Etusivu » Bitcoin treidaus – Miten treidata Bitcoinilla ja muilla kryptoilla?

Bitcoin treidaus – Miten treidata Bitcoinilla ja muilla kryptoilla?

Bitcoin treidaus 2023

Kryptovaluuttojen nousua (ja viime kuukausina nähtyä laskua) seuraillut sijoittaja on saattanut miettiä miten kryptovaluuttatreidaaminen yleensä ottaen toimii? Esimerkiksi Bitcoin treidaus on monien kryptosijoittajien suosiossa, koska kryptojen parissa voidaan nähdä paljon suurempaa volatiliteettia kuin esimerkiksi osakkeissa.

Ennen treidausuralle lähtemistä kannattaa kuitenkin tarkasti tutustua treidaamisen periaatteisiin ja riskeihin.  Treidauksen menestystarinat ovat houkuttelevia, mutta on äärettömän tärkeää olla tietoinen myös treidaukseen liittyvistä tappiomahdollisuuksista.

Pohjimmiltaan treidaus on sijoittamista nopeatempoisempaa rahaliikennettä.

Suosittujen kryptojen reaaliaikaiset kurssit

Cardano

Cardano

$0.40

ADA -1.19%

Ethereum

Ethereum

$1,643.48

ETH -2.86%

Bitcoin

Bitcoin

$23,545.53

BTC -2.68%

Litecoin

Litecoin

$99.75

LTC -2.18%

Binance Coin

Binance Coin

$326.95

BNB 1.49%

Dogecoin

Dogecoin

$0.09

DOGE -4.96%

XRP

XRP

$0.41

XRP -1.49%

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mitä kryptotreidaus tarkoittaa?

Treidaus tarkoittaa yksinkertaisesti lyhytaikaista kaupankäyntiä sijoitustuotteilla ja sitä on harjoitettu pörssiosakkeilla, indekseillä ja muulla arvotavaralla jo vuosikymmeniä. Oma isoisäni treidasi Lontoon satamassa tuoretta merikalaa ranskalaisiin omenoihin, tuodakseen ne kotimaan markkinoille eksoottiseksi herkuksi. Kryptotreidaus on samanlaista kuin pörssissä perinteisillä osakkeilla tehty treidaus, joskin alustana toimivat kryptopörssit tai sijoitusalustat, jotka tarjoavat kryptoja sijoitusvälineenä. 

Termistä treidaus saattaa tulla mieleen stressaantuneen näköiset liikemiehet kravatit kaulassaan ja puhelimet kourassaan jossakin USAn suuressa pörssisalissa, kovaäänisen huudon ja välkkyvien osakekurssien käyrien valossa. Todellisuudessa treidaus on nykypäivänä omalta läppäriltä tehtävää kaupankäyntiä, joka saattaa kyllä aivan samalla tapaa nostaa treidaajan verenpainetta ja innostuksen hikikarpalot otsalle – tai pettymyksen ja harmituksen kyyneleet silmiin. Menestys ja menetys ovat treidauksessa hyvin lähellä toisiaan ja saattavat olla kiinni kovinkin nopeatempoisista ja lyhytaikaisista valinnoista. 

Bitcoinilla ja muilla kryptovaluuttoilla treidaaminen tarkoittaa sekä todella lyhytaikaista, vuorokauden sisällä tapahtuvaa kaupankäyntiä, että vähän pidemmän aikavälin ostamista ja myymistä, jossa aikajänne on esimerkiksi joitakin päiviä tai viikkoja. 

Jos on odotettavissa esimerkiksi jonkin kryptovaluutan uusien ominaisuuksien lanseeraus, voi kokenut treidaaja ennakoida kurssihypähdystä ostamalla mahdollisimman suuren määrän tätä valuuttaa ja myydä sen heti, kun markkinat ovat reagoineet uutisiin – toivottavasti positiivisella tavalla. 

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Treidaus houkuttelee kurssimanipulointia

Joitakin esimerkkejä myös manipuloiduista kurssinousuista on nähty kryptomarkkinoilla, kun esimerkiksi Walmartin omaksi tiedotteeksi naamioitu uutinen lähti leviämään internetissä ja nosti Litecoinin kurssia 25%. Tällaista toimintaa kutsutaan “pump & dump” eli tässä kohtaa kurssia on ensin pumpattu nousuun ja sen jälkeen kryptovaluutat on “dumpattu” takaisin markkinoille voittorahat tyytyväisesti kryptolompakkoon käärittynä. 

Luonnollisesti, manipuloidut kurssinousut ja väärennetyt lehdistötiedotteet ovat laitonta toimintaa, mutta kertovat omaa mielenkiintoista tarinaansa sekä nykyisestä mediamaailmasta että kryptovaluuttojen korkeasta volatiliteetista.  

Kryptojen shorttaaminen

Lyhyeksi myynti tai ns. shorttaus on lyhyesti sijoitusmenetelmä, jota käytetään, kun odotat omaisuuserän hinnan laskevan. Syy, miksi shorttaat, johtuu siitä, että sinulla ei ole varoja ostaa omaisuutta, jonka voit sitten myydä voitolla – olet nk. ”vailla varoja”.

Kuka tahansa voi myydä lyhyeksi kryptovaluuttoja. Vaikka kaikki sijoittajat eivät allekirjoita strategiaa, ihmiset, jotka ostavat ja myyvät kryptovaluuttaa, voivat shortata omistustaan suoraan. Se kuulostaa yhtä yksinkertaiselta kuin onkin. Myyt bitcoinia edulliseen hintaan ja ostat sitten satoshisi takaisin, kun hinta laskee. 

Luonnollisesti, jos asiat eivät mene toivotulla tavalla ja hinta nousee, menetät prosessiin sijoittamasi kryptovaluutat. Krypto shorttaaminen onkin treidaamisen ohella oma taiteen lajinsa, johon ryhtyvän kannattaa ensin panostaa riittävästi aiheeseen perehtymiseen. 

Opi lisää shorttaamisesta

Miten aloittaa kryptotreidaaminen?

Kryptotreidaamisen voi aloittaa hyvin helposti samoilla kaupankäyntialustoilla, joissa muutenkin ostaa, säilyttää ja myy kryptovaluuttojaan. Teknistä alustaa tärkeämpää onkin tehdä itselleen selväksi se, mitä treidaamiselta odottaa ja millaisella budjetilla on lähdössä liikkeelle: laitatko likoon lomarahasi ja odotat saavasi satojen prosenttien voittoja, vai kokeiletko pienillä ostoilla kasvattaa tallennettavan minimisumman kolminkertaiseksi.

Toinen tärkeä seikka on rakentaa tietopohjaa eli tutustua treidauksen periaatteisiin ja treidattavien kryptovaluuttojen ominaisuuksiin. Tiedostamalla eri treidaustyypit, erotat sen perinteisestä sijoittamisesta – jota toivottavasti samalla teet – ja pystyt tällä hajautetun sijoitusstrategian yhdellä osa-alueella kokeilemaan varojesi kasvattamista. 

Tunne treidaamiseen soveltuvat kryptovaluutat

Treidattavien kryptovaluuttojen ominaisuuksiin voit tutustua kaupankäyntialustalla, projektien omilla sivuilla ja mm. sivustomme kattavissa kryptoartikkeleissa. Kun tiedostat treidattavien kryptojen tyypillisen päivien ja viikkojen volatiliteetit ja niiden mahdolliset tulossa olevat ominaisuudet ja lanseeraukset, olet jo paljon selvemmillä vesillä tavoitellessasi niillä nopeita voittoja. 

Tutustumalla erilaisten kryptoprojektien tavoitteisiin ja tulevaisuuden näkymiin pystyt myös arvioimaan mitkä kryptovaluutoista sopivat nopeatempoiseen treidaamiseen ja mitkä ovat parempia pitkäaikaisen sijoittamisen kohteita. Joillakin alustoilla onnistuu myös krypto-krypto treidi eli voit myydä suoraan omistamaasi kryptoa johonkin toiseen kryptovaluuttaan.

Järki edellä treidaamaan

Selvitä siis odotuksesi, tutustu treidaamisen periaatteisiin, tee suunnitelma käytettävistä rahoista ja selvitä oma riskiensietokykysi – eli se rahamäärä, jonka olet valmis häviämään – ja ennen kaikkea, tutustu treidattaviin kryptoihin. Kaikista tarjolla olevista kryptoista Bitcoinilla on luonnollisesti pisin kurssihistoria, joten siksi sen käyttäminen treidauskaupoissa onkin hyvin suosittua. Myös Bitcoinin vahva markkinaosuus lisää sen suosiota treidattavana kryptovaluuttana, sillä se hallitsee yhä yli 40% koko kryptomarkkinan arvosta.

Opi lisää treidaamisesta

Kryptovaluuttatreidaus alustat

Kuten todettua, treidaamisen ensiaskeleet voi ottaa omassa tutussa kryptopörssissä tai sijoitusalustalla. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kaupankäyntialustan nopeus, turvallisuus, luotettavuus ja mahdollisimman alhaiset välityspalkkiot.

Jos olet suunnitellut treidaavasi päiväkauppana ja alusta ei vastaakaan tavoitteitasi juuri suunnitellulla myyntihetkellä, ei treidaaminen onnistu ja saatat menettää suunnitellut voittosi. Samoin, jos palkkioiden suuruus vie terän voitoiltasi, on treidaamisessa menestyminen melko mahdotonta. Suomalaisille käyttäjille tuttuja treidausalustoja ovat Nordnet, NorthCrypto ja Coinmotion, joista saa asiakaspalvelua myös suomeksi. Kansainvälisesti hyväksi koettuja kryptotreidauksen alustoja ovat mm. Capital.com ja Binance. Plus500 alustalla voit treidata kryptoja CFD-sopimuksilla.

 

Automaattinen kaupankäynti

Eräs treidausalustan tärkeä ominaisuus on automaattinen kaupankäynti. Silloin voit asettaa alustan tekemään töitä puolestasi, eli sinun ei tarvitse olla itse vahtimassa kaikkia kurssiliikkeitä. Voit asettaa alustalla haluamasi rajan sille, milloin olet halukas myymään kryptovaluuttasi ja järjestelmä hoitaa tällöin myynnin puolestasi. 

Ei ole kuitenkaan suositeltavaa laittaa stop loss -arvoa kovin tiukaksi, sillä kryptojen suurten kurssiheilahtelujen myötä saatat myydä sijoituksesi liian nopeasti ja liian suurella tappiolla. Sijoittamisen onnistuminen tai epäonnistuminen ovat kuitenkin kiinni toteutuneista kaupoista, ei hetkellisistä kurssiliikkeistä.

Kryptopörssit ovat avoinna 24/7, eli voit tehdä kaupankäyntiä milloin vain, mistä vain ja minkä tahansa aikavyöhykkeen päivärytmissä. Tärkeimpänä huomiona onkin, että jos olet tutustunut erityisesti esimerkiksi Aasian markkinoiden kryptoihin, voit omalta kotisohvaltasi osallistua sen maanosan vuorokausirytmissä tapahtuviin kryptojen heilahteluihin. Päivätreidaus eli daytrading voi siis helposti viedä sinut toiselle puolelle maapalloa, virtuaalisiin pörssisaleihin.  

 

Treidaa tutulla alustalla

Paras kryptovaluuttatreidaus alusta on tietenkin sellainen, josta olet jo saanut aiemmin kokemusta, jolle olet kirjautunut ja onnistunut tuomaan kaikki validointiin tarvittavat dokumentit, ja jonka kaupankäynnin toteuttamisen vaiheista olet saanut kokemusta. 

Kannattaa siis harjoitella alustalla toimimista muutamilla rauhassa tehdyillä kaupoilla – sekä ostamisella että myymisellä – ennen kuin ryhtyy kokeilemaan intensiivisempää treidausta.

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Treidaaminen vivulla

Treidaamisen eräs ominaisuus on velkavivulla tehtävä kaupankäynti eli vivuttaminen. Tästä haluamme kuitenkin varoittaa, sillä vaikka velkavivun käyttö tarjoaa mahdollisuuden suuriin voittoihin, olet velkavipua käyttäessäsi vaarassa myös menettää rahojasi monin kertaisesti. Vivulla treidaaminen onkin suositeltavaa säästää siihen, että olet ehtinyt kerryttää kokemusta treidaamisesta ilman vipua. Ymmärrä siis korkea riski!

Kryptotreidaus vivulla mahdollistaa siis omaa pääomaa suuremman kaupankäynnin, ja esimerkiksi kymmenkertaista velkavipua käytettäessä saat 10 dollarin panostuksella 100 dollarin ostovoiman. Samoin joudut kokemaan karvaasti sen, että tappiota tehdessä teet valitsemasi velkavivun verran miinusta. Velkavivun käyttäminen voi kuitenkin olla kannattavaa siinä vaiheessa, kun oikeasti tunnet kaupankäynnin lainalaisuudet ja olet saanut kokemusta kryptojen kurssivaihteluiden liikkeistä. 

 

Kryptojen CFD kauppa

Krypto CFD kauppa tarkoittaa hinnanerosopimusten käyttämistä kryptojen ostamisessa ja myymisessä. CFD lyhenne tulee sanoista Contract for differences. Se saattaa aiheuttaa tappioita ja jopa koko sijoitetun pääoman menetyksen. Kryptovaluuttojen ja CFD-kaupankäynnin hyötyinä on kuitenkin se, että mukaan pääsee hyvinkin pienillä sijoitussummilla. Jotkut aloittelevat kryptosijoittajat kertovat sijoittaneensa esimerkiksi aiemmin turhanpäiväiseen shoppailuun tai vapaa-aikaan kulutetut rahat kryptopörsseihin, ja seuraavansa nyt innokkaasti varojensa kasvua.  

Kryptotreidaajan ja sijoittajan ero

Kryptotreidaajan ja kryptoihin sijoittavan henkilön erot ovat ennen kaikkea aikajänteessä. Varovainen ja harkitsevainen henkilö ostaa kryptovaluuttansa ja ryhtyy istumaan niiden päällä. Hän ehkä seuraa markkinoita ja katselee kiinnostuneena päivän kurssia, mutta ei ryhdy äkkinäisiin liikkeisiin. Ovathan monet kryptovaluutat tuottaneet parhaat tuottonsa vasta useiden vuosien sijoituksina. Kaikki muistavat ne maailman kalleimmat pitsat, jotka ostettiin varhaisilla Bitcoineilla. Sijoittaja katsoo tulevaisuuteen ja näkee vaurastumisensa vuosien päähän, treidaaja taas odottaa päiväkohtaisia voittoja.

Toki samassa henkilössä voivat yhdistyä treidaaminen ja pitkäjänteinen sijoittaminen, mutta tärkeintä onkin, että olet tehnyt tästä suunnitelman ja tiedostat, mikä osa varallisuudestasi on kasvamassa pitkäjänteisesti ja mikä osuus on sellaista “pelikassaa”, jota käytät lyhytaikaiseen treidaamiseen. Näin pystyt huonolla hetkellä katsomaan omaa suunnitelmaasi ja toteamaan varallisuutesi ja sijoitustesi kokonaistilanteen. Samoin hyvinä hetkinä näet, mistä kasvu on tullut ja pääset miettimään, mitä kasvatetulla pääomalla voisit mahdollisesti tehdä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon? Treidaajan huomiolista

Opiskele treidaamista 

Treidaajan on perehdyttävä alaansa. Vaarana on, että kokematon treidaaja lähtee mukaan liian suurin rikastumisodotuksin ja ryhtyy tekemään päätöksiään tunnepohjalta ja vain parhaat menestymismahdollisuudet mielessään. Pidä mielessä, että kyseessä on oikean rahan käsittely ja menetykset tulevat ihan oikeasti sinun maksettaviksesi – siinä missä menestyksetkin tulevat satamaan ihan oikeasti omaan kassaasi! 

Opettele ensin ja tee vasta sitten. Kokemusta voit hankkia varovaisilla treidauspanostuksilla ja pitäytymällä faktatietoon pohjautuvassa päätöksenteossa. Kun tutustut muiden treidaajien kertomuksiin blogeissa tai vlogeissa, mieti mitä olisit itse vastaavassa tilanteessa tehnyt. Lisäksi on muistettava, että menestystarinoita on paljon mukavampaa kertoa muille kuin menetystarinoita. Toisaalta jotkut bloggaajat tuntuvat nauttivan myös suurten tappioiden esille tuomisesta. Tässäkin pätee sama ohje, jota toistamme muualla: tutustu aihepiiriin huolella, tee oma taustatyösi, määrittele sijoitusstrategiasi ja tee sijoituspäätökset omien tavoitteittesi pohjalta.

 

Ymmärrä treidaamisen riskit

Treidaamiseen sisältyy paljon menestymisen mahdollisuuksia ja samoin tappion tekemisen mahdollisuuksia. Ennen kuin aloitat aktiivisen treidaamisen, harjoittele pienellä pääomalla ja vältä vivuttamista. Bitcoin treidaus riskit voivat muuttua todeksi, jos teet varomattomia sijoituksia suurella velkavivulla ja käytät esimerkiksi liian korkeaa stop loss -määritelmää. Riskien ymmärtäminen sisältää myös riskien hallinnan: laita tähän sijoitustoimintaan vain sen verran rahaa, kuin sinulla on varaa menettää. Pidä muu pääomasi ja sijoitusvarallisuutesi vakaammissa kohteissa.

 

Opiskele kryptovaluuttoja

Kryptoja on tuhansia. Bitcoinista on varmasti kuullut jo jokainen, jopa se kuuluisa Pihtiputaan mummo. Kun harkitset kryptosijoittamista ja tutustut treidaukseen sopiviin kryptoihin, onkin tärkeää ymmärtää tämän virtuaalivaluutan ja lohkoketjuteknologian erityispiirteet. Ensinnäkin kryptoja on montaa lajia ja ne on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin. 

Jotkut ovat kapeampialaisia kuin toiset, ja toiset kryptot pyrkivät ratkaisemaan suunnilleen kaikki globaaliin tietoverkkoon ja keskitettyyn talouteen liittyvät ongelmat. Tutustu tähän maailmaan ja tunnista ne tavoitteet, jotka sinusta ovat mielenkiintoisia ja kantavat pitkälle tulevaisuuteen. 

Ajattele globaalisti: Suomen markkinoilta ja arkipäiväisestä talouskäyttäytymisestä käsin voi olla vaikeaa nähdä sitä, millaisia mahdollisuuksia suuret ja aktiiviset digitaalisten ratkaisujen markkinat voivat tarjota esimerkiksi Kiinassa tai Intiassa, Afrikan mantereesta puhumattakaan. USA:ssa ja Etelä-Amerikassa on omat suosikkiteknologiansa. 

Maailmalla on monia toimintaympäristöjä, joiden volyymi tarjoaa tuottomahdollisuuksia hyvinkin kapea-alaisille teknologioille, näistä esimerkkeinä digitaalisiin peleihin liitetyt tokenit. Vaikket itse ymmärtäisi käyttötarkoituksen kiinnostavuutta, voi se generoida mukavaa tuottoa sinunkin kryptosijoituksillesi: ota siis selvää kryptojen ominaisuuksista ja niihin liittyvästä kasvupotentiaalista. Voit päättää sijoituksista ihan puhtaasti dollarin kuvat silmissä, tässä sijoitusinstrumentissa ei ole tarvetta olla isänmaallinen. 

 

Luota faktaan, älä tunteisiin

Treidaaminen saattaa olla hyvinkin intensiivistä sijoittamista ja vie helposti tunteet mukaan osto- ja myyntitapahtumiin ja kurssimuutosten seuraamiseen. Tunteet ovat kuitenkin huono peruste tehdä varallisuuteen liittyviä päätöksiä, ja voit hallita niiden roolia pitämällä järjen etualalla. Tähän auttavat selkeän suunnitelman tekeminen, ylös kirjoitettujen muistiinpanojen ylläpitäminen suunnitelluista kaupoista ja myynneistä sekä sijoitustuotteiden ominaisuuksien ja odotusten tunteminen. 

Treidaukseen liittyy väistämättä myös tappioita, ellet ole aivan poikkeuksellisen onnekas ja taitava kaupankävijä. Mikäli ryhdyt treidaamaan aktiivisemmin, onkin tarkasteltava kokonaiskuvaa: mikä on alkupääomasi, miten paljon laitat eri kryptojen kaupankäyntiin ja millainen on kokonaisuudessaan realisoitunut voitto ja tappio. Näitä tarkastelemalla pystyt kehittymään treidaajana. Jos teet tappiota, käsittele sekin järkipohjaisesti: mitä opit ja mitä olisit voinut tehdä toisin. Alussa voit ajatella myös maksavasi “oppirahoja” – kunhan et toista uudestaan tekemiäsi ja havaitsemiasi virheitä.

Kryptotreidaamisen kulut

Kryptotreidaamiseen liittyvät kulut syntyvät pääoman siirrosta alustalle, kaupankäynnistä aiheutuvista välityspalkkioista, valuutanvaihtopalkkioista ja joskus myös nostopalkkioista. Esimerkiksi siirtäessäsi alkupääomaa Binancelle, veloitetaan maksutavasta riippuen jopa 1,8 % kulu, kun taas esimerkiksi Northcryptossa ei ole ollenkaan tällaista kulua. (Kulu on jokaisen alustan kohdalla yksilöllinen). Eri alustojen kuluihin kannattaa perehtyä tarkasti ennen kuin ryhtyy sijoittamaan ettei myöhemmin suuret kulut tule yllätyksenä.

Kuluiksi voit tietenkin laskea myös ajankäytön, treidaamisen opetteluun menevän henkisen kapasiteetin ja nopeatempoisen kaupankäynnin aiheuttaman stressin. Nämä kaikki kulutekijät kannattaakin huomioida samalla, kun teet treidaamisen suunnitelmaasi. Ehkä haluat kokeilla tätä kaupankäynnin muotoa ensin tietoisesti parin viikon ajan ja päätät sitten, onko sinusta aktiiviseksi treidaajaksi vai sopiiko luonteellesi paremmin verkkaampi sijoittaminen.

Bitcoin treidaus verotus

Treidaamiseen pätevät osin samat verotusperiaatteet kuin muuhunkin pääomatuloiksi laskettaviin rahavirtoihin: voitoista maksetaan 30% vero aina 30 000€ saakka ja tästä ylittävästä summasta 34%.

Tehdessäsi siis menestyksekkään treidauskaupan, voit samalla tuntea itsesi hyväksi ihmiseksi tunnollisena veronmaksajana, sillä verokarhu on herännyt tietoisuuteen myös virtuaalivaluuttojen kaupankäynnistä. Joitakin ennakkotapauksia on jo saatu unohdetuista pääomatuloveroista.  Jos sinua mietityttää kryptotreidaus verotus periaatteet, on Suomen verottajalla tätä nykyä hyvät ohjeet virtuaalivaluuttojen verotukseen. Jos virtuaalivaluutan käytöstä koituu tappiota, vähennetään se ensisijaisesti luovutusvoitoista ja jos niitä ei ole, vähennys tehdään kaikista pääomatuloista. Jos pääomatuloja ei ole lainkaan tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä myyntitappioita, vähennys siirtyy seuraaville 5 vuodelle.

Treidaajan tärkein tehtävä tässä kohtaa onkin pitää itsellään kirjaa sijoitetusta pääomasta, tehdyistä kaupoista ja saaduista voitoista. Tositteita on säilytettävä kuusi vuotta.

 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptotreidaus tarkoittaa sekä todella lyhytaikaista, vuorokauden sisällä tapahtuvaa kaupankäyntiä, että vähän pidemmän aikavälin ostamista ja myymistä, jossa aikajänne on esimerkiksi joitakin päiviä tai viikkoja. 

Opiskele ensin riittävästi treidaamisesta. Sen jälkeen valitse sopiva treidausalusta, jolla haluat Bitcoinia treidata sekä päätä aloitusbudjettisi. 

Bitcoinia voi treidata sijoitusalustoilla ja kryptopörsseissä.

Kryptotreidaaminen voi olla kannattavaa, koska kryptojen hinnat voivat muuttua paljonkin pelkästään yhden päivän aikana. Ennen treidaamisen aloittamista on kuitenkin tärkeää oppia treidaamisen perusasiat.