Etusivu » Pfizer osake 2023 – Tutki lääkeyhtiötä ja sen osaketta

Pfizer osake 2023 – Tutki lääkeyhtiötä ja sen osaketta

Pfizer yhtiö 2023 (PFE) - Yksi maailman suurin ja vanhin lääkeyhtiö

Pfizer on suuri lääkealan yhtiö, joka on toiminut jo vuodesta 1849 lähtien – eli historia kantaa yli 170 vuoden taakse. Lääkeyhtiö Pfizerin osake oli kovassa liikkeessä koronapandemian aikana ja sen jälkeen, kun yhtiö kehitti rokotteen Covid19 -virusta vastaan. Vaikka Pfizer on ollut toiminnassa jo hyvin pitkän aikaa, ei se ole välttämättä herättänyt sijoittajissa kovin suuria tunteita ennen rokoteuutisia.

Pfizer on monikansallinen yhtiö, jolla on toimintaa yli 150 eri maassa. Yhtiö työllistää tällä hetkellä kymmeniä tuhansia työntekijöitä. Pfizer on ollut Suomen markkinoilla merkittävä lääkealan toimija jo vuodesta 1959 lähtien.

Pfizer osake tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Pfizer osake nousi esiin pandemian aikaan

Pfizer osakehinta oli kaikkien aikojen huipussaan vuonna 2021-2022 vaihteessa ja voisi sanoa, että osakkeella pyyhki tuolloin erittäin hyvin. Osake kävi huippulukemissa marraskuussa 2021 kun kurssi kävi lähes 60 dollarissa. 

Kaikki tämän yhtiön menestys ei toki ole koronapandemiasta ja rokotteesta johtuvaa. Lääkeyhtiöitä tarvitaan aina ja Pfizer on paljon muutakin kuin koronarokotteen kehittäjä.

Koronarokotteen kehittämisuutinen nosti Pfizerin osaketta hyvin, mutta ei ehkä aivan yhtä paljoa kuin muutamaa muuta rokotekehittäjää. Esimerkiksi Moderna ja Biontech nousivat jyrkemmin kuin Pfizer. Pfizer oli kuitenkin vaihdetuimpien yhdysvaltalaisten osakkeiden joukossa pandemian aikana. Suomessa kauppamäärät moninkertaistuivat aikaisempiin vuosiin verrattuna huomattavasti.

Pfizer on pitkän linjan toimija alallaan, joten melko tasaista tuottoa on ollut kauan saatavilla. Pfizer ja BionTech saivat rokotteelleen ns. hätäkäyttöluvan Yhdysvalloissa, mutta hakivat sittemmin pysyvää käyttölupaa.

Yhtiön tunnusluvut

(Tunnusluvut: maaliskuu 2023)

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pfizer koronarokotteen vaikutus osakkeen kurssiin

Pfizer osake oli korona-aikana Suomessa vaihdetuimpia osakkeita. Pfizer oli ensimmäisiä yhtiöitä, jotka kertoivat kehittävänsä rokotetta koronavirusta vastaan, joten tämä nosti kovan pörssimylläkän. Kovaan mylläkkään pörssissä saattoi vaikuttaa myös se, että Suomessakin sijoittajia on ollut koronapandemian aikaan aivan ennätyksellisen paljon. Kun samaan aikaan maailmalla jyllää koronan kaltainen tauti ja ihmiset ovat lukittautuneet koteihinsa, on monella ajatukset ajankohtaisissa asioissa. Samaan aikaan on enemmän aikaa perehtyä osakesijoittamiseen, joten moni on nähnyt potentiaalisen nousupaikan Pfizerin osakkeessa. Neuvo, jonka mukaan kannattaa sijoittaa sellaiseen liiketoimintaan, jonka ymmärtää, toteutuu aika hyvin lääkeyhtiöiden kohdalla. Moni järkeilee, että lääkkeitä tarvitaan aina ja niiden kehittäminen on hyvää bisnestä, joten ehkä tällaisiin yhtiöihin uskaltaa hyvin sijoittaa.

On ehkä hieman yllättävää, ettei Pfizerin kurssi reagoinut kovin voimakkaasti rokoteuutisiin. Ensimmäisten rokoteuutisten aikaan uutisoitiin laajasti, että juuri nämä uutiset ovat saaneet pörssit aivan uskomattomaan nosteeseen. Pfizerin kurssikin toki tällöin nousi jonkin verran. Jälkeenpäin katsottuna muutamat lääkeyhtiöt ja erityisesti rokotetta kehittävät yhtiöt nousivatkin huimasti, mutta Pfizerin kurssi oli pieni poikkeus yllättävällä tasaisuudellaan. Pitkässä juoksussa voi olla hyväkin merkki, että kurssi ei tehnyt ääriliikeitä. Ehkä tästä voisi olla pääteltävissä, että Pfizer on niin vakaa ja vankka toimija, että sen voitiin olettaakin kehittävän hyvä rokote ja odotukset olivat jo osakkeen hinnassa. Aallokko keinuttaa soutuvenettä enemmän kuin loistoristeilijää, vaikka molemmat kelluvat saman veden päällä.

Pfizer kurssihistoria

Pfizer kurssikehitys on ollut vuosikausia melko tasaista. Yhtiön toimiala on sellainen, että välttämättä mitään älyttömiä raketointeja suuntaan tai toiseen ei monestikaan ole nähtävissä. Väestö ikääntyy ja lääkkeitä tarvitaan aina. Pfizer on ollut mm. mukana maailman eniten myydyimmän kolesterolilääkkeen, Lipitorin kehityksessä. Tämän lisäksi Pfizer on tunnetun sinisen pillerin takana eli erektiolääkkeen, joka tunnetaan nimellä Viagra. 

Voisi ajatella, että lääkeyhtiöt ovat melko stabiileja sijoituskohteita. Mukaan mahtuu myös muutamia poikkeuksia kuten melkein joka alalla.

Jos tutkitaan Pfizerin kurssidataa tästä viisi vuotta taaksepäin, saadaan selville, että kyseessä ei ole mitenkään erityisen heilahteleva kurssi. Koronapandemian alkaminen vuoden 2020 helmi-maaliskuussa näkyy Pfizerinkin kurssissa, mutta aika pian sieltä noustiin. Vuoden 2020 joulukuussa odotettiin rokotteen myyntilupaa ja kurssi oli korkealla. Alimmillaan Pfizer osake hinta kävi noin 28 dollarissa vuoden 2021 maaliskuussa, jos asiaa tarkastellaan pandemian vaikutusajalta.

On ollut spekulaatiota, että lässähtääkö Pfizerin kurssi, kun rokotteet on jaettu ja pandemiasta päästään yli. Yksi näkökulma asiaan on kuitenkin sekin, että jos odotukset koronarokotteen kehittämisestä eivät nostaneet Pfizerin kurssia armottomaan nousuun, ei laskukaan välttämättä ole kovin jyrkkä.

Nyt kun pandemiakohu alkaa hiljalleen olla takana, Pfizerin kurssi on tasaantunut suurin piirtein sinne, missä se oli ennen pandemiaa. Toki tällä hetkellä maailmaa ja markkinoita ravistelee moni muu kriisi, kuten korkojen nousu, korkea inflaatio, sähkökriisi, pankkikriisi… Pörssikursseissa on nähty rajua laskua 2022-2023 aikana eikä tarkkaan tiedetä miten tämä on heijastanut Pfizerin osakkeeseen. 

Jakaako Pfizer osinkoa?

Pfizer jakaa osinkoa. Osinko jaetaan kvartaaleittain, eli sen saa neljä kertaa vuodessa. Pfizer osinko on kasvanut jo monta vuotta tasaisesti. Pfizer osakkeen tuotto on myös ollut suhteellisen tasaista jo vuosia. Moni tykkää sijoittaa yhtiöön, josta tietää saavansa kasvavaa osinkoa ja tasaista tuottoa vuodesta toiseen.

Pfizerin voisi luokitella ”tylsien” ja melko tasaisen tuoton yhtiöiden mukaan. Nousukausien jälkeen moni mielellään siirtää omistuksiaan tällaisiin tasaisiin osingonmaksajiin. Nousukausien aikana moni saattaa innostua hurjaa vauhtia kasvavista kasvuyhtiöistä, mutta koska nousu ei voi jatkua ikuisesti, monesti on hyvä veto siirtyä jossain vaiheessa hieman tasaisempien kurssien kyytiin. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riski, eikä pidä ymmärtää asiaa niin, etteikö tasaisiin osingonmaksajayhtiöihin sijoittamiseenkin liittyisi riski pääoman menettämisestä.

 

Pfizerin osinkohistoria viimeiseltä 10 vuodelta: 

  • 2014: 1,04 dollaria / osake 
  • 2015: 1,12 dollaria / osake 
  • 2016: 1,2 dollaria / osake 
  • 2017: 1,28 dollaria / osake 
  • 2018: 1,36 dollaria / osake 
  • 2019: 1,44 dollaria / osake 
  • 2020: 1,52 dollaria / osake 
  • 2021: 1,56 dollaria / osake 
  • 2022: 1,6 dollaria / osake 
  • 2023: 1,64 dollaria / osake 

Tietoa Pfizer yhtiöstä

Pfizerin pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa New Yorkissa. Yhtiö on perustettu jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1849. Yhtiön nimi oli aluksi Charles Pfizer & Company. Yhtiön perustivat Charles Pfizer ja Charles Erhart, jotka olivat muuttaneet Yhdysvaltoihin Saksasta. Heistä toinen oli hieman yllättäen sokerileipuri ja vain toinen oli kemisti.

Heidän tuotekehityksensä lähti liikkeelle toffeenmaksuisesta matolääkkeestä, joka näytti karkilta. Pfizer on kehittänyt myös fermentoinnin, jota pystyttiin alkaa käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Muun muassa sokerista saatiin valmistettua sitruunahappoa tämän ilmiön avulla ja myöhemmin ilmiötä hyödynnettiin myös penisilliinin valmistamisessa. Tästä oli apua erityisesti toisen maailmansodan aikana, kun menetelmän avulla saatiin valmistettua suuria määriä penisilliiniä. Myöhemmin Pfizerista tuli maailman suurin Penisilliinin valmistaja. Suomeen Pfizer rantautui vuonna 1959 ja on edelleen yksi suurimmista lääkealan toimijoista Suomessa.

Pfizer on historiansa aikana fuusioitunut muutaman kerran eri yhtiöiden kanssa. Fuusioiden myötä yhtiö on kasvattanut huimasti valikoimaansa eri sairauksien hoitoon tarkoitettuihin lääkkeisiin. Erään fuusion yhteydessä esimerkiksi monien tuntemat Multi-tabs-valmisteet siirtyivät Pfizerille. Pfizerin valikoimissa on lääkkeitä mm. syöpään, verenpainetautiin, kolesteroliin, reumaan, masennukseen, erektiöhäiriöön, epilepsiaan jne. Lääkearsenaali on nykyään varsin laaja ja se laajenee jatkuvasti. Pfizer kertoo sivuillaan, että uusien alkuperäislääkkeiden kehittäminen on sen ydinosaamisaluetta ja se pyrkii joka vuosi tuomaan markkinoille useita uusia lääkeinnovaatioita ihmisten elämää helpottamaan. Suomenkin markkinoilla on noin 100 Pfizerin lääkettä. Kyseessä on merkittävän kokoinen lääkealan toimija. Arvoikseen yhtiö ilmoittaa rohkeuden, laadukkuuden ja erinomaisuuden, yhdenvertaisuuden ja ilon.

Pfizer omistajat olivat vuonna 2020 kaikkien aikojen huipussaan lukumäärällisesti. Pörssiin yhtiö on listautunut vuonna 1951. Pfizerin markkina-arvo on vuonna 2023: 225 720 MUSD. 

Yhtiön toimitusjohtajana on vuodesta 2019 lähtien ollut Albert Bourla. Bourla on kreikkalaissyntyinen eläinlääkäri. Hän on ollut yhtiön toiminnassa mukana vuodesta 1993 lähtien, mutta aikaisemmin toki eri rooleissa kuin nykyään. Aivan alussa hän toimi eläinlääketieteen puolella. Hän on myöhemmin toiminut Pfizerilla mm. syöpälääkkeiden, rokotekehityksen ja sydänlääkkeiden parissa. Hänellä on historiassaan useita luottamustoimia ja johtotehtäviä. Koronarokotteen kehittämisessä ja sen aikataulussa Bourlalla on myös ollut suuri rooli. Hän otti suuren riskin rokotteen kehittämisen kanssa niin lyhyessä ajassa kuin se lopulta tapahtui, mutta tulokset ovat tähän mennessä olleet kuitenkin hyviä. Riski kannatti ottaa.

Pfizerin tulevaisuus

Markkinoilla ei varsinaisesti ole lääkeyhtiöistä pulaa, mikä tarkoittaa suhteellisen kovaa kilpailua. Kuitenkin lääkeyhtiöt tekevät monesti aika tasaista tulosta ja jokaiselle tuntuu löytyvän oma lokeronsa kilpailusta huolimatta. Väestö ikääntyy ja lääkkeitä tarvitaan aina. Pfizer tekee aktiivista lääkkeiden kehitystä, joka osuessaan ”kultasuoneen” saattaa nostaakin kurssia tuntuvasti. Pfizer osake-ennuste on edelleen melko tasainen. Koska kyseessä on suuri ja pitkät perinteet omaava lääkealan yhtiö, yksi rokote ei kurssia välttämättä niin suuresti liikauta kuin pienempien bioteknologiafirmojen.

Pfizerin myynti on muutamia vuosia ollut laskusuunnassa. Nähtäväksi jää, millainen vaikutus rokotteella on Pfizerin tulokseen pitkässä juoksussa. 

Pfizer osake keskustelu

Viime vuosina Pfizer osakkeesta on käyty vilkasta keskustelua. Korona, rokote ja osakesijoittaminen oli monen mielessä, joten siinä mielessä tämä on aivan luonnollistakin. Keskustelu on käynyt vilkkaana monessa Facebookin sijoitusryhmässä, mediassa ylipäätään ja myös Pfizer Reddit -kanavassa on ollut paljon keskustelua. Pfizer uutiset kiinnostavat ihmisiä edelleen ja erityisesti Pfizerin osake puhututtaa, vaikka suurin jännitys rokotteen ympärillä onkin jo ehkä laantunut. Nordnetin käyttäjien keskustelupalstalla ShareVillessä on luettavissa paljon mielipiteitä osakkeen puolesta ja vastaan.

Pfizerin osakkeen keskustelun sävy on muuttunut jännittyneestä ja odottavasta hieman tasaisempaan ja maltillisempaan suuntaan. Tähän mennessä on nähty, että Pfizeristä ei rokotteesta huolimatta tullut varsinaista kurssirakettia, vaikka osakkeella hyvin menikin pandemian aikana. Tällä hetkellä spekuloidaan, mitä osakkeelle sitten tapahtuu, kun rokotteet on jaettu ja tilanne palaa normaaliksi. Osa on tiukasti sitä mieltä, että Pfizerin kurssi tipahtaa heti, kun uusia odotuksia rokotteen suhteen ei enää ole. Osa taas on sitä mieltä, että näin suuren ja valtavat volyymit hallitsevan yhtiön kurssia ei niin vaan liikutella yhden rokotteen avulla. Jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaisi ainakin tällä hetkellä osoittautuvan oikeaksi, mutta vielä on aivan liian aikaista tehdä sen kummempia ennustuksia tulevaisuuteen, kun rokottamattomia ihmisiä on edelleen niin paljon.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Pfizer on yhdysvaltalainen suuri lääkealan yhtiö. Toimintaa on nykyään joka puolella maailmaa. Suomessa Pfizerin lääkkeitä on saatavilla noin 100 erilaista.

Pfizer jakaa osinkoa ja se irtoaa neljä kertaa vuodessa. Osinkoa on myös kasvatettu tasaisesti jo vuosia. Jos tavoittelee osinkoja joka kuukaudelle, Pfizer voisi olla yksi vaihtoehto omaan salkkuun.

Pfizer on kehittänyt koronarokotteen yhdessä BioNTechin kanssa. Tätä rokotetta kutsutaan Comirnatyksi.

Pfizer osaketta voi ostaa useasta eri kaupankäyntialustalta, kuten esimerkiksi Nordnetissä