Etusivu » AMC osake 2023 – Katsaus AMC yhtiöön

AMC osake 2023 – Katsaus AMC yhtiöön

AMC yhtiö 2023 - Amerikan suurin elokuvateatteriketju

AMC osake nousi ensimmäisen kerran pitkästä aikaa otsikoihin tammikuussa 2021 meemisijoittajien ansiosta. Tämän jälkeen se jäi monen sijoittajan mieleen, ja päätyi taas vuonna 2022 uudestaan otsikoihin mielenkiintoisen kurssikehityksensä vuoksi.

AMC osakekurssi on noussut yli 20 prosenttia tammikuun 2023 aikana, mutta yhtiö jakaa sijoittajien mielipiteitä. Onkin mielenkiintoista nähdä, mikäli AMC onnistuu kasvattamaan tuottojaan ja vakiinnuttamaan taloudellista asemaansa.

AMC osake - reaaliaikainen kurssi nyt

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä AMC entertainment on?

AMC entertainment on amerikkalainen yhtiö, jonka toiminta keskittyy elokuva-alalle. Se on Amerikan suurin elokuvateatteriketju ja on hiljalleen alkanut tarjoamaan asiakkailleen erilaisia kanta-asiakasohjelmia, lahjakortteja ja mobiilisovelluksen liiketoimintansa tueksi. Yhtiöllä on noin 950 elokuvateatteria, ja 10 500 salia ympäri Amerikkaa. AMC-nimike tulee sanoista American Multi-Cinema.

Miksi AMC-osaketta sanotaan meemiosakkeeksi?

Olet luultavasti törmännyt meemiosakkeisiin aikaisemmin, ja usein meemiosakkeista puhuttaessa mainitaankin GameStop. GameStop ei kuitenkaan ollut ainoa meemisijoittajien kohteeksi johtunut yritys, vaan tyypillisesti sijoittajat iskivät yhtiöihin, joilla oli jo jonkin aikaa mennyt huonosti, eikä tulevaisuus näyttänyt valoisalta – AMC osake olikin yksi monista meemiosakkeista.

AMC shorttaus oli hedge-rahastojen taktiikka, sillä ne löivät vetoa, että osake tulisi laskemaan entisestään. AMC yhtiön ongelmat olivat tiedossa, sillä sen elokuvateattereita oli suljetettu jo kuukausia ennen korona-aikaa. Korona kuitenkin pahensi tilannetta, kun pääsy elokuvateattereihin evättiin kokonaan. Samaan aikaan suoratoistopalvelut, jotka ovat suoraan AMC:n kilpailija, trendasivat, kun ihmisten käskettiin pysyä kotona.

AMC osake reddit keskustelu oli yksi syistä, miksi osakkeen kurssi lähti huimaan nousuun. Yhtiöstä keskusteltiin r/wallstreetbets nimisellä kanavalla, jolloin monet piensijoittajat lähtivät mukaan ”short squeezeen”. Tämän seurauksena AMC kurssi nousi huimasti, ja hedgerahastot hävisivät valtavia summia rahaa.

Katsaus viime vuoteen: AMC osake 2022

AMC osakkeen tuotto vuonna 2022 ei ollut parhaimmasta päästä. Tammikuun 2022 ensimmäisen päivän hintaan verrattuna osake on laskenut yli 76 prosenttia. AMC osake kurssi oli laskussa heti tammikuussa, ja helmikuun puolella se oli jo miinuksella 36 prosenttia. Maaliskuun loppu oli AMC osakkeelle parasta aikaa, sillä osake oli tällöin noin 10 prosenttia plussan puolella, ja yhden osakkeen hinta oli noin 30 dollaria. Vuoden viimeisenä pörssipäivänä osakkeen hinta oli alle 5 dollaria.

AMC teki vuonna 2022 hyvin erikoisen liikkeen, tekemällä 27.9 miljoonan dollarin sijoituksen Hycroft Mining Holding Corp:iin, kulta- ja hopeakaivosyhtiöön. Tämän liikkeen seurauksena yhtiö onnistuikin nostamaan osakekurssiaan maaliskuussa. Yhtiön toiminta on hyvin kaukana AMC:n ydinliiketoiminnasta, ja onkin mielenkiintoista seurata miten sijoitus tulee vaikuttamaan yhtiön toimintaan. Tämän liikkeen vuoksi yhtiö onkin pysynyt hyvin otsikoissa, sillä tämän tapainen toiminta on hyvin epätyypillistä. Osassa sijoittajissa liike herätti entistä enemmän epäluottamusta yhtiötä kohtaan, sillä Hycroft Mining Holding oli konkurssin partaalla, ennen AMC:n siihen tekemää sijoitusta.

AMC osakkeen kurssikehitys

AMC kurssihistoria ulottuu vuoden 2013 lopulle. Yhtiö listattiin tuolloin New Yorkin pörssiin, ja yhden osakkeen hinta oli 19.10 dollaria. Yhtiön ensimmäinen vuosi pörssissä oli suhteellisen vahva, sillä AMC osakekurssi nousi 30 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana. AMC osake olikin listautumisesta asti plussalla, kunnes 2017 puolessa välissä yhtiön kurssi alkoi hiljalleen laskea.

Tämä lasku jatkui 2021 asti. Toki pieniä nousuja nähtiin, mutta yleisesti ottaen AMC osake ei suoriutunut vahvasti markkinoilla. Tämä johtui juurikin teknologian murroksesta, sillä kuluttajat alkoivat siirtymään hiljalleen striimauspalveluiden pariin, ja elokuvateattereissa käynti väheni.

5. tammikuuta 2021 AMC osake kävi pörssissä kaikkien aikojen pohjissa kun kurssi kävi 1.91 dollarissa. Meemisijoittajien ja short squeezen seurauksena kuitenkin 27. tammikuuta AMC osake nousi 300 prosenttia, parhaimmillaan jopa 20 dollariin. Tämän jälkeen AMC osake hinta pysyi jossakin 5 ja 15 dollarin välillä muutaman kuukauden ajan.

Mielenkiintoista on kuitenkin mitä tapahtui vuonna 2021 short squeezen jälkeen, sillä AMC osake ei tehnytkään short squeezen aikana ATH-hintaansa. 2. kesäkuuta 2021 AMC entertainmentin johtaja laukaisi osakkeenomistajille kaikenlaisia etuuksia, jolloin hinta pomppasi kaikkien aikojen huippuun.

2021 joulukuussa AMC osakekurssi kohtasi pienen kolauksen, kun yhtiön CEO sekä CFO myivät osan osakkeistaan. Sijoittajille tämänkaltainen toiminta voi olla hälyttävää, sillä se miksi yhtiön ylin johto myy omia omistuksiaan pois, voi herättää kysymyksiä.

AMC osake ostaminen

Jos sinusta tässä vaiheessa artikkelia tuntuu, että AMC osake voisi olla sopiva sijoituskohde, kannattaa pohtia vielä tarkasti omaa sijoitusstrategiaa ja sen perusteella tehdä ostopäätökset. 

AMC osakkeen ostaminen onnistuu esimerkiksi Nordnetissa tai eTorossa. Jos suunnitelmissa on treidata AMC osaketta lyhyemmällä aikavälillä, kannattaa valita AMC osakkeen ostamiseen alusta, joka sopii erityisesti treidaamiseen. Tällainen voi olla esimerkiksi edellä mainittu eToro, jossa voit ostaa ja myydä osakkeita ilman välityspalkkiota. Näin kulut eivät syö potentiaalisia tuottoja.

eTorossa voit sijoittaa osakkeisiin kahdella eri tavalla. Voit sijoittaa osakkeisiin perinteiseen tapaan eli osakkeiden ostamisen myötä sinusta tulee yhtiön osakkeen omistaja jolloin olet oikeutettu saamaan mm. yhtiön jakamat osingot (jos yhtiö sellaisia jakaa). Toinen tapa on käyttää sijoittamisessa vipuvoimaa, jolloin et käytännössä omista itse yhtiötä ja sen osakkeita, vaan tavoitteenasi on hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. Huomioi kuitenkin, että vipuvoiman käyttäminen nostaa riskiä huomattavasti korkeammaksi ja mikäli olet aloitteleva sijoittaja etkä vielä ymmärrä miten CFD-kauppa toimii, voi perinteinen osakekauppa olla parempi ja turvallisempi vaihtoehto. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

AMC sijoituskohteena

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että AMC osake on hyvin riskialtis sijoituskohde. Sen tulevaisuus ei ole varma, ja moni epäileekin yhtiön kykyä nousta kuopastaan. Erikoista kuitenkin on, että AMC osakekurssi on ollut hyvin volatiili, ja se on myös viimeisten kahden vuoden aikana kausittain ollut nousussa.

Täten voidaankin sanoa, että AMC osake voi sopia hyvin etenkin lyhytaikaiselle sijoittajalle. AMC osake voi sopia treidaamiseen, sillä se on tehnyt nopeasti hyvin suuriakin nousuja ja laskuja. On hyvin hankalaa sanoa missä AMC osake tulee olemaan esimerkiksi viiden vuoden kuluttua, ja täten pitkällä aikavälillä osaketta ostaessa kannattaa olla varovainen. AMC tuotto-odotus ei ole parhaimmasta päästä. AMC osake hinnan uskotaan pysyvän noin 20 – 30 dollarin välillä vuoteen 2024 asti, eikä osakkeelta odoteta sen suurempia nousuja.

amc osake amc yhtiö

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

AMC yhtiön historia

AMC yhtiö perustettiin vuonna 1920 Leawoodin kaupungissa, Kansasissa, joka tarkoittaakin, että yhtiö on ollut toiminnassa jo yli 100 vuotta. Yhtiön toiminta lähti liikkeelle siitä, kun sen perustajat Maurice, Edward sekä Barney Dubinsky ostivat Regent Theatren. Yhtiö nimettiin AMC:ksi vuonna 1960. Erikoinen fakta yhtiön toiminnasta on se, että vuonna 1962 yhtiöstä tuli ensimmäinen, joka lisäsi kupin pidikkeet elokuvateattereidensa tuoleihin. AMC yhtiöllä tuntui menevän vahvasti vuoteen 2017 saakka, ja se onkin edelleen hyvin tunnettu brändi Amerikassa.

AMC yhtiö ui kuitenkin hyvin syvissä vesissä jonkin aikaa. Vuoden 2021 alussa AMC tarvitsi epätoivoisesti lisää käteistä – moni analyytikko oli jo sitä mieltä, että yhtiö tulee luultavasti ajautumaan konkurssiin. 25. tammikuuta 2021 AMC kuitenkin onnistui laskemaan lisää osakkeita liikkeelle – tämä tyypillisesti tehdään yhtenä viimeisimpänä keinona kerätä rahoitusta, ja sijoittajia kehotetaan usein olemaan ostamatta tämänkaltaisia osakkeita, sillä yhtiöllä on suuri riski ajautua konkurssiin. Yhtiö kuitenkin onnistuikin keräämään noin 500 miljoonaa dollaria, sen lisäksi että se oli saanut rahoitusyhtiö Mudrick Capital Managementilta 100 miljoonaa tukea vuoden 2020 lopulla.

Jakaako AMC osinkoa?

AMC yhtiö ei tällä hetkellä jaa sijoittajilleen osinkoa. AMC osinkopolitiikka ei kuitenkaan aina ole ollut samanlainen. Oikeastaan AMC osinkohistoria sijoittuu sen ensimmäiseen vuoteen pörssissä, joten se on siis jo alusta alkaen jakanut osinkoa sijoittajilleen. Vuodesta 2014 lähtien se jakoi sijoittajilleen 0.20 dollaria osinkoa jokaisella vuosineljänneksellä. Parhaimmillaan yhtiö on jakanut 1.55 dollaria osinkoa sijoittajilleen vuonna 2018. Viimeisimmän osingon yhtiö on jakanut vuonna 2020, ja yhden osingon suuruus oli tuolloin 0.03 dollaria.

AMC yhtiön talous ja tulevaisuuden näkymät

AMC yhtiön talous ei ole ollut menneillä vuosilla vahvimmalla pohjalla, ja tämä onkin vaikuttanut yhtiön osakekurssiin. Tammikuussa 2023 osakekurssissa on nähtävissä nousua, mutta parhaimpiin vuosiin verrattuna yhtiöllä on vielä reippaasti matkaa.

Vaikka kaikki osa-alueet AMC:lla eivät ole vielä kunnossa, AMC:n liikevaihto nousi vuonna 2022 korkeammalle kuin mitä se oli kahtena edeltävänä vuonna. 

Moni uskoo, pandemiarajoitusten vähennyttyä ja myös menestyselokuvien julkistusten lisäävän kävijämääriä, ja tämä vaikuttaisi positiivisesti yhtiön tuloksiin.

Ihmiset ovat alkaneet liikkumaan enemmän ulkona ja pahimpien korona-aaltojen odotetaan olevan ohi. 

AMC haasteet

AMC kurssikehitykseen on vaikuttanut huimasti koronatapausten kehitys. Mikäli katsomme vuotta 2021, kurssi tyypillisesti lähti aina laskuun, kun koronatapaukset olivat nousussa Amerikassa. Tällä hetkellä toki vaikuttaisi että pahimmat ajat koronan suhteen ovat ohitse, mutta on vaikeaa sanoa tuleeko korona-ajalla olemaan pidempiaikainen vaikutus elokuvateattereiden kävijämääriin.  

AMC osakkeen yhtenä suurimpana haasteena on juurikin sen heikko taloudellinen tilanne, jonka vuoksi yhtiö ei ole kaikista vetävin sijoituskohde. Vaikka AMC:n taloudellinen tilanne voi olla menossa parempaan suuntaan, on hyvä muistaa, että se teki tappiota 4,589 miljardia dollaria vuonna 2020, sekä 1,269 miljardia dollaria vuonna 2021. Tähän voidaan toki sanoa vasta-argumenttina, että koronalla oli osaa asiaan. Yhtiö teki kuitenkin tappiota 487.2 miljoonaa dollaria jo 2017, ja tästä seuraavana vuonna 110.1 miljoonan dollarin voitot. AMC:n viimeisimmät vuodet ovatkin olleet siis hyvin vahvasti vuoristorataa, ja mikäli harkitset ostavasi AMC osaketta, kannattaa tämä ottaa huomioon.

AMC suurimmat kilpailijat

AMC yhtiö on siitä vaikeassa asemassa, koska sillä on kahdenlaisia kilpailijoita. Alalla on jo itsessään kilpailua, esimerkiksi FOX sekä Paramount Global. Tämän lisäksi on hyvä muistaa suoratoistopalvelut. Etenkin koronan seurauksena ihmiset siirtyivät katsomaan elokuvia internetin kautta, ja parasta tässä onkin se, että uutuuselokuvan voi katsoa vaikka heti julkaisupäivänä omalta kotisohvalta. Vaikka moni käy vieläkin elokuvateattereissa kokemuksen vuoksi, ovat suoratoistopalvelut huomattavasti modernimpi tapa katsoa elokuvia.

AMC osake kilpailijoiksi voidaan siis lukea myös esimerkiksi Netflix, Disney ja Apple.

AMC osake keskustelu

AMC osake keskustelu on olennaista ottaa seurantaan, mikäli sinua kiinnostaa yhtiö ja siihen sijoittaminen. Etenkin kun meemisijoittajat pumppasivat tätä ylös, oli oleellista, että seurasi AMC reddit keskustelua. AMC osake reddit löytyy oma kanava nimikkeellä r/amcstock.

AMC twitter on myös hyvä ottaa seurantaan, mikäli yhtiö kiinnostaa. Toki yhtiöllä on oma Twitter-tilinsä, mutta sijoittajalle mielenkiintoisempaa voi olla ottaa avainsana #amc seurantaan, sillä avainsanaa käyttämällä sijoittajat raportoivat viimeisimmistä treidauksistaan ja näkemyksistään yhtiöstä.

reddit amc osake
5/5

Suosittu kaupankäyntialusta, jossa voit käydä kauppaa tuhansilla eri osakkeilla, myös AMC osakkeella

MINIMITALLETUS

50$

VÄLITYSPALKKIO

0% komissio

✅  Turvallinen sivusto

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa. Huomioi, että muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

Usein kysytyt kysymykset

AMC on Amerikan suurin elokuvateatteriketju, joka on ollut toiminnassa jo yli 100 vuotta.

AMC osakkeen ostamiseen ei ole selkeää vastausta, sillä osakkeen kurssikehitys on ollut hyvin volatiilia. Ennen osakkeen ostamista kannattaa tutustua yhtiöön, pohtia omia sijoitustavoitteita ja salkkua, ja tämän perusteella määritellä, mikäli osake sopii omaan salkkuun.

AMC osakekurssin kehitys on ollut hyvin vaihtelevaa. Vuoden 2022 alkuun nähden osakekurssi on noin 30 prosenttia miinuksella, mutta viimeisen kuukauden (heinäkuu 2022) aikainen kurssikehitys on ollut positiivista ja tätä katsoessa osakekurssi onkin 10 prosenttia plussalla.

AMC osakkeen tulevaisuutta on hyvin vaikeaa ennustaa. AMC yhtiönä toimii hiipuvalla toimialalla, sillä striimauspalvelut tulevat varmasti viemään suuren osan yhtiön mahdollisuuksista. AMC osakkeen tulevaisuus riippuukin siis hyvin paljon siitä, miten yhtiö onnistuu mukautumaan teknologian murroksessa.