Etusivu » Apple osakkeet (AAPL) 2023 – Tutki Apple yhtiöstä ja sen osaketta

Apple osakkeet (AAPL) 2023 – Tutki Apple yhtiöstä ja sen osaketta

Apple osake 2023 (AAPL)

Teknologiayhtiö Applen osakkeet ovat kasvaneet vuosien saatossa nopeasti huippuosakkeiksi.

Apple (AAPL) listautui pörssiin 1980 ja rauhallisen alun jälkeen Applen osakkeiden hinta nousi räjähdysmäisesti 2010-luvun lopulla ja 2020-luvun alussa. Mistä tämä valtavas nousu johtui? Vahva liiketoiminta älylaitteissa, tietokoneissa ja palveluissa on menestynyt hyvin etätyöajassa. Helppokäyttöiset laitteet ja kaunis design ovat keränneet Applelle fanaattisen käyttäjäkunnan. Tällä hetkellä Applen tulevaisuus näyttää valoisalta uusien tuotteiden ja palveluiden myötä. 

Tässä artikkelissa kerromme kattavasti tietoa Apple Inc. yhtiöstä ja sen osakkeista. 

Apple osakekurssi tänään – katso reaaliaikainen arvo

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Apple osake 2022-2023

Vuosi 2023 on alkanut melko tasaisesti Applen kohdalla. Osakemarkkinat ja Applen kurssi ovat olleet lievässä nousussa.

Viime vuonna osakemarkkinoita painoi karhumarkkina. Applen osakekurssi vaihteli vuoden mittaan 130-170 dollarin välillä. Applen kurssi kävi vuoden aikana kaksi kertaa lähellä ATH-lukemaansa maaliskuussa ja elokuussa. Ylitystä ei kuitenkaan tapahtunut ja Applen ATH-lukema on vuodelta 2021 179,45 dollaria.

Apple on yksi paljon huomiota saavista FAANG-yhtiöistä. FAANG-yhtiöt ovat nopeasti suuriksi kasvaneita yhtiöitä, jotka ovat nousseet arvokkaiksi digitalisaation avulla. Akronyymi FAANG tulee yhtiöiden Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google (yhtiön nimi nykyään Alphabet) nimistä.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Apple Inc. - Tietoa yhtiöstä

Apple Inc -yhtiön perusti Steve Jobs yhdessä Steve Wozniakin ja Ronald Waynen kanssa vuonna 1976 Yhdysvalloissa Cupertinossa, Kalifornian osavaltiossa. Apple on tunnettu vahvasta johtohenkilöstään Steve Jobsista, jonka vahvat näkemykset ovat vaikuttaneet Applen tuotteiden muotoiluun ja ideologiaan.

Jobs halusi tehdä helppokäyttöisiä tietokoneita, jotka olisivat esteettisesti yksinkertaisia ja kauniita esineitä. Jobsin ajatus siitä, ettei mitään keskeneräistä tai rumaa voi jättää laitteen kotelon sisään piiloon, on edelleen tärkeä osa Applen viimeisteltyä designia.

Apple aloitti tietokoneiden valmistamisen Jobsin autotallissa yhdessä ystäviensä kanssa ja kehitti oman käyttöjärjestelmänsä tietokoneelle. Ensimmäiset tietokoneet nimettiin yhtiön nimen mukaan Apple I, Apple II ja Apple III sekä Apple Lisa. Yhtiön nimi on Jobsin keksintö. Hän sai idean, kun vieraili omenafarmilla. Myöhemmin koneet nimettiin Macintosheiksi, joista on kehitetty nykyisin hyvin suositut Applen kannettavat tietokoneet MacBook Air ja MacBook Pro sekä pöytätietokonesarja iMac.

Aikaisemmin tietokoneistaan tunnettuna firmana Apple lanseerasi 2001 kannettavan musiikkisoittimen, iPodin. iPodin markkinointilause kuului ”tuhat kappaletta taskussasi” ja saavutti supersuosion kuluttajien keskuudessa. IPod oli ensimmäisiä kannettavia musiikkisoittimia, johon pystyi lataamaan kappaleita tietokoneelta. Uuden sukupolven soittimet syrjäyttivät perinteiset levysoittimet. Applen asemaa musiikkibisneksessä vahvisti myös iTunes, josta pystyi albumien sijaan ostamaan yksittäisiä kappaleita ja siirtämään ne kannettavaan soittimeen.

 

iPhonet syntyivät 

Applen teknologia-alan valloitus jatkui 2007, kun se julkaisi ensimmäisen puhelimensa, iPhonen. Applen muotoilu näkyi uudessa puhelimessa vain yhtenä fyysisenä painikkeena, muuten puhelin oli täysin kosketusnäytöllä käytettävä.

Applen puhelimet ovat saavuttaneet suuren suosion älypuhelinten markkinoilla. Vuoden 2020 ensimmäisellä kvartaalilla Applen iPhone 11 -puhelinmallia myytiin 19,5 miljoonaa kappaletta. Applen puhelimet ovat myydyimpiä puhelinmalleja. Älypuhelinmarkkinoilta Apple kerää tuloja myös sovelluskauppa App Storen sekä muiden palveluidensa kautta.

Nykyisin Apple on osinkoa maksava yritys, jolla on vahva asema tietokoneiden, puhelinten sekä tablet-tietokoneiden valmistajana. Uusia huipputuotteita ovat mahdollisesti Apple Watch -kellot sekä muu päälle puettava teknologia (wearable tecnhology). Erityisesti langattomat kuulokkeet, kuten Airpods ja Beats-brändi ovat olleet suosittuja kuluttajien keskuudessa.

Apple myy paljon muutakin kuin pelkkiä tietokoneita ja puhelimia. Iso osa tulevaisuuden tuotoista voi tulla esimerkiksi ohjelmistoista, applikaatioista sekä palveluista. Steve Jobsille oli tärkeää myös kasvatus. Apple Education on myös kasvatusalalla vahva. Myös Suomessa on ”Apple-kouluja”, jotka käyttävät iPadejä jatkuvasti opiskelussa.

Tietoa Apple osakkeesta

apple osakkeet

Jakaako Apple osinkoa?

Apple Inc. on ollut vahva osingonjakaja. Applen osakkeen osinko jaetaan osakkeenomistajille neljä kertaa vuodessa eli kerran jokaisella kvartaalilla. Apple jakaa osinkoina noin 21,5% prosenttia tuloistaan.

Applen osinkohistoria on ollut vahva etenkin ennen koronakriisiä. Koronakriisin jälkeen Applen osakkeen osinkoprosentti on laskenut hieman aikaisemmin totutusta yli yhdestä prosentista noin puolen prosentin tietämille. Osakesäästötilille Apple on hyvä yhtiö, koska osingonjakoa ollaan tuskin lopettamassa lähivuosina.

Apple osake splittaus vuonna 2020

Applen osakkeen splittaus on tehty yhtiön historiassa viisi kertaa. Viimeisin splittaus tehtiin elokuussa 2020, jolloin osakkeen splittaus tehtiin neljän suhde yhteen jaolla.

Jokaista Applen osaketta kohti osakkeenomistaja sai yhden vanhan osakkeen tilalle neljä uutta osaketta. Aikaisemmat splitit tehtiin seitsemän suhde yhteen jaolla 2014 ja kahden suhde yhteen jaolla 2005, 2000 ja 1987.

Splittauksen tarkoituksena on madaltaa osakkeen yksikköhintaa, jotta kokonainen osake olisi useamman sijoittajan saatavilla. Osakkeiden määrä nousee ja yhden osakkeen hinta muodostuu splitin jakosuhteen perusteella. Jos splitti tehdään kahden suhde yhteen jaolla, niin yhden osakkeen arvo puolittuu. Splitin merkitys osakkeen hintaan on psykologisesti suuri sijoittajalle. Esimerkiksi jos Applen osaketta ei olisi splitattu kertaakaan sen historiassa, yhden osakkeen hinta olisi muutamia kymmeniä tuhansia euroja kappaleelta. Piensijoittajat eivät välttämättä kiinnostuisi kaupankäynnistä kymmeniä tuhansia euroja maksavalla osakkeella, koska kokonaisen osakkeen ostaminen voi olla todella pitkän säästämisen takana.

Apple osakkeen kurssikehitys

Applen osakekurssin historiasta on nähtävillä yhtiön matka kasvuyhtiöstä osinkoja jakavaksi yhtiöksi. Vielä 2000-luvun alussa Applen osakkeen hinta liikkui 30 sentissä (USD). Jos tätä lukua verrataan Applen osakkeeseen tänään 2020-luvulla, on osakkeen hinta noussut noin 450 kertaiseksi. Erityisen jyrkkää nousua tehtiin vuosien 2017-2021 aikana. Osakkeen hinta yli kolminkertaistui noin 40 eurosta yli 130 euroon.

Ensimmäiset 20 vuotta Applen osakekurssi hinnoiteltiin senteissä. Yhtiö jakoi osinkoja jo vuosina 1987-1995 sekä 2000 ja 2005, mutta pisin osingonjakoputki alkoi 2011. Vuodesta 2005 alkaen sijoittamalla Appleen, peittosi S&P500-indeksin joka vuosi.

Nykyisin kolme Applen suurinta osakkeenomistajaa ovat sijoitusyhtiöt Vanguard ja Blackrock sekä Berkshire Hathaway. Warren Buffetin Berkshiren omistus Applesta on niin iso, että hän on kuvannut Applea jopa yrityksen kolmanneksi liiketoiminnaksi, ei vain osakkeeksi muiden joukossa. Applen osakkeen ennuste tulevalle on, että se kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana noin 15 prosenttia vuodessa. Applen osake 2021 tulee olemaan mielenkiintoinen seurattava, koska Applen on huhuiltu tekevän yhteistyötä Hyundain kanssa autonvalmistuksen aloittamisesta.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Applen tulevaisuus näyttää hyvältä. Vahvan tietokone- ja älylaitebisneksen lisäksi Applella on muita liikevaihtoa kasvattavia tuotteita, kuten langattomat kuulokkeet, sovellukset ja palvelut.

Apple on menestynyt hyvin maailman siirtyessä etätyöhön koronan myötä. Vuosi 2021 oli Applelle hyvä vuosi ja kurssi nousi noin 30%. Vuosi 2022 oli taas laajasti osakemarkkinoilla heikompi vuosi ja Applen kurssi laski noin 25%. 

Pitkällä tähtäimellä useat sijoittajat pitävät Applea hyvänä sijoituskohteena. Sinun tulee kuitenkin itse tutkia yhtiötä ja päättää, sopiiko Apple sijoitusstrategiaasi. 

Kyllä. Applen osake jakaa osinkoa neljästi vuodessa.  Apple on jakanut osinkoa 2010-luvulta alkaen.

Apple Inc. perustettiin 1976. Yhtiö listautui pörssiin vuonna 1980.