Kryptovaluuttasijoittaminen 2023
Viime vuosina sijoitusmaailman ytimeen on noussut kryptovaluuttasijoittaminen. Ilmiö ei ole yllättävä – onhan monien kryptovaluuttojen vuosittainen kasvu ollut kymmenkertaista sijoittajien perinteisiin kestosuosikkeihin verrattuna.
Liian suuri osa piensijoittajista on silti jumissa sellaisten yhtiöiden osakkeissa, joiden suurmenestys oli ohi jo vuosia sitten. Syynä tähän näyttäisi olevan yleinen tiedonpuute siitä, miksi ja miten kryptovaluuttoihin oikein pitäisi sijoittaa. Kokosimme nämä tiedot yhteen artikkeliin, jotta sinä voisit aloittaa uudet sijoitusseikkailut ongelmitta!
Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä
Sisällysluettelo
Mitä kryptovaluuttasijoittaminen on?
Kryptovaluuttasijoittaminen on sijoitusstrategia, jossa henkilö pyrkii hyötymään rahallisesti jonkin tietyn kryptovaluutan arvonnousuista tai -laskuista.
Tavallisesti termiä käytetään, kun puhutaan kryptovaluuttojen pitkäaikaisesta ostamisesta eli holdaamisesta. Tätä sijoittamista harjoitetaan yleensä eri palveluntarjoajien ja kryptopörssien kautta, joskin myös Bitcoinin kohdalla Suomesta löytyy nimenomaan Bitcoin-kryptovaluutan ostoon ja myyntiin tarkoitettuja fyysisiä automaatteja.
Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!
Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle.
Askel 1. Luo oma tili
Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä.
Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä


Askel 2. Vahvista tilisi
Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).
Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.
Askel 3. Lisää tilillesi rahaa
Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.


Arviomme Plus500:
- Monipuolinen CFD-kauppaan
- Minimitalletus 100€
- Suomenkielinen
- Edulliset kulut
- Saatavilla 24/7 asiakaspalvelu
- Valtava määrä eri sijoituskohteita
- Mahdollisuus tehdä kattavia analyysejä eri sijoitusinstrumenteista
- Käyttäjäystävällinen ja selkeä alusta
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä
Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla
Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen.
Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.

Kuvassa havainnollistavat hinnat
Askel 5. Seuraa sijoituksiasi
Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.
Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä
Miten kryptovaluutan arvo määräytyy?
Arvo muodostuu kryptovaluuttojen tapauksessa samoin, kuin osakkeidenkin kohdalla – siis kysynnän ja tarjonnan seurauksena. Ne kuitenkin poikkeavat osakkeista monilla tavoilla, jotka sijoittaessa on otettava huomioon.
Tärkeää on muistaa muun muassa se, ettei kryptovaluuttojen todellisen (eli pörssin ulkopuolisen) arvon määrittämiseen löydy samanlaisia mittareita, kuin yhtiöiden osakkeilta. Esimerkiksi tänä vuonna raketoineiden Teslan ja Shopifyn osakkeiden kurssikiito lopulta tasaantui, kun sijoittajille kävi ilmiselväksi, että osakkeet olivat yhtiöiden tuloslaskelmiin, kilpailuun ja markkinaosuuksiin nähden selvästi yliostettuja.
Tällaisten ”kuplien” arviointi on kryptovaluuttojen kohdalla hankalampaa. Koska kryptovaluutat eivät vielä ole levinneet laajalle arkikäyttöön, perustuu niiden arvo laajalti yleiseen kannatukseen. Lupaavat huhut ja uutiset merkitsevät kryptojen maailmassa yleensäkin siis paljon. Mikäli kryptovaluuttasijoittaminen kiinnostaa, on yleisen keskustelun seuraaminen melkeinpä välttämättömyys.
Miksi kryptovaluuttasijoittaminen kannattaa?
Koska virtuaalivaluuttoja on monia, löytyy myös niihin sijoittamiseen lukuisia eri syitä. On kuitenkin olemassa muutamia seikkoja, joiden seurauksena kryptovaluuttaan sijoittaminen on yleisesti hyvä idea. Nämä syyt kulkevat käsi kädessä maailman yleisen tilan, kehityssuuntien ja taloudellisten seikkojen kanssa.
Nopeita tuottoja
Monien kryptovaluuttojen vuosittainen arvonnousu on ylittänyt huimasti suomalaisten kauan suosimien osakkeiden kurssikehityksen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että mitä suurempaa tuottoa tavoittelee, sen suurempi riski sijoittamisessa on eli rahojen menettämisen riski kasvaa yhtä lailla.
Suojaa taloudelliselta epävakaudelta
Etenkin Bitcoinin hinta on usein noussut käsi kädessä kullan arvon kanssa.
Kultaa on kauan käytetty turvana silloin, kun valtioiden jakamien valuuttojen tulevaisuus on ollut kyseenalainen. Vuoden 2008 finanssikriisistä alkaen kriittisyys valtiovallan ja pankkien toimintaa kohtaan on vain kasvanut, ja ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin luotiin laajalti vastauksena näiden epäkohtiin.
Digitaalisessa maailmassa eläneiden ja teknologiaan tottuneiden voisi olla hankalaa siirtyä kultahippujen tai oravannahkojen käyttöön, mikäli perinteiset valuutat muuttuisivat arvottomiksi. Kryptovaluutat voidaankin nähdä myös eräänlaisena hätävarana pahalle päivälle, jona tavan rahojen arvo romahtaisi.
Tulevaisuuden teknologia
Koska useimpien kryptovaluuttojen tavoitteena on tarjota käyttäjilleen perinteisiä maksuvälineitä vahvempi anonymiteetti, hyödyntävät ne usein lohkoketjuteknologiaa. Termillä viitataan avoimiin ja hajautettuihin tietokantoihin, joita voidaan hyödyntää moniin eri tarkoituksiin.
Lohkoketjuteknologialla voidaan automatisoida monet eri arjen toiminnot, joissa ei ole tapahtunut merkittävää edistystä vuosikausiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi äänestykset, tiedonvaihto sekä rahanvaihto vaikkapa vuokranmaksun tapauksessa.
Kun nämä älysopimukset ajetaan lohkoketjussa, toteutuvat ne suunnitellusti ilman mahdollisuutta viiveille, sensuurille tai petoksille. Politiikassa ja muussa yhteiskunnallisessa keskustelussa juuri näitä ongelmia on alettu viime vuosina tuoda aiempaa enemmän esille, ja lohkoketjuteknologia vaikuttaisi näihin yhdeltä vahvimmista – ellei jopa vahvimmalta – vastaukselta.
Lohkoketjuteknologian saadessa osakseen laajempaa huomiota, odotetaan myös kryptovaluuttojen suosion (ja näin myös arvon) kasvavan. Perinteinen finanssimaailma on vasta parin viime vuoden aikana alkanut tutkia tarkemmin kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian potentiaalia, ja yhteistyö näiden eri toimijoiden välillä vaikuttaisi yleistyvän nopeaa tahtia. Kryptovaluuttasijoittaminen tarjoaa tavan hyötyä tästä kehityksestä.
Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa nyt?
Sijoittamisen kannalta parhaat kryptovaluutat ovat niitä, joissa yhdistyvät maine ja tulevaisuuden potentiaali. Näiden tasapaino kuitenkin riippuu tavasta, jolla kryptovaluuttoihin pyrkii sijoittamaan. Yleisesti voidaan todeta, että:
- Lyhyellä aikavälillä (tunnit/päivät) sijoittaessa tulee painottaa muutoksia kryptovaluutan kannatuksessa
- Keskipitkällä aikavälillä (viikot/kuukaudet) valuutan yleistä mainetta
- Pitkäjänteisessä sijoittamisessa (vuodet) tulisi kiinnittää erityistä huomiota kryptovaluutan teknologiaan ja tulevaisuuden potentiaaliin.
Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa varmimpia valintoja ovat markkinoiden ylivoimainen ykkönen Bitcoin sekä sovelluskehittäjien suosima Ethereum. Vaikka suurin osa kryptosijoittajista ostaa etenkin Bitcoinia sen arvon noustessa lupaavasti (kuten se vuonna 2020 on tehnyt), on kryptoihin enemmän tutustuneilla usein tämän lisäksi jokin tietty valuutta, jota nämä tukevat uskollisesti.
Syy tähän on, että Bitcoin ja Ethereum oat maineestaan huolimatta jo jääneet jälkeen teknisten ominaisuuksiensa puolesta. Siispä maksu- ja lohkoketjuteknologioiden tulevaisuuteen sijoittavat kääntyvät usein jonkin lupaavamman tulokkaan puoleen.
Vaikka siis kryptosijoittamisessa pääsee jo pitkälle Bitcoinin nousu- ja laskusuhdanteisiin osallistumalla, pystyy myös yksittäisten kryptovaluuttojen kannattajakuntiin tutustumalla kerryttämään tuottoja tehokkaasti. Tämä kuitenkin edellyttää kryptofoorumien ja -uutisten säännöllistä seuraamista.
Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä
Uudet kryptovaluutat 2023
Meistä moni on kuullut menestystarinoita siitä, miten suuriin rikkauksiin Applen tai Bitcoinin alkuaikojen sijoittajat ovat nykypäivään mennessä nousseet.
Kryptomarkkinoilla lupaavien tulokkaiden bongaaminen on silti aivan yhtä hankalaa, kuin osakemarkkinoillakin. Uusia kryptovaluuttoja julkistetaan koko ajan, ja näistä vain harva yltää millään tapaa merkitykselliseen markkina-arvoon.
Apua uusien ja menestyksekkäiden kryptovaluuttojen metsästykseen saat kokoamastamme Uudet kryptovaluutat 2022 –artikkelista, josta löydät juuri vuonna 2022 menestyneet, uudet kryptovaluutat.

Lataa ilmainen kryptoaapinen
Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.
Kryptovaluuttakurssit
Kuten osakkeidenkin tapauksessa, muodostaa kryptovaluutan kurssin nimenomaan muutokset sen arvossa. Arvon puolestaan taas määrittää kullakin hetkellä valuutan kysynnän ja tarjonnan suhde. Siispä jos suurin osa sijoittajista pyrkii myymään valuuttaa, sen arvo laskee, kun taas ostohalukkuuden kasvaessa hinta nousee.
Kurssiliikkeiden ennakointiin käytetään eri sijoitusstrategioissa eri tekijöitä.
Maailmantalouden heilahdukset
Vaikka etenkin Bitcoinin on havaittu usein nousevan käsi kädessä kullan hinnan kanssa, ei se aina hyödy taloudellisesta epävarmuudesta. Marraskuun 2020 pörssiromahduksen aikaan myös Bitcoinin kurssi laski kymmeniä prosentteja.
Siispä siinä, missä pienemmät maailmanpoliittiset kiistat ja pankkien toilailut voivat olla kryptovaluutoille eduksi, putoavat ne suurten romahdusten aiheuttaman epävarmuuden keskellä siinä, missä useimmat osakkeetkin. Tästä voi hyötyä lyhyeksi myymällä.
Kryptouutiset ja huhut
Tieto on pääomaa kaikkialla, ja tämä pätee myös kryptomaailmaan. Mitä aikaisemmin kuulee ja sijoittaa mullistavien uutisten mukaan, sitä suuremmin sijoituksesta saattaa hyötyä.
Sijoittaessa on pidettävä mielessä, että kryptopiirit ovat varsin jakautuneita. Kryptovaluuttoja löytyy moneen junaan, ja esimerkiksi juuri anonymiteettiin panostavat kryptovaluutat omaavat pankkeihin ja valtiovaltaan skeptisemmin suhtautuvan kannattajakunnan, kuin vaikkapa Yhdysvaltain dollariin sidottu Tether.
Siispä esimerkiksi uutinen pankkien ja Tetherin tapaisen kryptovaluutan yhteistyöstä enteilisi mitä todennäköisimmin kurssinousua, kun taas anonymiteettiin ja pankeista irtautumiseen keskittyvän valuutan kannattajakunta voisi nähdä tämän fanien luottamuksen pettämisenä.
Uutisiin tutustuessa onkin siis muistettava, keistä kryptovaluutan kannattajakunta muodostuu.
Kokonaismäärä
Valuutan rajallisuus on pitkän aikavälin kurssinousun kannalta erittäin tärkeää. Esimerkiksi Bitcoineja voi tulevaisuudessa olla liikkeellä vain 21 miljoonaa kappaletta, eli paljon vähemmän, kuin monilla muilla kryptovaluutoilla tai etenkään valtioiden virallisilla rahoilla.
Ostohalukkuus perustuu aina arvioon siitä, että sijoituskohteen arvo pysyy samana (suojaten inflaatiolta) tai nousee. Kun tarkastelun kohteena siis on jokin kryptovaluutta, on sen tulevaisuuden kurssikehityksen arvioinnissa huomioitava myös rahan maksimimäärä.
Kryptovaluutta verotus
Verotuksen kannalta kryptovaluutat realisoituvat silloin, kun ne myydään tai vaihdetaan johonkin rahanarvoiseen hyödykkeeseen. Verotettavan osuuden muodostaa myyntihinta, josta on vähennetty kryptovaluutan hankintahinta. Kryptovaluuttojen ostoista tai lyhyeksi myynneistä saadut tuotot verotetaan pääomatuloina.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että kryptovaluuttasijoittamisesta saadusta rahallisesta hyödystä maksetaan 30% veroa 30 000 euroon asti, ja 30 000 euroa ylittävästä osuudesta 34%. Verottaja suosii valitettavasti yhä verovelvollisen kannalta huonointa mahdollista FIFO (First In First Out)-käytäntöä. Tiheästi tehtyjen vaihtojen auki laskeminen voi olla työlästä jälkikäteen, ja siksi jokaisesta vaihdosta kannattaa pitää ajankohtaista kirjaa.
Uusia kryptovaluuttoja lasketaan tyypillisesti liikkeelle asteittain tarjoamalla ihmisille mahdollisuus sen ”louhintaan”. Tässä tietokone ratkaisee eräänlaista monimutkaista matemaattista palapeliä, joka tultuaan ratkaistuksi mahdollistaa uuden lohkon luonnin kryptovaluutan lohkoketjuun, antaen käyttäjälleen yhden kryptovaluutan. Louhinnasta saadut tuotot verotetaan ansiotulona sen mukaan, mikä kryptovaluutan kurssi on ollut louhinnan onnistuessa.
Kryptovaluuttasijoittamisen riskit
Sijoittaminen kryptovaluuttoihin tuo mukanaan riskejä siinä, missä osakkeisiinkin. Etenkin suurten virtuaalivaluuttojen kurssivaihtelu on ollut tyypillisesti jyrkkää, ja muutokset kehityksen suunnassa voivat ilmetä hyvinkin nopeasti – varsinkin kurssihuippuihin noustaessa.
Taloudellisen riskin muodostaa osaltaan myös tietoturva. Kryptovaluuttojen yksikköhinnat ovat jo euron ja Yhdysvaltain dollarin kaltaisiin, vahvoihin valuuttoihinkin verrattuna moninkertaisia, mikä tekee niistä houkuttelevan kohteen eri kyberrikollisille.
Verkon kryptopörssejä, lompakoita tai sijoitusalustoja käyttäessä rahasi ovat juuri niin hyvässä turvassa, kuin mikä käytetyn palvelun tietoturvan taso yleisesti on. Kannattavaa olisikin siksi käyttää suosituimpia ja länsimaisen valvonnan alaisena toimivia palveluntarjoajia.
Kryptoihin sijoittavan on tärkeää huomioida, että suuren kurssivaihtelun myötä spreadit ovat kryptovaluuttojen kohdalla monia osakkeita suurempia. Tämä tarkoittaa, että vaaditaan tavallista suurempi nousu tai lasku, ennen kuin sijoitus voitaisiin vetää tuottoisasti takaisin.
Moni säikähtää, kun huomaa, ettei kryptovaluuttaan tehty sijoitus nousekaan vihreälle aivan niin nopeasti, kuin osakkeilla tehdyt vaihdot. Tappioiden välttämiseksi spreadit on hyvä pitää mielessä. Tärkeää on myös olla tarkkana siitä, ostaako (BUY) vai myykö lyhyeksi (SELL) kryptovaluuttaa. Näiden sekaannukset painavat herkästi sijoitussalkun punaiselle.
Miltä tulevaisuus näyttää kryptovaluuttojen kannalta?
Kryptovaluutat ja niiden hyödyntämä lohkoketjuteknologia vastaavat suoraan moniin sellaisiin ongelmiin, joiden polttavuus on vain vahvistunut viime vuosina.
Vaalien luottamuksellisuus, yksityisyys, inflaatio ja sähköisten vaihdosten tietoturva ovat vain joitakin näistä ongelmista; eikä näistä yksikään tule poistamaan itseään ilman toimia. Pankit ja alan eri tutkijat ovat alkaneet viime vuosina suhtautumaan virtuaalivaluuttoihin entistä vakavammin, ja tämä on osaltaan osoitus siitä potentiaalista, mitä valuutat pitävät sisällään. Yleisesti voidaan todeta, että kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää lupaavalta.
Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta.
Tutustu myös näihin:
Osakesijoittaja.fi suosittelee

- Käy kauppaa CFD-sopimuksilla
- Helppokäyttöinen ja selkeä alusta
- Yksinkertaiset alustatyökalut
- Ei provisioita
- Suomenkielinen – käytettävissä yli 60 maassa ja 32 eri kielellä
- Kokeile demotilaa – Demotila on riskitön
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!
- Laadukas ja käyttäjäystävällinen alusta
- Matalat ostokustannukset
- Laaja valikoima eri kryptovaluuttoja
- Saatavilla kryptovaluuttalompakko
- Monipuolinen sijoitusalusta – yli 20 miljoonaa käyttäjää!
Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.
Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.
Usein kysytyt kysymykset
Kryptovaluuttasijoittaminen on sijoitusta, jossa henkilö pyrkii hyötymään rahallisesti jonkin kryptovaluutan arvonnousuista tai -laskuista.
Kryptovaluuttojen nousu on ollut jyrkkää, ja kuluneena vuonna se on ollut jopa satakertaista moniin perinteisiin osakkeisiin nähden. Oikein sijoitettuna niiden avulla korkoa omille varoille pystyy saamaan huimasti ja huomattavan nopeasti.
Kryptovaluutta on yleisnimitys lukuisille eri valuutoille. Yleensä niiden perusta on lohkoketjuteknologiassa, muttei näin ole aina.
Kryptovaluuttaa säilötään tyypillisesti kryptovaluuttalompakoissa, joista varat siirretään pörssiin tai tavan rahaksi pankkitilille tarpeen tullen.
ICO eli Initial Coin Offering on suunnitteilla olevien kryptovaluuttojen harjoittama rahankeruumenetelmä, jossa kiinnostuneet sijoittajat pystyvät ostamaan yrityksen jakamaa tokenia (eli kryptovaluuttaa) ensimmäisten joukossa. ICO:t toteutetaan suurimmilta osin ilman valvontaa, joten sijoittajien tulee harjoittaa erityistä varovaisuutta rahoittamiensa kohteiden valinnassa.