Etusivu » Nokian renkaat osake 2023 (TYRES)

Nokian renkaat osake 2023 (TYRES)

Nokian renkaat osake 2023 (TYRES)

Suomen Gummitehdas-nimen alla toimintansa aloittanut Nokian renkaat herätti sijoittajissa paljon huolia vuonna 2022 sen Venäjä-riippuvuuden vuoksi. Yhtiö kuitenkin ilmoitti vetäytyvänsä Venäjältä maan hyökättyä Ukrainaan keväällä 2022.

Miten Nokian renkaat pärjää vuonna 2023 ja miten Venäjän liiketoimien alas ajaminen sujuu? Artikkelissa tutustumme yhtiön historiaan, ja ennen kaikkea sen tulevaisuuteen yhtiön vetäytyessä yhdeltä merkittävimmistä markkina-alueista.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Nokian renkaat 2023

Vuosi 2022 oli Nokian Renkaiden kannalta haastava vuosi, ja alkuvuodesta 2023 yhtiön tunnusluvuista onkin vaikea saada mitään merkittävää tietoa sijoittajien odotuksista yhtiön tulevaisuudesta.

Osavuosikatsaus sen sijaan kertoo yhtiön osakkeesta ja sen arvostuksesta paljon. Yhtiö kertoo Q3 / 2022 osavuosikatsauksessaan sen liikevaihdon laskeneen kolmannella vuosineljänneksellä vertailukelpoisilla valuutoilla 6,4 %. Syyksi liikevaihdon laskemiselle yhtiö kertoo toimituskyvyn heikentymisestä henkilöautorenkaiden segmentillä.

Vuoden kolmas vuosineljännes oli kuitenkin tuloksen kannalta voitollinen. Kolmannelta vuosineljännekseltä Nokian Renkaat kirjasi n. 55 miljoonaa euroa liikevoittoa, josta n. 17 miljoonaa euroa syntyi valuuttavaikutuksista.

Tammi-syyskuun luvut kertovat yhtiön liikevaihdon kasvaneen koko vuoden osalta, yhtiön liikevaihdon ollessa 1 364 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 samalla aikavälillä liikevaihto oli 1 201 miljoonaa euroa, tarkoittaen liikevaihdon kasvaneen 13,6 % verrattuna edellisvuoteen. Vertailukelpoisilla valuutoillakin laskettuna yhtiön liikevaihto kasvoi 6,4 %.

Vuoden 2023 osalta yhtiö arvioi sen liikevaihdon yltävän vuoden 2021 tasolle, joten liikevaihdon kasvua ei Nokian Renkaiden osalta ole odotettavissa. Liikevoiton yhtiö arvioi laskevan vuodelle 2023 merkittävästi johtuen sen mittavista sijoituksista uuteen Romanian tehtaaseen sekä haasteista Venäjän markkinalla.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mitä Nokian renkaat tekee?

Nokian Renkaat valmistaa ja myy henkilöautojen renkaita. Yhtiön renkaat valmistetaan Suomessa ja Yhdysvalloissa. Romanian tehtaan on määrä aueta vuonna 2025, jos investointisuunnitelmat toteutuvat yhtiön ennusteiden mukaan.

Henkilöautorenkaiden lisäksi yhtiö myy raskaan kaluston renkaita, jotka se valmistaa sopimusvalmistuksena Euroopan markkinoilla. Yhtiön alla toimii lisäksi autonhuoltoon ja rengaspalveluihin erikoistunut Vianor-ketju, jonka kautta yhtiö myy renkaita sekä huoltopalveluita ja palvelee asiakkaitaan Suomessa ja osassa Eurooppaa.

Renkaiden myynnin lisäksi yhtiö kertoo merkittäväksi liiketoiminnan osa-alueekseen sen tutkimus-, ja kehittämistoiminnan. Nokian Renkaat onkin tunnettu tarkat laatuvaatimukset täyttävistä renkaista, joita on testattu intensiivisesti vaativissa olosuhteissa.

Nokian Renkaat kertoo strategiasivullaan, että sen ydintavoite on auttaa maailmaa ajamaan fiksummin. Yhtiö ei siis ainoastaan myy renkaita, vaan mielenrauhaa liikenteeseen kaikkiin olosuhteisiin tarjoamalla laadukkaita renkaita asiakkailleen ympäri maailmaa.

Mistä Nokian renkaiden liikevaihto koostuu? 

Nokian Renkaat jakaa liiketoimintansa kolmeen osa-alueeseen: Henkilöautorenkaat, raskaat renkaat, sekä Vianor.

Liiketoiminnan segmenttien kokonaisliikevaihto oli vuonna 2022 n. 1,77 miljardia euroa. Liiketoiminta keskittyy voimakkaasti sen henkilöautorenkaiden segmenttiin. Yhtiön liikevaihdosta 70 % syntyi henkilöautorenkaiden myynnistä.

Toiselle sijalle liikevaihdon osuudesta nousee Vianor, jonka toiminnasta syntyy n. 20 % Nokian Renkaiden kokonaisliikevaihdosta. Raskaat renkaat muodostivat hieman pienemmän, n. 15 % osuuden yhtiön liikevaihdosta.

Missä maissa yhtiöllä on liiketoimintaa? 

Liikevaihdon tulevaisuuden kannalta myös yhtiön liikevaihdon maantieteellinen jakauma on keskeisessä osassa: Nokian renkaiden liikevaihdosta vuonna 2022 n. 41 % syntyi pohjoismaisilta markkinoilta, n. 25 % Venäjältä ja Aasiasta, 17 %  muualta Euroopasta ja n. 18 % Amerikasta.

Yhtiön toiminta keskittyy siis edelleen voimakkaasti Pohjoismaihin, joskin sen toiminnasta merkittävä osuus syntyy myös Venäjän ja Aasian markkinalta. Yhtiön vetäytyessä Venäjältä se ajaa käytännössä kokonaisuudessaan alas n. 20 % sen liikevaihdosta, ja jatkossa yhtiön täytyykin keskittyä etsimään uusia liiketoimintamahdollisuuksia muilta markkinoilta.

Tietoa Nokian renkaat osakkeesta

Nokian Renkaat osake on suomalaisen Nokian Tyres-yhtiön osake, joka on listattu Helsingin Nasdaq-pörssissä. Nokian Renkaat markkina-arvo oli alkuvuodesta 2023 n. 1,17 miljardia euroa, ja osakkeita on sen historian aikana laskettu liikkeelle liki 139 miljoonaa kappaletta.

Yhtiö maksaa sijoittajilleen osinkoa, ja vuoden 2021 tuloksesta maksettu Nokian Renkaat osinko oli 1,32 € osaketta kohden. Vuoden 2022 osinkoennuste on 0,35€. Osinko vahvistuu kevään 2023 yhtiökokouksessa.

Yhtiön taloudellinen tilanne on muuttunut nopeasti ja merkittävästi, ovat sijoittajien usein käyttämät tunnusluvut tällä hetkellä varsin vaikealukuisia. Esimerkiksi yhtiön P/E-luku on negatiivinen, ja negatiivisen P/E-luvun tulkitsemista luonnehditaan usein turhaksi tai lähes mahdottomaksi.

>> Opi lisää osakesijoittamisen tunnusluvuista

Nokian renkaat osakekurssin kehitys

Nokian Renkaat koki vuonna 2022 ymmärrettävästi merkittävää kurssilaskua. Myös viime vuodet ovat olleet Nokian Renkaiden osakkeen kannalta voimakkaiden kurssilaskujen-, ja nousujen säestämiä.

Koronavuosina 2020–2021 Nokian renkaat osakekurssi koki voimakasta kasvua, ja sen hinta lähes kaksinkertaistui voimakkaan pandemiaelvytyksen ja vahvan uusien autojen kysynnän ansiosta. Kurssinousu oli kuitenkin varsin lyhytikäinen, ja joulukuussa 2022 osakkeen kurssi aloitti syöksynomaisen laskun.

Joulukuun 2021 korkeimmista, n. 33 euron osakekohtaisista hinnoista tiputtiin vain kahdessa kuukaudessa reilusti alle puoleen, ja jo helmikuussa 2022 osakkeet vaihtoivat omistajaa vain n. 14 euron hintaan osaketta kohden.

Vuoden 2022 jatkuessa osakekurssi kääntyi laskuvoittoisesta sivuttaissuuntaan, ja osakkeen hinta asettui joksikin aikaa 10-11 euron tuntumaan osaketta kohden. Helmikuussa 2023 julkaistu viime vuoden Q4 ajoi kurssin vielä alemmas noin 8€ tuntumaan, kun viime vuoden nettotulos kääntyi negatiiviseksi. Näin ei ollut käynyt pitkiin aikoihin. 

Sijoittajat odottavat tällä hetkellä selkeästi uutisia, jotka vaikuttavat osakekurssiin, ja markkinan epävarmuus heijastuu myös Nokian Renkaiden osakkeen hintaan vahvasti.

Tulevaisuuden osakekurssin kannalta yhtiön tulevaisuudensuunnitelmat sen uudesta Romanian tehtaasta lienevät kriittisiä. Jos yhtiön sijoitus uuteen tehtaaseen osoittautuu menestykseksi, saattaa yhtiöllä olla vielä varaa kasvuun pitkällä aikavälillä. Vain aika kuitenkin näyttää, miten sijoitus menestyy ja miten se vaikuttaa yhtiön tulokseen.

Nokian Renkaat osake tavoitehinta on myös vuoden 2022 aikana laskenut useaan otteeseen sijoittajien luopuessa osakkeistaan.

Nokia renkaat sijoituskohteena

Sijoituskohteena Nokian Renkaat on epävarmassa markkinatilanteessa. Yhtiö tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa yhtiöön, jolla on pitkä historia Suomen teollisuudessa ja seuraa vahvasti maailmalla kehittyviä trendejä kuten vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Kuitenkin tämän hetkiset ongelmat kannattaa pitää mielessä ja niiden vaikutus lähitulevaisuuteen. 

Yhtiön vetäytyessä Venäjän markkinalta se kohtaa varmasti lähitulevaisuudessa odottamattomiakin haasteita, mutta sen investointien onnistuessa se tarjoaa myös monia mahdollisia kasvun paikkoja alati kasvavalla markkinalla.

Nokian renkaat yhtiön historiaa

Nokian Renkaat aloitti toimintansa vuonna 1898 nimellä Suomen Gummitehdas. Maailman ensimmäinen polttomoottorikäyttöinen auto oli keksitty tuolloin vain 12 vuotta sitten, vuonna 1886.

Alkuvuosinaan Suomen Gummitehdas keskittyi rengastuotannon sijaan kumituotteiden, kuten kumijalkineiden, letkujen ja mattojen valmistukseen.

Nokian Renkaiden asema tämän päivän huippurenkaiden valmistajana alkoi vuonna 1932, kun yhtiö aloitti henkilöautorenkaiden valmistamisen. Vain pari vuotta myöhemmin yhtiö vastasi markkinan kasvavaan kysyntään renkaasta, jolla voisi ajaa turvallisesti myös talvella. Vuonna 1934 yhtiö aloitti maailman ensimmäisen talvirenkaan, siihen aikaan kelirenkaaksi kutsutun henkilöautorenkaan myynnin.

Nokian renkaiden tuoteperheestä tunnetuin tuote lienee sen maailmallakin kuuluisa Hakkapeliitta-rengas. Sen juuret ulottuvat vuoteen 1936, kun ensimmäinen Hakkapeliitta-rengas valmistui yhtiön tehtaalla.

Seuraavina vuosikymmeninä yhtiö keskittyi voimakkaasti kansainvälistymiseen, ja vuosien saatossa se perusti kiihtyvällä tahdilla myyntiyhtiöitä mm. Ruotsiin, Norjaan, Kanadaan, Saksaan sekä Sveitsiin.

Rengastestien yleistyessä 2000-luvulla Nokian renkaita nähdään usein testivoittajana yleistyneissä rengastesteissä. Vuonna 2009 Nokian Hakkapeliitta 7-nastarengas voittaa rengastestin sen uudella Air Claw-teknologialla.

2000-luvun alkupuoli on jälleen kansainvälistymisen aikaa, ja yhtiö perustaa uusia myyntitoimipisteitä mm. Unkariin, Tšekkiin, Kazakstaniin, Valko-Venäjälle sekä Kiinaan.

Kansainvälistymisen ohella Nokian renkaalla ajetaan jäällä ajon uusi maailmanennätysnopeus, kun Hakkapeliitta 8-renkaat pyörivät auton alla 335,71 km/h vauhdissa.

Maailmanennätys kuvastaa yhtiön 2000-luvulla merkittävästi kehittynyttä tutkimus-, ja tuotekehitystoimintaa, ja Nokia jatkaa menestystään kansainvälisissä rengastesteissä. Nokia julkaisee myös vuonna 2014 konseptirenkaan, joka kohauttaa rengasmarkkinaa sen täysin uudella nastarengasteknologialla: Renkaissa esitellään esiin ponnahtavat nastat.

Vuonna 2015 renkaita myytiin jo 59 maassa. 2016 Nokian renkailla ajetaan jälleen maailmanennätys, tällä kertaa kahdella renkaalla. Yhtiö aloittaa vuonna 2018 uuden testikeskuksen rakentamisen Espanjaan. Vuonna 2019 ensimmäiset testirenkaat valmistetaan sen uudessa Daytonin tehtaassa Yhdysvalloissa.

2020-luvulla yhtiö keskittyy tuotekehitykseen, ja pyrkii vähentämään rengastuotannon hiilijalanjälkeä ja edistämään rengasvalmistusta uusiutuvista ja kierrätetyistä materiaaleista. Vuonna 2022 yhtiö aloitti hallitun vetäytymisen Venäjän markkinalta.

Nokian renkaat osake ostaminen

Nokian renkaat osaketta voi ostaa kaikilta palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat kaupankäyntiä Helsingin Nasdaq-pörssissä. Osake on saatavilla myös valikoiduilta palveluntarjoajilta OTC (Over The Counter) -osakkeena. Yksi suosittu alusta Nokian renkaat yhtiön osakkeen ostamiseen on eToro, jossa suomalaisia ja ulkomaisia osakkeita voi ostaa 0€ välityspalkkiolla.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Nokian renkaat yhtiön osinkopolitiikka

Nokian renkaat osakkeen osinko oli vuonna 2021 1,32 €/osake. Vuoden 2022 osinko oli 0,55 €/osake. Vuoden 2023 arvioitu osake-ennuste on 0,35€. Osingosta päätetään kevään yhtiökokouksessa.  

Nokian Renkaat kertoo tietosivullaan yhtiön pyrkivän maksamaan osinkoa sijoittajille yli 50 % sen nettovoitosta, ja Nokian Renkaat osinkohistoria kertoo yhtiön toteuttaneen osinkopolitiikkansa lähes joka vuosi.

>> Mikä on osinkotuotto ja miten se lasketaan?

Nokian renkaat tulevaisuudennäkymät

Nokian Renkaat kohtaa lähitulevaisuudessaan varmasti haasteita, ja sen tulevaisuudennäkymät riippuvat vahvasti siitä, miten sen Romanian tehtaan sijoitus onnistuu ja miten yhtiö kykenee lisäämään sen nykyisten tehtaiden toimituskapasiteettia.

Yhtiön renkailla on kuitenkin jatkuvasti kysyntää, sillä on vahva brändi laaturenkaana valtavalla markkinalla, ja sen tuotekehitys-, ja tutkimuslaitokset ovat maailmantasolla huippumoderneja. Epävarma markkinatilanne kalvaa kuitenkin myös Nokian Renkaiden osakekurssia, ja sijoittajat ovat lähitulevaisuuden kannalta varovaisia.

Kaikesta huolimatta yhtiön toiminta on historiallisesti ollut erittäin kannattavaa, ja maailmantilanteen rauhoittuessa yhtiö palannee jälleen raiteilleen vahvana tuloksentekijänä ja osingonmaksajana myös sijoittajien silmissä.

Nokian renkaan ajurit ja haasteet

Nokian Renkaiden ajurit ovat ehdottomasti autokannan uusiutumisen tuoma lisäliikevaihto, sillä uusiin autoihin lähtökohtaisesti valitaan laadukkaammat ja kalliimmat renkaat. Koska Nokian renkaat keskittyy valmistamaan Premium-renkaita, ei vanhan autokannan kysyntä vastaa yhtiön tuoteperheen tarjontaa.

Kestävän kehityksen megatrendi puolestaan ajaa autokannan sähköistymistä ja uudempiin, polttoainetaloudellisempiin ja päästölukemiltaan maltillisimpiin ajoneuvoihin vaihtamista.

Lyhyellä aikavälillä uusien autojen kysyntä on kuitenkin merkittävästi heikentynyt maailmantilanteen epävarmuuden vuoksi, joten samalla ajurina toimiva autokannan uusiutuminen on myös haaste rengasvalmistajalle. Pitkällä aikavälillä ajoneuvokanta näyttää kuitenkin uusiutuvan voimakkaasti mm. yhtiöiden tarjotessa entistä enemmän edullisia vaihtoehtoja uusien autojen vuokraukseen.

Nokian renkaat – Venäjän maariski ja Ukrainan sota

Nokian Renkaisiin liittyvistä uutisista vuonna 2022 oli varmasti sen ilmoitus Venäjän toimintojen myynnistä Ukrainan sodan takia. Yhtiö ilmoitti vetäytyvänsä kokonaisuudessaan Venäjän markkinoilta, jossa sillä on valtava määrä toimintaa. Yhtiön henkilöautorenkaiden tuotannosta 80 prosenttia sijaitsi Venäjällä, ja 20 prosenttia sen liikevaihdosta syntyi Venäjän markkinoilta.

Ilmoitus tapahtui hieman ennen yhtiön Q3 / 2022 osavuosikatsausta, ja uutiset olivat sijoittajien näkökulmasta odotettuja, mutta samalla yhtiön tuloskehityksen kannalta raskauttavia. Nokian Renkaat on historiansa aikana sijoittanut mittavia summia Venäjälle mm. tuotantotiloihin ja sillä oli merkittävä määrä työntekijöitä maassa.

Venäjän toimintojen alas ajo tapahtuu yhtiön mukaan myymällä koko liiketoiminta Venäläiselle Tatneft PJSC:lle. Nokian Renkaat arvioi kaupan arvoksi n. 400 miljoonaa euroa.

Yhtiön vetäytyessä Venäjän markkinoilta ja sen luovuttaessa sen venäläisten toimintojen tuotantokapasiteetin sekä henkilökunnan venäläisille, täytyy yhtiön kehittää tuotantokapasiteettiaan muualla. Nokian Renkaat kertoo sijoittajille, että se on lisännyt merkittävästi tuotantokapasiteettiaan sen Suomen ja Yhdysvaltain tehtailla.

Vuoteen 2023 siirtyessään yhtiöllä on myös selkeästi suuria suunnitelmia tuotannon kasvattamiseksi. Nokian Renkaat kertoi loppuvuodesta 2022 että se investoi uuteen, lähes hiilineutraaliin tuotantolaitokseen jopa 650 miljoonaa euroa. Tuotantolaitos tulee sen toteutuessaan sijaitsemaan Romaniassa, ja investointi on osa yhtiön pitkäjänteistä strategiaa sen toimintojen uudelleenrakentamiseen ilman Venäjää.

Nokian Renkaille vuosi 2023 tulee olemaan varmasti haastava, mutta haasteista huolimatta yhtiön sijoittajat näyttävät uskovan yhtiön tulevaisuuteen. Nokian Renkailla on vahva brändi varsinkin talvirengasmarkkinoilla luotettavana ja huippulaatuisena talvirenkaana, eikä ihme, suomalaisille Nokian Renkaat ja haastavat talviolosuhteet ovat varmasti tuttuja, mutta maailmalla yhtiö nähdään sen pohjoismaisen sijainnin vuoksi poikkeuksellisen asiantuntevana talvirenkaiden valmistajana.

Nokian Renkaiden luoma brändi Premium-renkaiden valmistajana antaakin yhtiölle kovan kilpailun markkinalla merkittävän kilpailuedun ja hinnoitteluvaltaa, joka on kriittisen tärkeää yhtiön tuloksen kannalta tilanteessa, jossa saatavuus on rajallista ja tuotantokapasiteetti on tavanomaista matalampi.

Venäjältä irtautuminen antaa yhtiölle myös mahdollisuuden keskittyä entistä enemmän sen arvojen ja strategian mukaiseen Premium rengas-brändiin, joten tulevista vuosista tulee varmasti mielenkiintoista seurattavaa Nokian Renkaiden rakentaessa toimintaansa uudelleen Venäjän markkinasta riippumattomana.

Nokian renkaat yhtiön suurimmat kilpailijat

Nokian Renkaiden suurimmat kilpailijat ovat samoilla markkinoilla toimivat rengasvalmistajat, kuten Continental, Bridgestone, Pirelli, Michelin ja Goodyear.

Saatavuushaasteiden takia myös aiemmin täysin eri markkinoilla toimineet halparengasvalmistajat ovat myös nousseet uusien autojen rengastoimitusten kilpailijoiksi. Jos laaturengasta ei ole saatavilla, täytyy autokauppiaan siitä huolimatta toimittaa auto asiakkaalle, vaikka edullisemmilla renkailla.

Halparengasvalmistajien kilpailu saattaa ajaa alan toimintaa enemmän hintakeskeiseen toimintaan, joka kielii alentunutta kannattavuutta myös laadukkaita Premium-renkaita valmistaville yhtiöille.

Nokian renkaat yhtiön suurimmat omistajat

Nokian Renkaiden suurin yksittäinen omistaja on merkittävällä erolla seuraavaan Suomen valtion sijoitusrahasto Solidium. Solidiumilla on hallussaan hieman yli 10 % Nokian Renkaiden osakekannasta. Seuraavat kolme paikkaa suurimpien omistajien listalla täyttyvät eläke-, ja työvakuutusyhtiöillä, joilla kullakin on merkittävä osuus yhtiön osakkeista. Työeläkevakuutusyhtiö Varma on näistä suurin omistaja 2,69 % omistusosuudella, ollen samalla Nokian Renkaiden toiseksi suurin yksittäinen omistaja.

Nokian renkaiden strategia ja taloudelliset tavoitteet

Nokian Renkaiden pitkäaikainen taloudellinen tavoite on saavuttaa kahden (2) miljardin euron liikevaihto säilyttäen korkean kannattavuuden. Yhtiön strategian ytimessä on lisäksi sen osingonmaksupolitiikka, jonka mukaan yhtiö maksaa vuosittain yli 50 % nettovoitostaan sijoittajille osinkona.

Nokian Renkaat on lisäksi sitoutunut kehittämään toimintaansa kestävämpään suuntaan, ja pyrkii taloudellisten tavoitteidensa lisäksi edistämään kierrätys-, ja uusiutuvien materiaalien käyttöä tuotannossaan.

Nokian Renkaiden osalta liikevaihdon kasvutavoitteen saavuttaminen ei kuitenkaan ole lähitulevaisuudessa realistista sen ennustettavien liiketoimintahaasteiden vuoksi. Sen sijaan yhtiö keskittyy lyhyellä aikavälillä rakentamaan toimintaansa uudelleen niin, että se on täysin vapaa Venäjän markkinan vaikutuksista.

Nokian renkaat osake keskustelu

Nokian renkaiden keskustelussa on sen historian aikana noussut voimakkaasti esiin yhtiön Venäjä-riippuvuus sekä sen tuomat riskit. Tänä päivänäkin keskustelu keskittyy vahvasti Venäjä-riskin konkretisoitumiseen vuonna 2022, ja sijoittajat käsittelevät Venäjältä vetäytymisen jälkipyykkiä vahvoin ilmaisuin.

Keskustelussa on kuitenkin havaittavissa varovaista optimistisuutta yhtiön tulevaisuudesta, ja sijoittajat voivat viimein huokaista helpotuksesta, kun yhtiön Venäjän markkinan riskit alkavat hiljalleen väistymään ja yhtiön tulevaisuutta rakennetaan varmemmalle pohjalle.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Nokian Renkaat valmistaa ja myy henkilöautoissa ja raskaassa liikenteessä käytettäviä renkaita.

Nokian Renkaat jakaa osinkoa. Vuonna 2022 yhtiö jakoi osinkoa 0,55 euroa osaketta kohden. Vuodelle 2023 on odotettavissa 0,35€ osinko osaketta kohti. 

Nokia kohtaa lähitulevaisuudessaan haasteita, mutta yhtiöllä on selkeä suunnitelma sen tulevaisuudelle.

Nokian Renkaat osake koki jyrkkää laskua vuonna 2022. Vuosi 2023 alku ei myöskään ole ollut kovin hyvä osakkeen kannalta. 

Vuosi 2023 näyttää Nokian Renkaiden kannalta kriittiseltä vuodelta sen tulevaisuuden kannalta.