Etusivu » Osakesijoittaminen – Näin ostat osakkeita vuonna 2023 » Osakesijoittamisen aloittaminen – miten ostaa osakkeita?

Osakesijoittamisen aloittaminen – miten ostaa osakkeita?

Tänä päivänä osakesijoittamisen aloittaminen on erittäin suosittua ja osakesijoittajaksi voi ryhtyä lähes kuka tahansa, suuri- tai pienituloinen, opiskelija tai eläkeläinen.

Tänä päivänä monet sijoitusalustat ovat tehneet osakesijoittamisen mahdolliseksi myös pienituloisille ja pienillä summilla sijoittaminen ei olekaan enää niin kallista.

Tässä artikkelissa kerromme miten osakesijoittamisen aloittaminen tapahtuu ja mitä osakesijoittaminen voi mahdollistaa. Näytämme samalla miten helppoa ensimmäisten osakkeiden ostaminen on. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Osakesijoittamisen aloittaminen

Pörssiyhtiön osake on pitkällä aikavälillä yksi kannattavimmista sijoittamisen muodoista. Osakesijoittaminen koetaan usein varakkaiden henkilöiden tai sijoitusammattilaisten puuhaksi, vaikka todellisuudessa se sopii kenelle tahansa.

Nykypäivänä piensijoittajien määrä on ennätyskasvussa ja tämän ansiosta sijoittamisesta puhutaan jo arkisissa tilanteissa.

Suomalaisia piensijoittajia on tänä päivänä enemmän kuin koskaan (n. 1 000 000) ja määrä kasvaa koko ajan. Vuosi 2020 oli kasvun kannalta ennätysmäinen ja suomalaisten piensijoittajien määrä kasvoi 10%. 

Osasyynä piensijoittajien määrän kasvuun on se, että osakesijoittamisen aloittaminen on nykypäivänä todella helppoa. Osakkeita voi ostaa ja myydä pankkien verkkopalveluissa ja ajallisesti itse kaupankäynti vie vain muutamia minuutteja – annat vain toimeksiannon ja asetat tarjouksen osakkeen hinnasta.

Verkkopalvelut, eli osakevälittäjät, perivät toteutuneista toimeksiannoista joko kiinteän tai prosenttiperusteisen palkkion. Palkkioiden suuruus riippuu välittäjästä. Keskimääräinen palkkio on 1000 euron osakeostosta on 10 euron luokkaa. Esimerkiksi Nordnetissä välityspalkkion suuruuteen vaikuttaa kuukauden aikana tehtyjen kauppojen määrä – mitä enemmän teet kauppaa, sen enemmän sillä on vaikutusta palkkion suuruuteen. Katso Nordnetin arvostelumme tästä linkistä.

Miten ostaa osakkeita ensimmäistä kertaa?

Jotta voit tehdä osakekauppaa, tulee sinun ihan ensimmäisenä avata oma arvo-osuustili tai nk. sijoitustili. Arvo-osuustilille kirjataan ja säilötään hankitut arvopaperit el iosakkeet. Alla kerromme tarkemmin miten voit luoda itsellesi arvo-osuustilin.

 

Arvo-osuustilin luominen

Osakkeiden osto ja myynti tapahtuu arvo-osuutilin kautta. Arvo-osuustili on tarkoitettu arvopapereiden, kuten pörssiosakkeiden ja rahastojen säilytykseen ja ilman omaa arvo-osuustiliä, et voi käydä kauppaa pörssiosakkeilla. Eli arvo-osuustili on pakko olla mikäli osakesijoittajaksi havittelet.

Voit avata arvo-osuustilin huolellisesti valitsemasi osakevälittäjän kautta joka voi olla pankki tai verkossa osakkeita tarjoavat kaupankäyntialustat, kuten Nordnet. Nopeimmillaan arvo-osuustilin saa auki muutamassa minuutissa, jonka jälkeen voit ryhtyä osakekauppaan samantien. Alempana olemme pikaoppaan avulla kertoneet tarkasti vaihe vaiheelta, miten ensimmäisten osakkeiden osto käytännössä toimii.  

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Paljonko alkupääomaa osakesijoittamisen aloittaminen vaatii?

Moni saattaa ajatella, että osakesijoittaminen vaatii suuria summia rahaa, mutta osakesijoittamisen aloittaminen mahdollistuu jo hyvinkin pienellä pääomalla. Esimerkiksi Nordnetin alustalla voit aloittaa erittäin pienellä summalla, koska heidän alustallaan ei ole minimitalletusrajaa. Eli et välttämättä tarvitse suurta pääomaa päästäksesi osakesijoittamisessa alkuun, vaan voit aloittaa jo muutamalla kympillä, mikä summa parhaiten sopii kukkarollesi. Toki kannattaa hetken pohtia kuinka suuri välityspalkkio on ja kannattaako osakkeita lähteä ostamaan esimerkiksi 100-500 eurolla. 

Kannattaa muistaa, että hyvin harva on pystynyt sijoittamaan suurta summaa kerralla, vaan suurin osa sijoittajista on aloittanut pienestä ja kasvattanut salkkuaan pikkuhiljaa. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa jo 100 euron kuukausisijoittamisella voit saada aikaan muhkeat sijoitukset 10-30 vuodessa.  

Moni piensijoittaja siirtää kuukausittain arvo-osuustililleen automaattisesti esimerkiksi 100-200 euroa ja kasvattaa pottia muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen arvo-osuustilille on kertynyt hyvä potti, jolla voi ostaa osaketta. 

Vinkit osakesijoittamisen aloittamiseen

Osakkeiden ostotoimeksiannon yhteydessä kannattaa aina asettaa rajahinta, kun teet kauppaa nettipalveluissa. Rajahinta toimii toimeksiannon ehtona siten, että kauppa ei toteudu jos osakkeen hinta on yli asettamasi rajahinnan. Tämä toimii turvana, ettet maksa vahingossa liian suurta hintaa osakkeista, jotka ovat voineet nousta sen jälkeen kun olet asettanut toimeksiannon (huom. 15min viive).

Ostotoimeksianto kannattaa tarkastaa kahteen kertaan, että syöttämäsi tiedot ovat oikein. Tarkasta asettamasi rajahinta sekä kappalemäärä. Samoin kannattaa tarkastaa toimeksiannontyyppi, eli oletko ostamassa vai myymässä. Jos esimerkiksi ostat yhtiön osakkeita joita jo valmiiksi omistat, saattaa käydä vahingossa niin, että myyt vaikka piti ostaa.

Kun olet valinnut sopivan yhtiön sijoitukselle, osta osakkeet muutamassa erässä, näin vältyt siltä, että ostat osakkeet kalleimmalla hinnalla. Hajauttamisesta kirjoitamme lisää alempana.

Muista myös, että useammat välittäjät tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa myös ulkomaisiin yrityksiin. Pelkästään kotimaisiin osakkeisiin ei tarvitse juuttua, koska Helsingin pörssin osakkeet ovat vain pieni pintaraapaisu siitä, mitä maailmalla on tarjolla (n. 0,5%). Ulkomaisiin yhtiöihin kannattaa tutustua ja tällä hetkellä varsinkin amerikkalaiset teknologiajätit ovat sijoittajien keskuudessa suosiossa. Suomalaisten osakesijoitukset ovat alkaneet lähivuosina painottua yhä enemmän ulkomaisiin osakkeisiin ja yksityisten sijoittajien ulkomaiset osakeomistukset ovat lähes tuplaantuneet 2020 jälkeen.

Suomalaisten suosimat osakkeet: 

 • Nokia 
 • Nordea 
 • Elisa 
 • Fortum 
 • Sampo
 • Outokumpu
 • UPM
 • Orion 
 • Kone 
 • Wärtsilä 
 • YIT
 • Stora Enso
 • Metsä Board

Sijoitussuunnitelman luominen

Sijoittamisen rinnalle kannattaa luoda mahdollisimman tarkka sijoitussuunnitelma, jonka avulla lähdet etenemään. Suunnitelma on pohja tavoitteillesi, joita haluat sijoittajana saavuttaa. Suunnitelma toimii myös karttana silloin kun tunnet olevasi hukassa etkä oikein tiedä mitä sinun tulisi tehdä; ostaa, myydä tai pitää.

 

1. Aseta tavoitteet matkallesi

Suunnitelmaa laatiessa sinun on tärkeää pohtia tavoitteitasi: miksi haluat sijoittaa? Millä summalla sijoitat? Sijoitatko kerralla suuria summia vai pienempiä summia kuukausittain? Millaisia riksejä olet valmis ottamaan? Kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sitomaan varasi?

On tärkeää pohtia syytä miksi sijoitat, jonka kautta suunnitelman teko on helpompaa. Jos esimerkiksi tavoitteenasi on sijoittaa vuosikymmenien päähän eläkepäiviä varten, silloin sijoituksesi voivat olla kiinni osakkeissa, rahastoissa, kiinteistöissä tai muissa sijoituskohteissa. Pitkällä aikavälillä osakkeiden arvo yleensä nousee. Vuosikymmenien aikana voi toki kokea monia nousuja ja laskuja, mutta yleisesti ottaen osakkeiden arvo nousee laatuosakkeissa. Jos taas tavoitteenasi on ostaa ensiasunto parin vuoden kuluttua ja käyttää rahat siihen tarkoitukseen, kannattaa rahaa säilöä pikemminkin omalla tilillä, koska näin lyhyessä ajassa osakkeisiin voi liittyä arvonlaskua.    

Riskin ottamisesta sen verran, että jos haet sijoituksellesi pelkästään tuottoa, tällöin riski voi olla hieman korkeampi ja jos sijoitukset tulee saada nopeasti realisoitua ja niillä katetaan esimerkiksi yllättäviä menoja, silloin riskin tulisi olla pienempi.

 

2. Päätä mihin sijoitat

Kun olet miettinyt tavoitteitasi, on aika valita sijoituskohteet, jotka sopivat suunnitelmasi kanssa yhteen. Samalla kannattaa pohtia sijoituskohteen riskiä ja ylittääkö se riskitason, jonka olet valmis ottamaan?

Aloittelevan piensijoittajan yleisimmät sijoituskohteet ovat pörssiosakkeiden lisäksi rahastot, ETF-rahastot tai raaka-aineet. Alla kerromme lyhyesti näistä kaikista sijoituskohteista.

Osakkeet ovat omistusosuus yhtiöstä. Osakkeiden avulla voi saada tuottoa kahdella eri tavalla, a) joko arvonnousuna tai b) osinkojen kautta (kaikki yhtiöt eivät maksa osinkoa). Eri yhtiöiden osakkeita voi ostaa arvo-osuustilin kautta, josta aiemmin mainitsimmekin. Yksittäisten osakkeiden ostamisessa on korkeampi riski kuin esimerkiksi rahasto-osuuksien ostamisessa.

Rahastot ovat eri arvopapereista koostuva ”kori”, jossa yhteen rahastoon sijoittamalla pääset käsiksi useisiin eri osakkeisiin samanaikaisesti. Rahastot ovat hyviä sijoituskohteita hajauttamisen kannalta.

Rahastoja valitessa kannattaa pohtia haluaako sijoittaa aktiiviseen vai passiiviseen rahastoon? Aktiivisessa rahastossa on rahastonhoitaja, joka perii palkkiota rahaston ylläpitämisestä, jolloin myös kyseisen rahaston kulut ovat korkeammat. Passiivisissa rahastoissa ei ole rahastonhoitajaa, vaan ne seuraavat yleensä jotain tiettyä indeksiä, jolloin kulut ovat alhaisemmat.

ETF-rahastot ovat rahastoja, jotka on listattu pörssiin. Tämä tarkoittaa, että ETF-rahastoilla käydään samanlaisesti kauppaa kuin osakkeilla pörssin ollessa auki. Näin kaupat tapahtuvat reaaliajassa toisin kuin aiemmin mainittujen rahastojen kanssa, joiden toimeksianto kestää yleensä 2-5 arkipäivää.

Raaka-aineet tarkoittavat hyödykkeitä, joihin voi sijoittaa. Yleisimpiä sijoituskohteita ovat kulta, hopea, kupari, öljy, sokeri, kahvi tai puuvilla. Tuotto raaka-aineissa syntyy niiden arvonnousun myötä.  Raaka-aineisiin sijoittamalla omaa sijoitussalkkua saa hyvin hajautettua.

 

3. Pysy suunnitelmassasi

Osakemarkkinoilla voi tapahtua lyhyellä aikavälillä suuriakin muutoksia ja salkkusi arvo saattaa heitellä suuntaan tai toiseen. Tänään plussalla, huomenna pakkasella. Paniikin sijaan on tärkeä laittaa jäitä hattuun. Tämä kannattaa muistaa varsinkin silloin jos tavoitteenasi on sijoittaa pitkäjänteisesti vuosikymmenien ajan. Vältä tekemästä paniikissa hätiköityjä päätöksiä joita saattaisit katua myöhemmin, vaan pysy laatimassasi suunnitelmassa. Joskus strategia: ”Osta ja unohda” voikin olla kohdillaan osakesijoittamisessa.
Toki suunnitelman päivittäminen voi olla silloin tällöin aiheellista, mutta tee se harkitusti, älä paniikkitilanteessa.

 

Eli sama tiivistettynä:

 • Mieti, mitkä ovat tavoitteesi?
 • Milloin tarvitset rahat käyttöösi?
 • Millaisia riskejä olet valmis ottamaan?

Kuinka tienata rahaa osakesijoittamisella?

Osakesijoittamisessa voi tienata kahdella eri tavalla: joko osinkoina tai osakkeiden arvonnousuna. Jokainen yritys päättää osingon maksusta keväisin yhtiökokouksessa. Osingon saa arvo-osuustilille rahana, osingon maksupäivänä. Osingon suuruus ilmoitetaan muodossa, 0.15€/osake, eli jos omistat yhtiön osakkeita 50 kappaletta, saat osinkoa 7,5€. Osinkotuotto verotetaan henkilöverotuksessa pääomatulona. Katso kirjoittamamme artikkeli osakesijoittamisen verotuksesta.

Osakkeiden kurssit vaihtelevat pörssin aukioloaikoina kysynnän mukaan. Eli jos sijoittajat ovat luottavaisia osakkeista ja ostoja tapahtuu, osakekurssit nousevat. Kun taas sijoittajat myyvät osakkeita, kurssit laskevat. Voit seurata osakekurssien kehitystä esimerkiksi Kauppalehden sivuilta, kursseissa on 15 minuutin viive.

Osakkeiden voitto tai tappio realisoituu vasta myyntitapahtuman jälkeen. Verkkopankissa näkyvä arvonnousu on teoreettista myyntitapahtumaan asti. Osakkeen hinta voi romahtaa jo seuraavana päivänä. Osakesijoittajat reagoivat yhtiöuutisiin arvaamattomasti ja tämä johtaa myös siihen, että osakekurssit heittelevät.

Aloittelevan osakesijoittajan on hyvä tutustua sijoituskirjallisuuteen, joista voi poimia alan ammattilaisten sijoitusvinkkejä ja implementoida niitä omiin sijoitusstrategioihin. Olemme listanneet suosituimpia sijoituskirjoja, tutustu niihin tästä.

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Osakesijoittamisen aloittaminen - arvosijoittajaksi vai kasvusijoittajaksi?

Osakesijoittajia on olemassa eri tyyppiä, arvosijoittajia ja kasvusijoittajia (kolmantena myös ns. laatusijoittajia). Arvosijoittajat valitsevat perinteisesti sijoituskohteiksi hyvää osinkotuottoa maksavia sekä taloudellisesti vakaita yhtiöitä. Arvosijoittamisessa haetaan tuottoa pääosin osingosta, mutta yhtälailla osakkeen arvonnousulla. Arvonnousu arvo-osakkeilla on yleensä maltillinen. Perinteisiä arvoyhtiöitä ovat mm. Fortum Oyj sekä Orion Oyj.

Kasvusijoittaja sijoittaa mieluummin kehittyviin yrityksiin, missä on suurempi riski. Toisaalta yhtiöiden oletetaan kasvavan tulevaisuudessa, jolloin myös osakkeen arvo nousee. Kasvuyhtiöiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä voit menettää sijoittamasi pääoman nopeasti väärällä yhtiövalinnalla. Jos taas valitset oikein, voi sijoituksesi kasvaa moninkertaisesti. Kasvuyhtiöitä ovat mm. Qt Group sekä Tesla.

Arvosijoittajien ja kasvusijoittajien lisäksi on olemassa sijoittajia, jotka hakevat maksimaalista tuottoa hyvin suurella riskillä. Yleensä käytetään suurta velkavipua ja sijoituskohteet ovat yleensä johdannaisia, eli vivullisia sertifikaatteja, warratteja sekä muita vipu- tai optioinstrumenttejä.

Osakesijoittamisen tueksi on olemassa monenlaisia kannattavuudesta ja arvostustasosta kertovia tunnuslukuja, kts. tunnusluvut, joihin kannattaa perehtyä ennen osakesijoittamisen aloittamista.

pääomatulovero

Mitä eroa osake- ja rahastosijoittamisella on?

Sijoittaessasi osakkeisiin ostat pelkästään yhden yhtiön osakkeita. Rahastoa ostaessa saat sen sijaan kokonaisuuden, johon on niputettu monien eri yhtiöiden osakkeita samaan pakettiin (tai muita instrumentteja). 

Rahastosijoittamista pidetään usein aloittelevalle sijoittajalle vaivattomampana ja helpompana tapana astua sijoittamisen maailmaan, koska rahastosijoittamisessa toteutuu yksi sijoittajan tärkeimmistä säännöistä, joka on hajauttaminen (hajauttamisesta lisää seuraavassa kappaleessa). Lisäksi rahastosijoittamiseen pääset kiinni jo pienellä summalla, eikä sinun tarvitse tehdä yhtä tarkkaan osakeanalyysiä tai yhtiöiden tutkimista, joka voi tuntua monelle aloittelevalle sijoittajalle vieraalta ja hankalalta.

Suorassa osakesijoittamisessa saat toki itse päättää minkä yhtiön osakkeita ostat ja samalla saat osakkeen omistajana oikeuden osallistua mm. kyseisen yhtiön yhtiökokoukseen ja tämän kautta vaikuttaa yhtiön toimintaan. Lisäksi suorassa osakeostossa voit saada osinkoa, jos yhtiö sellaista osakkeen omistajilleen jakaa. Rahastosijoittamisessa osingot menevät suoraan rahastolle ja rahastot yleensä sijoittavat saamansa osingot uudelleen. 

Osakesijoittamisen aloittaminen - Sijoitusten hajautus

Osakeostot kannattaa hajauttaa mahdollisimman hyvin eri toimialoille sekä eri yhtiöihin, tämä pienentää riskiä eikä tuotto välttämättä kärsi. Osakeostot kannattaa myös hajauttaa kansainvälisesti, sillä jo valuuttakurssien muutokset tuovat parhaassa tapauksessa tuottoa. Parhaimmassa tapauksessa nautit siis sijoittamasi yhtiön osakkeen arvonnoususta sekä mahdollisesta valuutan vahvistumisesta, esimerkiksi dollarin suhde euroon. Kannattaa myös muistaa, että maailmalla on lukuisia eri pörssejä.

Punnitse myös vaihtoehtoja suorien osakesijoitusten sekä rahamarkkinoiden välillä. Kun maailman talous on laskusuhdanteessa ja pörssikurssit laskevat, kannattaa harkita erilaisia korkosijoituksia suorien osakesijoitusten sijaan.

”Nordnet tutki vuosien 2017-2019 välillä heidän alustallaan tehtyjen sijoitusten tuottoa ja parhainta tuottoa saivat ne sijoittajat, jotka olivat hajauttaneet salkkuaan eniten.”

Hajautuksen voi myös tehdä hankkimalla aiemmin mainittuja rahasto-osuuksia, jotka sijoittavat esimerkiksi maantieteellisesti tai toimialakohtaisesti. Perinteisten rahastojen ohella voit hankkia pörssinoteerattuja ETF-rahasto-osuuksia, jotka seuraavat kohteensa kehitystä. Tällaisia kohteita voi olla esimerkiksi kehittyvät maat, maailman indeksi, eri maiden pörssien 25 suurinta yritystä yms.

On hyvä muistaa, että huolellisella hajautuksellakaan ei välttämättä kykene suojaamaan osakesalkkuaan. Tästä esimerkkinä kansainvälinen finanssikriisi vuonna 2009, jolloin osakemarkkinat laskivat ympäri maailmaa.

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. 

Lue myös: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.