Etusivu » Kone osake 2023 (KNEBV) – Hissijätti sijoituskohteena

Kone osake 2023 (KNEBV) – Hissijätti sijoituskohteena

Kone osake 2023 (KNEBV)

Kone osake on usein ollut yksi Helsingin pörssin puhutuimmista, ja jopa suosituimmaksi listatuista osakkeista. Kone on koettu turvalliseksi ja vakaaksi yhtiöksi, mutta Kone osakekurssi on ollut laskussa vuoden 2021 kesästä lähtien. Heinäkuussa julkaistu Koneen osavuosikatsaus on puhuttanut sijoittajia, sillä Koneen liikevaihto laski 9,1 prosenttia huhti-kesäkuun aikana, ja kokonaisuudessaan 2.7 prosenttia tammi-kesäkuun aikana verrattuna vuoteen 2021.

Alla avaamme laajemmin Kone yhtiötä ja sen osaketta. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Kone?

Kone on suomalainen hissien, liukuportaiden ja automaattisten ovien valmistaja. Itse tuotteiden lisäksi Kone tarjoaa laitteiden huoltoa ja kunnostusta rakennuksen koko elinkaaren ajaksi. Kätevää Koneen toiminnassa onkin se, että tuotteen lisäksi se myy palveluita, jotka muodostavatkin osan sen liikevaihdosta. Moni on saattanut huomaamattaan käyttää koneen valmistamia hissejä tai liukuportaita.

Koneella on liiketoimintaa laajasti ympäri maailmaa. Sen pääkonttori on Helsingissä, mutta sillä on toimintaa yhteensä 60 eri maassa. Yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat markkinoita nopeampi kasvu, 16 prosentin liikevoittomarginaali ja parantunut käyttöpääoman kierto. Vuosien varrella Kone on onnistunut nostamaan itsensä yhdeksi suurimmista hissi- ja liukuportaiden valmistajaksi, ja yhtiöllä onkin hyvin vahva brändi. Kone onkin siitä mielenkiintoinen sijoituskohde, sillä vaikka se on suomalainen, se on saanut hyvin nostettua itseään esille globaalisti.

Kone pyrkii vastuullisimpiin tuotteisiin ja palveluihin, ja se on saanut monia ulkoisia tunnustuksia yhteiskunnan ja kaupungistumisen mahdollistajana. Tulevaisuudessa Kone on kertonut keskittyvänsä digitalisoitumiseen, ja se onkin hiljattain julkaissut asiakkailleen uuden KONE 24/7 palvelun.

Mistä Koneen liikevaihto koostuu?

Koneen liikevaihto on jaettu kolmeen eri ryhmään: uudet laitteet, huolto ja modernisointi. Vuoden 2022 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana koneen liikevaihdosta suurin osa, 47 prosenttia, koostui uusista laitteista. Toisiksi suurin ryhmä on huolto, joka muodosti 38 prosenttia liikevaihdosta. Kolmas ryhmä, modernisointi, muodosti 15 prosenttia koko liikevaihdosta. Koneen liikevaihto oli yhteensä 2555.1 miljoonaa euroa vuoden 2022 ensimmäiseltä puolelta vuodelta.

Koneen liikevaihtoa voidaan tarkastella myös markkina-alueittain. Tällä hetkellä suurin osa, 41 prosenttia, koneen liikevaihdosta tulee EMEA-alueelta. Hyvänä kakkosena on kuitenkin Aasian ja Tyynenmeren alue, joka muodostaa 38 prosenttia liikevaihdosta. Amerikka muodostaa loput 21 prosenttia liikevaihdosta.

Koneen historia

Koneen historia ulottuu jo vuoteen 1905, jolloin Koneen edeltäjä, Koneliike Tarmo perustettiin. Vuonna 1910 Ab Gottfr Strömberg Oy osti Koneliike Tarmon, josta sitten muodostui Kone Oy. Vuonna 1924 Harald Herlin osti yhtiön, ja siitä lähtien Kone on ollut Herlinin suvun omistuksessa. Koneen ensimmäinen tytäryhtiö perustettiin Ruotsiin vuonna 1957.

Yhtiö tunnetaan etenkin Helsingin Stockmannin tavaratalon hissien ja liukuportaiden rakentamisesta. Koneen B-osake listattiin Helsingin pörssiin vuonna 1967, jonka jälkeen Kone aloitti kansainvälistymisen ja alkoi käymään yrityskauppaa. Koneella on tänä päivänä markkinoilla hyvin merkittävä asema, jonka se on saavuttanut pääasiassa ostamalla itseään suurempia yhtiöitä. Kone on esimerkiksi ostanut ruotsalaisen hissiyhtiön ASEA:n vuonna 1968 ja Westinghousen hissiliiketoiminnan puolen vuonna 1974.

Koneella oli 1980-luvulle asti laajempi tuotevalikoima, ja se osti laajentumisvaiheessaan myös esimerkiksi Navire Gargo Gear Ab:n ja MacGregor-yhtymän. Täten se valmisti myös esimerkiksi nostureita, puunkäsittelylaitteita, louhintalaitteita ja kuljettimia. Se kuitenkin päätti luopua muista liiketoiminnoista vuonna 1990-luvun alussa, ja keskittyä vain hissien ja liukuportaiden valmistukseen.

Vuonna 2018 Antti Herlin kävi neuvotteluja ThyssenKruppin hissitoimintojen yhdistämisestä Koneeseen, jonka seurauksena Koneesta olisi tullut maailma suurin hissiyhtiö. Tammikuussa 2020 Kone teki ostotarjouksen ThyssenKruppin hissiliiketoiminnasta, mutta ThyssenKrupp hylkäsi Koneen tekemän ostotarjouksen.

Kone sijoituskohteena

Konetta kutsutaan usein laatuyhtiöksi. Laatuyhtiöille usein tyypillistä on vakaa tulos suhdannesyklien läpi, sekä vahva tase, joka antaa turvaa matalasuhdanteessa. Koneella onkin hyvin kestävä kilpailuetu omalla markkinallaan, ja tyypillisesti se on maksanut sijoittajilleen suhteellisen hyvää osinkoa. Konetta on usein kutsuttu yhdeksi Helsingin pörssin parhaista sijoituskohteista – tähän kurssilaskuun asti. Koneella on myös vahva tase, jonka ansiosta yhtiön liiketoimintaan on uskomista, vaikka sillä olisikin heikommat vuodet menossa.

Kone P/E luku on (tammikuu 2023) 33,04 ja P/B luku on 8,38. Molemmat näistä ovat reilusti yli Helsingin pörssin keskiarvon. Koneen P/E-luku on ollut jo vuosia korkea, eikä sitä kannata säikähtää. Vaikka toisinaan tunnuslukuja käytetään löytämään kohtuuhintaisia osakkeita, Koneen tapauksessa korkea P/E-luku viittaa siihen, että se tosiaan on laatuosake.

Koneen tärkein yksittäinen markkina on Kiina, ja sen yksi tavoitteista onkin nousta selväksi johtajaksi Kiinan markkinalla. Vuonna 2021 Kiinan markkina muodosti 35 prosenttia koko Koneen liikevaihdosta, ja täten Kone osakkeeseen sijoittavana kannattaa ottaa huomioon myös Kiinan taloudellinen tilanne.

Kone sopii pitkään salkkuun

Kone osakekurssi lähti laskuun 2020 ja oli laskussa aina elokuuhun 2022 saakka, jonka jälkeen kurssi on ollut nousussa.

Inderesin sivuilla Kone osakesuositus on tällä hetkellä Inderesin mukaan vähennä ja tavoitehinnaksi on listattu 41,50 euroa. Tällä hetkellä tammikuussa 2023 Koneen osakkeen hinta on 50,98 euroa.

Kone arvioi itse vuoden 2022 lopullisen liikevaihdon kasvun olevan -1 ja 3 prosentin välillä, ja mikäli tulos on heikompi, voi se vaikuttaa negatiivisesti Koneen kurssiin vielä vuoden 2023 alkupuolella. Koneella on kuitenkin vakaa asema markkinoilla, ja täten moni uskookin sen kurssin nousevan kuopasta.

Tietoa koneen osakkeesta

Kone osake on jaettu kahteen eri osakesarjaan: A- ja B-osakkeeseen, joista ainoastaan B-sarjan osake on listattu Nasqad Helsingissä. Kone osake splittaus toteutettiin vuonna 2013, ja tällöin jokaista A- ja B-sarjan osaketta kohden sijoittajille annettiin yksi uusi osake. Tätä aikaisemmin Kone osake splitattiin samalla tavalla vuonna 2008.

Kone osake all-time high hinta on 75.44 euroa, ja tämä oli 20. lokakuuta 2020. Kone osake on tällä hetkellä pisimmällä laskukaudellaan sitten vuoden 2008 finanssikriisin, ja Kone osake hinta on viimeksi käynyt alle 40 dollarin vuonna 2016. Kone laskukausi lähti liikkeelle ThyssenKruppin hissitoimintojen oston kariutumisesta, ja on jatkunut tähän päivään erinäisistä syistä.

Kone osake ostaminen

Kone B-sarjan osake ostaminen onnistuu helposti hyödyntäen eri osakevälittäjiä tai omaa pankkia. Se mitä alustaa hyödyntää Koneen ostamiseen, riippuu siitä, onko sinulla jo olemassa olevia sijoituksia, vai oletko aloitteleva sijoittaja. Kone osake on varmasti helpointa ostaa sellaiselta välittäjältä, josta sinulla on jo valmiiksi kokemusta. 

Mikäli olet aloitteleva sijoittaja, sinun tarvitsee luoda arvo-osuus- tai osakesäästötili. Kone osake ostaminen onnistuu esimerkiksi Nordnetin kautta. Usein kuitenkin osakevälittäjää hyödyntäessä suositellaan, että osaketta ostaisi ainakin 900 euron edestä. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi Nordnetissä kauppaa käydessä kulut voivat syödä suuren osan tuotosta. Voit ostaa Konetta myös hyödyntäen muita osakevälittäjiä, esimerkiksi eToroa. eToro ei peri välityspalkkiota suorien osakkeiden ostamisesta tai myymisestä. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Koneen suurimmat omistajat

A-sarjan osakkeiden omistus jakautuu seuraavasti: 92,6 prosenttia tästä ryhmästä omistavat yksityiset yritykset, ja 7,4 prosenttia omistavat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt. B-sarjan osakkeiden omistukset ovat hajautuneet enemmän eri ryhmiin. Suurin omistajaryhmä on ulkomaiset ja hallintarekisteröidyt omistajat, toisena yksityiset yritykset, ja kolmantena kotitaloudet. Rahoitus- ja vakuutuslaitokset, voittoa tavoittelemattomat yhteisöt ja julkisyhteisöt omistavat yhteensä hieman alle 20 prosenttia B-sarjan osakkeista.

Koneen suurin yksittäinen omistaja on Antti Herlin, joka toimii koneen hallituksen puheenjohtajana. Erikoista Herlinissä on se, että hän on Suomen rikkain mies. Tämän lisäksi, hän on noussut Forbesin miljardöörilistalla korkeimmalle sijalle kuin kukaan muu suomalainen aikaisemmin – hän pitää tällä hetkellä sijaa 665 Forbesin listalla. Antti Herlin omistaa yhteensä 45,6 prosenttia Koneen A- ja B-sarjojen osakkeista.

Koneen tulevaisuus

Kone osake tulevaisuus riippuu vahvasti siitä, miten Kiinan markkina elää. Kun tarkastelemme liikevaihtoa, voimmekin huomata, että vuonna 2021 Aasian ja Tyynenmeren alue muodosti 44 prosenttia liikevaihdosta, siinä missä vuoteen 2022 alue muodosti 38 prosenttia. Tämä johtuu pääasiassa Kiinan kevään koronasuluista. Koronasulut vaikuttivat koneeseen negatiivisesti kahdella eri tavalla: sen toimitusketjuihin, sillä huhtikuussa sulut johtivat Koneen Kunshanin ja Nanxunin tehtaiden sulkemiseen. Suuri osa Koneen toimitusketjussa käytetyistä komponenteista on hankittu ulkoisilta toimijoilta, joista suuri osa sijaitsee Kiinassa. Tämän lisäksi koronasulut vaikuttivat Kiinan talouteen, ja vähensivät koneen tuotteiden kysyntää. 

Kiinalla on siis hyvin suuri vaikutus Koneen toimintaan, ja täten Koneeseen sijoittaminen sisältääkin osittain riskejä, sillä kehittyvänä maana emme voi tietää mihin suuntaan Kiinan tulevaisuus on menossa. Positiivista kuitenkin on, että Kiina on hyvin kasvava markkina, ja tämä voikin olla potentiaalinen suuri markkina tehdä tulevaisuudessa voittoa. 

Myös Ukrainan sota voi tulla vaikuttamaan Koneen toimintaan pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Ukrainan sota on tähän mennessä vaikuttanut jonkin verran Koneen toimitusketjuun. Tämän lisäksi Kone myi Venäjän liiketoimintonsa paikalliselle johdolle kesäkuussa 2022. Tämä aiheutti 45,6 miljoonan euron kustannukset yhtiölle, joita ei kuitenkaan sisällytetty liikevoittoon.

Koneen liiketoiminta tukee kuitenkin megatrendejä, esimerkiksi kaupungistumista. Mikäli rakentaminen lisääntyy, myös koneen palveluille on kysyntää. Kone voi kuitenkin tulla kärsimään talouskasvun hidastumisesta seuraavina vuosina. Tyypillisesti yksi sektori, josta säästetään tiukassa taloustilanteessa, on rakentaminen. Etenkin korkotason noustessa, kysyntä investoinneille vähenee. Täten on mahdollista, että nykyinen taloustilanne tulee vaikuttamaan lähivuosina negatiivisesti Koneen tuotteiden kysyntään.

Vaikka Koneen tulos on kärs parina viime vuonna, sen saatujen tilausten määrä oli kuitenkin korkeampi vuonna 2022, kuin 2021. Heikentynyt taloustilanne ei siis ainakaan toistaiseksi oli näkynyt koneen tuloksessa, ja esimerkiksi Pohjois-Amerikassa uuslaitemarkkina kasvoi infrastruktuuri-investointien kasvun ansiosta.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Kone osinkopolitiikka

Kone on ilmoittanut, että sillä ei ole määriteltyä osinkopolitiikkaa. Ainoa sääntö, jonka se listaa on, että B-sarjan osakkeille on maksettava enemmän osinkoa, kuin A-sarjan osakkeille. Kone osinkohistoria on viimeisen yli 10 vuoden ajalta suhteellisen hyvä, sillä osinkoa on maksettu joka vuosi, ja se on kasvanut tai pysynyt samana lukuun ottamatta vuotta 2011.

Kone osinko 2022 oli 1,75 euroa, ja lisäosingon suuruus oli 0,35 euroa per osake. Kone osinko maksetaan kerran vuodessa, keväällä yhtiökokouksen jälkeen. Yhteensä Kone osinko oli siis 2,10 euroa vuonna 2022, joka nosti Koneen osingon summaltaan toisiksi suurimmaksi Sammon jälkeen. Koneen osinkotuotto-prosentti vuonna 2022 oli 4,4 prosenttia.

Koneen suurimmat kilpailijat

Hissi- ja liukuporrasalalla on kolme suurempaa toimijaa Koneen lisäksi: Otis, Schindler ja Thyssenkrupp. Otis on yhdysvaltalainen alan suurin toimija, ja se on valmistanut hissejä maailmankuuluihin rakennuksiin, kuten Eiffel-torniin, Empire state Buildingiin ja New Yorkin World Trade Centeriin. Myös Otis pyrkii Kiinassa hissi – ja liukuportaiden ykkösyhtiöksi, joten Kiinan markkinaan nähden Otis on varmasti Koneen suurin kilpailija.

Schindler taas on sveitsiläinen hissiyhtiö, ja se on toiseksi suurin hissiyhtiö Otiksen jälkeen, sekä Euroopan suurin hissiyhtiö. Myös kilpailu Koneen ja Schindlerin välillä on suuri. Vuonna 2020, Koneen halutessa ostaa ThyssenKruppin hissiliiketoiminnan, Schindler vastusti kauppaa, ja oli valmiina haastamaan Koneen oikeuteen kyseisestä kaupasta.

ThyssenKrupp eroaa aikaisemmista mainituista yhtiöistä siten, että sen toiminta on jaettu kolmeen eri pääliiketoiminta-alueeseen: teräkseen, tuotantohyödykkeisiin, sekä palveluihin. Hissiliiketoiminta ei siis ole ThyssenKruppin päätoimiala.

Kone osake keskustelu

Mikäli Kone kiinnostaa sijoituskohteena, kannattaa tätä koskevat keskustelualustat ottaa seurantaan. Etenkin Kone inderes foorumi on hyvä lähde kone sijoittajalle tai sitä sijoituskohteeksi harkitsevalle, sillä foorumilta löytyy Kone osakeanalyysi, sekä keskustelualusta, jossa voit lukea muiden sijoittajien käymää keskustelua osakkeesta. Inderesin nettisivuilta löytyy myös Kone osake tavoitehinta, johon analyytikot ovat päätyneet analyysin perusteella. 

Kone keskustelua voi seurata myös esimerkiksi Facebookista erilaisista sijoitusryhmistä. Myös Nordnetin Sharevillestä voit lukea koneesta käytävää keskustelua. Koska Kone toimii laajalti ympäri maailmaa, ja etenkin Kiinassa, kannattaa sijoittajana seurata myös yleistä taloustilanteen kehittymistä, ja Kiinaan liittyvää uutisointia. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Se, kannattaako Koneen osaketta ostaa riippuu omasta sijoitusstrategiasta. Monet sijoittajat olivat pettyneitä Koneen vuoden 2022 ensimmäisen puolen vuoden tulokseen, ja Kone kurssi on ollut laskussa jo 1,5 vuotta. Kone voikin olla siis hyvä pidemmän aikavälin sijoituskohde, mikäli uskoo Koneen kurssin palautuvan aikaisemmille tasoilleen.

Kone osakkeita voit ostaa netistä eri osakevälittäjältä, tai omalta pankilta. Voit ostaa Kone osakkeita esimerkiksi Nordnetistä tai eTorosta

Pitkällä aikavälillä Koneen liiketoimintaan tuntuu sijoittajilla löytyvän uskoa, mutta lyhyellä aikavälillä Koneen tulevaisuus voi olla hankala, ja vuodelta 2022 siltä ei juurikaan odoteta suurta tuloksen kasvua.

Koneella on muutamia haasteita, jotka voivat tulla vaikuttamaan sen liiketoimintaan. Vaikka kasvava Kiinan markkina on Koneelle myös mahdollisuus, tuo tämä myös omat haasteensa Koneen toiminnalle, kuten olemme nähneet vuonna 2022. Toinen haaste on mahdollinen palveluiden kysynnän väheneminen huonossa taloudellisessa tilanteessa.