Etusivu » Amazon osakkeet (AMZN) 2023 – Katso reaaliaikainen kurssi

Amazon osakkeet (AMZN) 2023 – Katso reaaliaikainen kurssi

Amazon osake 2023

Amazon on amerikkalainen verkkokauppa, jonka on perustanut mies nimeltä Jeff Bezos autotallissaan vuonna 1994 . Alunperin Amazon keskittyi kirjojen myymiseen, sittemmin toiminta on laajentunut hurjasti. Amazon osakkeet ovat nykyään suosittuja sijoituskohteita. Amazon on toiminut verkkokaupan edelläkävijänä. Teksti ”muut tätä tuotetta ostaneet ovat ostaneet myös nämä tuotteet” on nykyään tuttu näky melkein joka verkkokaupassa. Alkujaan tämä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle juuri Amazonista.

Amazon osakkeen arvo tänään 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Amazon osake 2022-2023

Amazon osakkeen hinta nousi viime kesänä 3.000 dollariin ja tämän myötä Amazon päätti splitata osakkeen 20:1 suhteella. Korkeaksi noussut hinta kertoo, että Amazonin osake on hurjan suosittu kaupankäynnin kohde sijoittajien keskuudessa. Amazonin sanotaan olevan samaan aikaan sekä arvoyhtiö että pelottomasti laajentuva kasvuyhtiö.

Osakemarkkinat kokivat kovia vuoden 2022 toisella puoliskolla ja tämä näkyi myös Amazonin kurssissa. Elokuun jälkeen kurssi laski 40%. Nyt tammikuussa 2023 osakemarkkinat, Amazon mukaan lukien, ovat olleet hyvässä nousussa.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Amazon osakkeen kurssikehitys

Amazon osakkeen kurssikehitys vuosien saatossa on ollut aivan omaa luokkaansa. Amazon kurssihistoria on huimaa katsottavaa. Kun vertaa juuri ennen splittiä ollutta hintaa  nykyistä osakkeen hintaa siihen, mitä se oli vielä vuonna 2008, alle 100 dollaria, nousu on aivan uskomaton.

Amazon on listautunut pörssiin jo vuonna 1997. Silloin kirjakauppa oli vielä aivan jotakin muuta kuin verkossa toimivaa laaja-alaista verkkokauppaa. Kun digitalisaatio valjastettiin käyttöön tehokkaasti ja sen hyödyntämistä aktiivisesti jatkettiin, saatiin aikaan vuosia jatkunut kurssinousu.

Suurin syy Amazonin osakkeen ilmiömäiseen kehitykseen lienee Amazon Web Services -palvelun suuri menestys. Jotakin palvelun menestyksestä ja toimivuudesta kertoo sekin, että suoratoistopalvelu Netflix käyttää Amazonin AWS-palvelua. Tämä on sinänsä erikoista, koska Amazonilla on Netflixille kilpailija, Amazon Prime Video. Ilman AWS-palvelua Netflix ei olisi onnitunut kansainvälistämään tarjontaansa tarpeeksi suuressa mittakaavassa.

Amazon osinko

Amazon ei jaa osinkoa. Tämä saattaa kuulostaa äkkiseltään kummalliselta, kyseessä on kuitenkin aivan massiivinen yhtiö, joka ei 27 vuoden aikana ole kuitenkaan koskaan jakanut osinkoa. Vaikka osinkoa ei ole jaettu, sijoittajat voivat olla kuitenkin varsin tyytyväisiä Amazonin osakkeen kurssikehitykseen, joka on ollut jyrkästi ylöspäin.

Amazon laajenee ja kasvaa jatkuvasti. Osinkoa ei jaeta, koska ”ylimääräiset” varat käytetään kasvun rahoittamiseen. Amazon on ottanut haltuun eri toimialoja ja laajentunut vähän joka suuntaan. Jatkuvasti spekuloidaan, minkä yhtiön se seuraavaksi ostaa. Koska osinkoa ei edelleenkään jaeta, kasvunäkymiä pitäisi edelleen siis olla.

Amazon.com, Inc. - tietoa yhtiöstä

Amazon on siis verkkokauppa, jonka pääkonttori toimii Seattlessa Yhdysvalloissa. Toimipisteitä on myös monissa muissa maissa. Aluksi se keskittyi kirjojen myymiseen, koska Jeff Bezos arveli sen olevan monipuolisin ja runsaslukuisin vaihtoehto. Kirjoja oli myös helppo postittaa. Nykyään Amazonin tuotevalikoima kattaa noin 44 erilaista kategoriaa.

Amazonin tarina on hyvin innoittava, koska se on niin uskomaton. Tuntuu mahdottomalta ajatella, että Bezos perusti Amazon yhtiön autotallissaan. Sieltä hän siirsi yhtiön toiminnan seattlelaiselle teollisuusalueelle, jossa hänellä oli enemmän tilaa varastoida tuotteita. Ei kuitenkaan vieläkään huimia tiloja, sillä teollisuusalueella toimitilaa oli noin 140 neliömetrin verran. Myynti alkoi kasvaa kovaa vauhtia vain muutamissa päivissä, ja lopulta kirjatilauksia tuli jo ensimmäisen viikon aikana 12 000 dollarin edestä. Tämä johtui pitkälti siitä, että yhtiö linkitettiin Yahoo-hakukoneen What´s Cool- osioon.

Amazon on onnistunut jyräämään pienemmät toimijat alleen muun muassa siten, että se kehittää omia tuotteitaan niin pitkälle, että kilpailijan tuotteet muuttuvat hyödyttömiksi. Amazon noudattaa niin sanottua Winner Takes It All -asennetta, mikä saattaa pelottaa pienempiä yrityksiä.

Amazonin perustaja Jeff Bezos

Jeff Bezos oli vielä loppuvuonna 2020 maailman rikkain mies, mutta vuonna 2021 sähköautofirma Teslan perustaja Elon Musk kiilasi hänen ohitseen. Bezos on ollut paljon esillä hänelle erityisen kalliiksi tulleen avioeronsa vuoksi. Hän oli naimisissa ex-vaimonsa MacKenzien kanssa vuodesta 1993 ja heillä on neljä lasta. Pariskunta ilmoitti erostaan vuonna 2019. Erossa MacKenzie sai 4 % pariskunnan Amazonin osakkeista. Yhteensä ex-vaimo sai erossa noin 33 miljardia euroa.

Jeff on oikealta nimeltään Jeffrey Preston Bezos. Hän on syntynyt vuonna 1964 ja hänen vanhempansa ovat Ted ja Jacklyn Gise Jorgensen. Vanhempien liitto oli lyhyt ja Jeffin ollessa vain 4-vuotias hänen äitinsä avioitui kuubalaisen Mike Bezosin kanssa. Jeff Bezos oli jo lapsena kiinnostunut sähkölaitteista ja tietokoneista. Hän perusti ensimmäisen yrityksensä jo High Schoolista päästyään. Yritys oli opetuskesäleiri yläasteikäisille nuorille. Bezos oli luokkansa parhaita opiskelijoita.

Bezos on perustanut Amazonin lisäksi muitakin yrityksiä, jotka eivät varsinaisesti ole yhteydessä Amazoniin. Vuonna 2000 hän perusti Blue Origin -nimisen yhtiön, joka valmistaa avaruuslaitteita. Bezos on ostanut The Washington Post -lehden vuonna 2013 yksityishenkilönä. Bezos tekee myös hyväntekeväisyyttä aktiivisesti ja isolla rahalla. Hän on  julkistanut vuonna 2018 Bezos Day One Fund-rahaston, joka on luvannut kaksi miljardia dollaria Yhdysvaltain kodittomien avustamiseen ja Montessori-tyylisten esikoulujen (lapsikeskeinen kasvatusmenetelmä) perustamiseen. Vuonna 2020 Bezos ilmoitti lahjoittavansa 10 miljardia dollaria ilmastonmuutoksen vastaisiin toimenpiteisiin.  

Jeff Bezos on valittu Time-lehden vuoden henkilöksi vuonna 1999.

Amazonin tytäryhtiöt

Amazonilla on monia tytäryhtiöitä. Sen toimintaan kuuluu edelleen erilaisten yhtiöiden liiketoiminnan ostaminen.

 

Amazonin tytäryhtiöitä on:

 • A9.com
 • Amazon Robotics
 • Amazon Web Services
 • Audible
 • Goodreads
 • IMDb
 • Twitch
 • Whole Foods Market
amazon osakkeet

Amazon vahvistui koronan keskellä

Amazon kuuluu selkeästi koronakriisin voittajien joukkoon. Ostajien siirtyessä kivijalkaliikkeistä verkkoon ostoksille Amazon pääsi nauttimaan vielä suurempaa suosiota kuin ennen. Amazonin kurssi on vuoden aikana noussut huimat 53 %. Amazon on nyt jo melkein kaksi kertaa arvokkaampi yhtiö kuin se oli ennen koronakriisiä. On hyvä ottaa huomioon, että se oli arvokas yhtiö myös ennen pandemiaa.

Amazon on tehnyt huikean kurssinousun koronan keskellä siitäkin huolimatta, että sitä moitittiin huonosta reagoimisesta koronavirukseen. Uutisissa kauhisteltiin sitä, kuinka Amazon jätti työntekijänsä oman onnensa nojaan keskellä koronakriisiä. Maaliskuussa 2020 yhtiö jopa antoi potkut työntekijälle, joka järjesti protestin siksi, että yhtiö ei tarpeeksi hyvin suojannut työntekijöitään virukselta. Samalla Amazon kuitenkin palkkasi yli 100 000 uutta työntekijää.

Amazon osakkeet - hyvät ja huonot puolet listattuna

Alle olemme listanneet Amazon yhtiön hyvistä ja huonoista puolista. 

Hyviä puolia:

Huonoja puolia:

Amazonin taloustiedot

Amazonin liikevaihto on kasvanut merkittävästi menneinä vuosina. Amazon on osannut hyödyntää digitalisaatiota ja laajentaa oikeisiin suuntiin. Amazonin markkina-arvo on  1 650 539,19 dollaria. Osakkeiden lukumäärä on 503 564 743 kpl. Työntekijöitä Amazonilla on noin 1 298 000.

Amazonin taloudellisia lukuja:

 • Liikevaihto 469 822 MUSD
 • Markkina-arvo 1 000 986 MUSD
 • P/E-luku 83,33
 • P/B-luku 7,28
 • EPS 1,13 USD

(luvut tammikuulta 2023)

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Amazon ei jaa osinkoa. Se keskittyy kasvuun ja laajenemiseen, eli varat satsataan kasvuun eikä niitä jaeta ulos sijoittajille.

Amazonin osakkeita voi ostaa pörssistä käyttäen esimerkiksi Nordnetiä.

Mikäli verkkoshoppailu edelleen jatkuu, ja Amazon tekee oikeita liikkeitä laajetessaa, saattaa kurssi edelleen jatkaa nousuaan. Jokaisen tulee punnita omat riskinottohalunsa ja miettiä, sopiiko Amazon omaan salkkuun.

Jeff Bezos perusti Amazonin. Toiminta alkoi Bezosin autotallissa, mutta lähti laajenemaan hurjasti tehden Bezosista yhden maailman rikkaimmista ihmisistä.