sillä käytännössä katsoen pohjattoman kukkaron omaavan valtion intressit ovat yhtiön pääomistajana selvät: Fortum maksaa valtiolle valtavan määrän osinkoja ja se on kriittinen osa Suomen energiasektorin huoltovarmuutta kriisitilanteessa.

Näin ollen myös valtion näkökulmasta lienee kriittisen tärkeää, että Fortum pysyy pystyssä ja kykenee palvelemaan Suomalaisia kuluttajia ja yrityksiä näiden energiatarpeissa vaikeassakin tilanteessa – Fortum osake analyysi keskittyykin vuoden 2022 lopulla sijoittajien odotuksiin yhtiön tulevaisuudensuunnitelmista.

Fortum osake ostaminen

Fortum osake on ostettavissa palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat kaupankäyntiä Nasdaq Helsinki-pörssissä, sekä valikoiduista pörssimeklariverkostoista OTC (Over The Counter) -osakkeena. Tällaisia kaupankäyntialustoja ovat mm. eToro ja Nordnet. eToro suosii aktiivista osakekauppaa käyvää sijoittajaa, koska alustalla osakekauppojen välityspalkkio on nolla euroa. Nordnet taas suosii pidemmän aikavälin sijoittajia, jotka ostavat osakkeita pitkään pitoon. Nordnetissä kotimaisten osakkeiden välityspalkkio on 7-9 euroa per kauppa. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

 

Tietoa Fortum osakkeesta

Fortum osake on listattu Nasdaq Helsingin pörssissä. Osake listattiin pörssiin joulukuussa 1998 kaupankäyntitunnuksella FORTUM, jonka alla se on listattu vielä tänä päivänäkin.

Fortum osake on niin sanottu osinko-osake, joka tarkoittaa osakkeen maksavan osinkoa sijoittajalle omistettujen osakkeiden lukumäärän mukaan. Se on Suomessa varsin tunnettu yhtiön vahvasta vakavaraisuudesta – joka tosin vuonna 2022 oli erittäin suurella koetuksella – sekä säännöllisestä ja verrattain korkeasta osingosta.

Fortum markkina-arvo oli loppuvuodesta 2022 n. 13,34 miljardia euroa. Osakkeita on pantu liikkeelle yhtiön historian aikana kaikkiaan reilut 897 miljoonaa kappaletta. Fortum osinko 2022 oli 1,14 euroa osaketta kohden – Fortum osake-ennuste kuitenkin ennustaa yhtiön maksavan merkittävästi pienempää osinkoa vuonna 2023, johtuen vuoden 2022 haasteita ja suurista tappioita. 

Fortum osakekurssin kehitys

Fortum kurssi oli kaikkien aikojen huipussaan hieman ennen Yhdysvaltain markkinaromahdusta vuonna 2008. Fortum osake hinta saavutti huippunsa kesäkuussa 2008, kun osakkeen hinta oli n. 31,40 €/osake. Tällä hetkellä kurssi pyörii noin 15 eurossa. 

Fortum osake ei vuoden 2008 huipun jälkeen ole toistaiseksi saavuttanut yhtä korkeaa hintaa – lähimpänä uutta kurssihuippua käytiin joulukuussa 2021, kun Fortum osake vaihtoi omistajaa lähes 27 euron hintaan osaketta kohden.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen aiheuttama markkinan epävarmuus sekä sähkömarkkinan turbulenssi on ymmärrettävästi vaikuttanut yhtiön toimintaan merkittävästi, ja sodan seurauksena Fortum kurssi sukelsikin voimakkaasti lähes koko viime vuoden ajan.

Osakekurssi saavutti sodan ja Uniper-sotkun seurauksena alimman tasonsa lähes 20 vuoteen, kun osakkeita myytiin pörssissä alle 10 euron hintaan syyskuun alussa vuonna 2022. Edellisen kerran Fortum osake hinta on ollut alle 10 euron vuonna 2004.

Osake lähti kuitenkin vielä samaisen syyskuun aikana räjähdysmäiseen nousuun, kun Fortum ilmoitti yhdessä Suomen valtion kanssa neuvotelleensa yhtiön ulos Uniper-sotkusta – osakkeen kurssikehityksen kannalta markkina odottanee tällä hetkellä yhtiön ratkaisuja sen Venäjä-ongelmaan sekä Uniper-sotkusta koituneiden tappioiden lopullista vaikutusta yrityksen toimintaan.

Fortumin strategia ja taloudelliset tavoitteet

Fortum on Uniperin myynnin jälkeen tarkistanut tavoitteitaan ja yhtiö lupaa jatkossa keskittyä ennen kaikkea vihreän energian tuotantoon ja kestävään kehitykseen. Fortumin strategia on tulla hiilineutraaliksi energiayhtiöksi vuoteen 2035 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö pyrkii vähentämään päästöjään merkittävästi ja kompensoimaan jäljelle jäävät päästöt esimerkiksi metsitysprojekteilla. Fortum myös panostaa uusiutuvan energian tuotantoon ja energiatehokkuuden parantamiseen. Yhtiön tavoitteena on myös kehittää uusia liiketoimintamahdollisuuksia cleantech-sektorilla. 

Yhtiön taloudelliset tavoitteet ovat tehdä sijoitetulla pääomalla +100 korkopistettä tuottoa vihreillä investoinneilla sekä +200 korkopistettä tuottoa muissa investoinneissa. Lisäksi Fortumin taloudellisiin tavoitteisiin kuuluu säännöllisen osingon maksaminen.

Fortumin historia

Fortum syntyi fuusion yhteydessä vuonna 1998, kun Imatran Voima Oy sekä ruotsalainen Neste Oy yhdistyivät. Fortum aloitti toimintansa nimellä IVO-Neste, mutta pian fuusioitumisen jälkeen vaihtoi nimensä tänä päivänä Suomessa varmasti kaikkien tuntemaksi Fortumiksi. Fortum aloitti toimintansa Pohjoismaissa ja Venäjällä ja on sittemmin laajentunut myös muihin maihin, kuten Puolaan ja Intiaan. 

Fortumin toiminta alkoi pääasiassa ydinvoiman ja vesivoiman tuotannosta sekä lämpöliiketoiminnasta. Myöhemmin yhtiö on laajentanut toimintaansa myös uusiutuvan energian tuotantoon, jakeluun ja energiatehokkuuden parantamiseen. 

Vuonna 2001 yhtiön toimitusjohtajaksi valittiin ennen Fortum-uraansa menestyksekkäästi lääkeliiketoiminnassa toiminut Mikael Lillius. Lilliuksen johdolla yhtiö jaetaan vuonna 2004 kahdeksi yhtiöksi, josta Fortumille jätettiin sähkön- ja lämmöntuotanto ja Neste Oilille öljyliiketoiminta.

Fortumin historiaa sävyttävät erilaiset kohut, ja vuodesta 2005 keskustelua herättivät Fortumin johtajien palkitsemismallit, joiden kokonaisarvo oli kohonnut lähes puoleen miljardiin euroon vuodessa.

Mm. Fortumin sen hetkinen toimitusjohtaja Mikael Lillius myi johtajien palkitsemisjärjestelmään kuuluvia optioitaan n. 2,4 miljoonan eurolla.

Palkitsemisjärjestelmästä noussut vuosia kestänyt kohu ajoi yhtiön keskeisiä johtohenkilöitä vetäytymään yhtiön palveluksesta, ja vuonna 2009 toimitusjohtaja Mikael Lillius ilmoitti jäävänsä eläkkeelle. Myös hallituksen senhetkinen puheenjohtaja Peter Fagernäs ilmoitti, ettei aio jatkaa hallituksessa.

Fortum keskittyi 2010-luvulla myymään sähkönsiirtoliiketoimintaansa, ja vuonna 2013 yhtiö myi koko Suomen sähkönsiirtoliiketoimintansa kansainvälisille sijoitusyhtiöille.

Uusia sähkönsiirtoverkon omistajia olivat kaupan myötä First State Investments ja Borealis Infrastructure Management. Kaupasta syntynyt sähkön siirtoyhtiö tunnetaan nykyään nimellä Caruna OY. Yrityskauppa aiheutti Suomessa laajalti kohua sen toteutuessa mm. huoltovarmuuden varmistamisen heikentymisen sekä uusien omistajien toteuttamien merkittävien sähkönsiirtohintojen nousujen vuoksi.

Myös 2010-luvulla Fortum jatkaa sijoittamista Venäjälle, ja mm. vuonna 2016 yhtiö sai valmiiksi vuonna 2008 aloitetun investointiohjelman, jonka johdosta yhtiö rakensi yli 2 gigawattia tuotantokapasiteettia Venäjälle.

Vuonna 2018 Fortum jatkaa investointejaan ulkomaille, ja yhtiö ilmoitti tammikuussa energiayhtiö E. ON hyväksyneen Fortumin ostotarjouksen Uniperin osakkeista: Uniper-tapauksesta kerrotaan lisää seuraavassa osiossa.

Fortum, Uniper ja energiakriisi

Fortum ajautui vuonna 2022 vakaviin talousvaikeuksiin sen vain neljä vuotta aiemmin tekemän Uniperin yritysoston vuoksi. Uniperin liikevaihto oli merkittävästi Fortumin liikevaihtoa suurempi, ja se toimi huomattavasti suuremmalla Saksan markkinalla. Uniperin ostaminen tuli monelle yllätyksenä, sillä Uniperin toiminta oli suorassa ristiriidassa Fortumin arvojen kanssa.

Fortumia arvosteltiin voimakkaasti kaupan toteutuessa vuonna 2018, sillä Uniper-kaupan myötä Fortumista tuli samanaikaisesti sekä Suomen suurin yritys että yksi koko Euroopan suurimmista saastuttajista – Tämä ei ymmärrettävästi sopinut yhteen Fortumin Suomessa esittämään kuvaan uusiutuvaan ja puhtaaseen energiaan keskittyvästä energiayhtiöstä – Uniperilla oli kaupan toteutumishetkellä, ja on edelleen, mittavia kivihiili- ja uusiutumattoman energian operaatioita Keski-Euroopassa.

Fortumin Uniper-seikkailusta ei jäänyt Suomen yhtiölle käteen juuri muuta kuin kokemusta ja järkälemäiset tappiot. Yhtiö on ollut voimakkaan arvostelun kohteena koko Uniper-operaatioidensa ajan sen valtavien riskien vuoksi. Riskit konkretisoituivat Venäjän hyökätessä Ukrainaan keväällä 2022, kun Uniperin sähköpörssin vakuusmaksut nousivat kohtuuttoman suuriksi ja Fortumilla ei yksinkertaisesti ollut likviditeettiä maksaa vakuusmaksuja.

Apuun kutsuttiin Saksan valtio, jonka kanssa lopulta sovittiin yhtiön luopuvan koko Uniper-omistuksestaan nimelliskorvauksella – Fortumille maksettiin koko Uniper-positiostaan vain 500 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan Fortumin Uniper-positio maksoi yhtiölle n. 7 miljardia euroja alkuperäisen ostotarjouksen sekä 4 vuoden omistuksen aikana tehtyjen sijoitusten vuoksi, ja sijoitus ehti tuottaa Fortumille n. 1,4 miljardia euroa.

Tiivistettynä Fortum teki Uniper-kaupasta siis n. 5,6 miljardin euron tappiot, ja Uniper-seikkailu jäänee Suomen historiankirjoihin Suomen yrityshistorian suurimpana virheenä – ja suurimpana tappiona.

Fortum ja Venäjä-vaikeudet

Fortum on historiansa aikana ollut vahvasti sitoutunut Venäjän markkinaan, ja onkin suorittanut useita yritysostoja- ja myyntejä Venäjällä. Vuosien 2000–2009 aikana Fortum teki useita yrityskauppoja Venäjällä miljardeilla euroilla.

Tänä päivänä Fortumin liiketoiminnasta suuri osa sijaitsee edelleen Venäjällä, ja yhtiö omistaa mm. sähkön tuotantolaitoksia maassa. Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjän markkinalta kokonaisuudessaan – Prosessi on vielä kesken, ja yhtiö kertoo, että prosessi saattaa kestää vielä kauan.

Fortum ilmoitti lisäksi vuoden 2022 maaliskuussa lopettavansa uusien Venäjä-investointien tekemisen kokonaan. Yhtiöllä on kuitenkin edessään vielä merkittävä määrä ratkaistavia ongelmia Venäjän kanssa, sillä se on sitonut merkittävän määrän pääomaa maahan ja vetäytyminen markkinalta ei tapahdu varsinkaan nykyisessä poliittisessa tilanteessa helposti.

Miltä Fortumin tulevaisuus näyttää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?

Fortumin tulevaisuus näyttää lyhyellä aikavälillä varovaisestikin arvioiden epävarmalta. Yhtiöllä on merkittäviä sijoituksia epävarmassa poliittisessa tilanteessa olevalla Venäjällä, jonka lisäksi Uniper-kaupan tappiot näkyvät Fortumin tuloksessa vielä pitkään niiden valtavan summan vuoksi – Samalla Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa ja sähkön markkinahinta on epätavallisen korkealla ja vaikeasti ennustettavissa.

Fortum toimii kuitenkin varman kysynnän alalla, ja sillä on merkittävä jalansija omalla alallaan sähköntuotannossa. Sähköntuotanto on alana myös niin pääomaintensiivistä, että uusia kilpailijoita tuskin ainakaan nopealla aikataululla ilmestyy. Lyhyellä aikavälillä sijoittajat odottavat kuumeisesti yhtiön ratkaisua Venäjä-ongelmiin sekä sähkömarkkinan epävarmuuden vaikutusta yhtiön tulokseen.

Pitkällä aikavälillä Fortumin tulevaisuus näyttää mahdollisesti aavistuksen valoisammalta: Markkinalle kehittyy jatkuvasti uusia teknologioita, jotka tarjoavat yhtiölle suuria mahdollisuuksia. Energia-ala on laaja-alaisessa muutoksessa kohti vihreämpää energiaa, ja Fortum on Uniper-omistuksen myytyään keskittynyt jälleen vihreän energian tuottamiseen.

Fortum osake tulevaisuus voi selkiintyä merkittävästi mm. pienydinvoimaloiden saapuessa markkinoille, jos se saa vahvan aseman niiden käyttöönotossa ja toiminnassa sekä mittavista tuulivoiman rakennusprojekteista ympäri pohjoismaita – Fortum ajurit ovatkin tällä hetkellä ehdottomasti sen vahva osaaminen uusiutuvan energian alalla, ja vihreän siirtymät luomat mahdollisuudet suuriin projekteihin.

Fortum osake tavoitehinta on haasteista huolimatta kasvupainotteinen, ja mm. Fortum osake Inderes-tavoitehinta oli loppuvuodesta 2022 18 euroa osaketta kohden.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Fortumin haasteet

Fortumia kurittaa sen lähitulevaisuudessa Uniperin raskaat tappiot, Venäjä-vaikeudet ja sähkömarkkinan epävarmuus. Tämän lisäksi Fortum kohtaa myös muita haasteita: 

1. Ilmastonmuutos: Energia-alan kasvihuonepäästöt ovat merkittävä osa ilmastonmuutosta, ja Fortum pyrkii vähentämään päästöjä esimerkiksi lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa ja kehittämällä energiatehokkuutta. 

2. Kova kilpailu: Energiasektorilla on kova kilpailu, ja Fortumin on pysyttävä kilpailukykyisenä sekä hinnoittelussa että palveluissa. 

3. Poliittinen epävarmuus: Energia-alan politiikka voi muuttua nopeasti, ja Fortumin on pystyttävä sopeutumaan muutoksiin ja pysymään alan tasalla uusimmista vaatimuksista ja säädöksistä. 

4. Teknologian kehitys: Energia-alan teknologia kehittyy nopeasti, ja Fortumin on pysyttävä ajan tasalla uusimmista innovaatioista ja teknologiasta, jotta se voi pysyä kilpailukykyisenä ja vastata asiakkaiden tarpeisiin. 

Fortumin vastuullisuus ja uusiutuva energia

Fortum on energia-alalla muiden ympäristötietoisten yhtiöiden tapaan siirtymässä kohti hiilineutraalia toimintaa, ja yhtiö kertookin vastuullisuuden ja kestävän kehityksen olevan sen toiminnan strategian ytimessä.

Fortum toteutti vuonna 2021 useita kestävän kehityksen projekteja, ja se on oma-aloitteisesti suorittanut mm. 13 luonnon monimuotoisuutta koskevaa toimenpidettä, joiden tarkoitus on parantaa sen toiminta-alueella elävien lajien elinoloja ja vahvistaa niiden populaatiota.

Fortumin toiminnan ytimessä onkin energia-alalla vallallaan olevan trendin mukaisesti ennen kaikkea puhdas energia, kestävä kehitys ja hiilineutraaliin talouteen siirtyminen.

Fortum suurimmat omistajat

Fortum on voimakkaasti valtio-omisteinen yhtiö. Fortumin suurin yksittäinen omistaja on Suomen valtio 50,8% omistuksella. Ulkomaiset institutionaaliset sijoittajat, jotka omistavat noin 35,6% Fortumin osakkeista. Suomalaiset institutionaaliset sijoittajat omistavat noin 8,4% Fortumin osakkeista sekä Yksityissijoittajat omistavat noin 5,2% Fortumin osakkeista. 

Fortum suurimmat kilpailijat

Fortumin suurimpia kilpailijoita ovat muut sähkön tuotantoon keskittyneet yhtiöt, jotka toimivat Pohjoismaisilla markkinoilla. Tulevaisuuden kannalta Fortumin kilpailijoita lienevät mm. uusia energia-alan innovaatioita käyttöön ottavat yhtiöt, jotka tarjoavat uusia energiantuotannon muotoja kuumeisesti energiaomavaraisuuteen pyrkiville valtiollisille toimijoille.

 

Kilpailijoita ovat mm:

Vattenfall, joka on ruotsalainen energiayhtiö. Toimintaa Pohjoismaissa, Britanniassa ja Saksassa. 

E.ON, joka on saksalainen energiayhtiö. Toimintaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. 

Øsrted, joka on tanskalainen energiayhtiö. Toimintaa useissa eri maissa ympäri maailmaa. Keskittynyt uusiutuvan energian tuotantoon.

Gazprom, joka on venäläinen kaasu- ja energiayhtiö. Yksi maailman suurimmista energiantuottajista. 

Enel, joka on italialainen energiayhtiö. Toimintaa ympäri maailmaa. Keskittynyt uusiutuvan energian tuotantoon ja jakeluun. 

Fortum osake keskustelu

Fortum osake oli vuonna 2022 varmasti yksi eniten puhutuista suomalaisista osakkeista. Yhtiön osake nousi myös kansainväliseen keskusteluun sen Uniper-sotkun vuoksi. Fortum sijoittajat ovatkin käyneet keskustelua yhtiön osakkeesta runsaasti sen koko historian ajan sen kohuja täynnä olevan historian vuoksi. Keskustelua voi seurata mm. Redditin Fortum-aiheisella foorumilla

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Fortum on kansainvälinen energia-alan yhtiö, joka tuottaa ja myy sähköä, lämpöä sekä kehittää energiatehokkuuden ratkaisuja.

Fortumin haasteet eivät ole vielä ratkenneet, ja sijoittajat odottavat vastauksia yhtiöltä sen ongelmiin.

Fortum jakaa osinkoa, joskin sijoittajat odottavat vuoden 2023 osingon olevan pieni.