Etusivu » Uudet kryptovaluutat 2022 – Top 10 lupaavimmat kryptovaluutat listattuna

Uudet kryptovaluutat 2022 – Top 10 lupaavimmat kryptovaluutat listattuna

Uudet kryptovaluutat 2022, mitkä ne ovat?

Kryptomarkkinoilla suurten tuottojen salaisuus piilee potentiaalin varhaisessa tunnistamisessa. Moni harmittelee yhä sitä, ettei tunnistanut vaikkapa Ethereumin tai Bitcoinin potentiaalia ennen näiden valuuttojen huimaa nousukiitoa.

Koska kryptovaluuttoja – ja etenkin ekosysteemien sisäisiä token-valuuttoja – luodaan jatkuvasti uusia, käy kasvumahdollisuuksien tunnistaminen itse helposti hankalaksi. Siksi listaammekin tässä artikkelissa puolestasi uudet ja lupaavimmat kryptovaluutat vuonna [year], hyödyntäen järjestyksen arvioinnissa valuuttojen kannattajakuntia, hintoja, markkina-arvoja sekä niiden taustalla toimivien teknologioiden tulevaisuuden mahdollisuuksia.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Sisällysluettelo

Kryptovaluutat vuonna 2022

Pari viime vuotta olivat käänteitä täynnä. 2020 alkuvuoden Iran-kiista, koronaviruspandemia sekä yleinen taloudellinen epävakaus tarjosi useimpien tunnettujen kryptovaluuttojen kannalta otollisia osto- ja myyntimahdollisuuksia. 2021 vuoden ensimmäinen puolikas oli otollista aikaa kryptosijoittamiselle. Muun muassa suurimpien kryptovaluuttojen; Bitcoin ja Ethereum kurssit ovat nousseet raketin lailla, mutta samalla myös pienempien kryptovaluuttojen parissa on nähty nousua.

Bitcoinin kurssi heiluu tällä hetkellä 36,000 dollarin paikkeilla ja toiseksi suosituin Ethereum 2,500 dollarissa.

Laajoihin kurssiheittelyihin ovat osaltaan vaikuttaneet muutokset kryptoyhteisöjen sisällä. Suosiotaan on nostanut varsinkin niin sanottu hajautettu finanssimaailma tai DeFi, johon kuuluvat uudet, kryptovaluutoilla tehtävät laina- ja talletuspalveluja tarjoavat toimijat.

DeFi houkuttelee sijoittajia etenkin lainojen alhaisilla koroilla sekä kryptotalletusten suurilla tuotoilla. Tämän lisäksi itse talletus- ja lainanottoprosessit ovat suoraviivaisempia ja nopeampia, kuin pankkien kanssa toimittaessa. Trendin seurauksena myös meidän Uudet kryptovaluutat -listaltamme löytyy pari DeFi-toimijaa.

Lataa ilmainen kryptoaapinen ja opi lisää kryptovaluutoista

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

CFD-kaupankäynti kryptovaluutoilla onnistuu suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ethereum, XRP, CRO, Miota, Aave, Uni, Doge, Neo, Litecoin, Solana… Yhteensä 83 kpl eri kryptoja). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta voit sijoittaa osakkeisiin, raaka-aineisiin sekä ETF-rahastoihin. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

etoro kryptovaluutat

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3. Käy kauppaa kryptovaluutoilla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

osta kryptovaluuttaa etoro

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Uudet kryptovaluutat 2022 – Tässä top 10 kryptovaluuttaa

1. Polkadot (DOT)

Vuosia suunnitteilla ollut projekti, jonka tavoitteena on yhdistää eri lohkoketjut uudella tavalla. Tuli suurten yleisöjen tietoisuuteen vasta kesällä 2020, kun se viimein julkaisi lohkoketjunsa tuotantoversion. Polkadot kilpailee kryptovaluuttojen platform-kategoriassa (ekosysteemit).

Polkadot nousi julkistamisensa jälkeen hyvin nopeasti kryptovaluuttojen kymmenen suurimman joukkoon, ja se on artikkelimme kirjoitushetkellä yhä sijalla kahdeksan 4 miljardin dollarin markkina-arvollaan.

Tulokkaan suosioon on eittämättä vaikuttanut sen tausta; aloittihan projektin juuri yksi Ethereumin perustajajäsenistä, Gavin Wood. Koska lohkoketjuja muodostetaan jatkuvasti uusia erilaisine tokeneineen ja ominaisuuksineen, on Polkadotilla näiden yhdistäjänä paljon kasvuvaraa.

Kryptomaailmassa etenkin ekosysteemeihin vaikuttaisi pätevän sääntö siitä, että mitä enemmän alustalla on kehittäjiä, sitä arvokkaampi on myös ekosysteemiin yhdistetty token. Polkadotin natiivitoken DOT on siis kryptovaluutta, jota kannattaa pitää lähiaikoina silmällä.

2. Cardano (ADA)

Lohkoketjuratkaisu, jonka taustalla toimii jälleen toinen Ethereumin perustajajäsen, Charles Hoskinson. Kyseessä on kolmannen sukupolven älysopimusalusta, jonka kehityksessä on huomioitu Ethereumin ja muiden edeltäjien puutteet.

Imagoa luotettavana toimijana on perustajan ohella muovannut ekosysteemin strategia. Cardano on kryptohistorian ensimmäinen lohkoketju, joka rakentaa toimintansa vertaisarvioinnein varmennettavan, akateemisen tutkimuksen ympärille.

Cardanon tavoitteena on tarjota uusi, aiempaa turvallisempi, läpinäkyvämpi ja kestävämpi tapa kansainväliselle liiketoiminnalle. Tämän lisäksi sen kehittäjät ovat aloittaneet projekteja eri osissa Afrikkaa, tavoitteena maailman 1,7 miljardin pankkitilittömän ihmisen rahanvaihdosten helpottaminen.

Tämän vuoden maaliskuussa Cardano julkaisi toisen kerroksensa, Hydran, jonka avulla älysopimusalusta yltää jopa miljoonaan transaktioon sekunnissa (tps). Uusi skaalautuvuus todella mahdollistaisi kryptovaluutan laajamittaisen käytön, ja siksi kiinnostus Cardanoa vastaan on vain kasvanut entisestään.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Cardano nähdään erittäin lupaavana, ja se on onnistunut houkuttelemaan ympärilleen jo huomattavan kannattajakunnan. Artikkelin kirjoittamisaikana Cardanon ADA-kryptovaluutan arvo on noussut vuodentakaisesta 113 prosentilla. 

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

3. Uniswap (UNI)

Hajautettu pörssi (DEX), joka perustuu markkinoiden selvästi suosituimpaan ekosysteemiin, Ethereumiin. Uniswapin kautta kryptosijoittajat voivat vaihtaa mitä tahansa Ethereum-pohjaisia tokeneita, joihin kuuluvat muun muassa Tether (USDT), Chainlink (LINK) sekä tietysti myös itse Uniswap (UNI).

Uniswapin oma token lanseerattiin syyskuussa 2020 ns. ”airdroppina” eli jakamalla sitä suuria määriä palvelua käyttäneille henkilöille. Vallinneen DeFi-buumin ansiosta UNI-token listattiin hyvin nopeasti myös suosituimpiin kryptovaluuttapörsseihin.

Julkistamisensa jälkeen UNI-kryptovaluutta on nähnyt useita huippuja ja hinnanvaihteluita. Koska Ethereum on suosituin alusta erilaisten tokenien luonnille, on Uniswapilla paljon kasvuvaraa käyttäjäkuntansa puolesta. Itse kryptovaluutta on kuitenkin ollut markkinoilla vasta muutamia kuukausia.

4. AAVE (AAVE)

Listamme toinen DeFi-protokollien suursuosiosta hyötynyt palvelu sekä suomalainen kryptovaluutta. AAVEn perusti vuonna 2017 ETHLend-nimellä Stani Kulechov. Se tarjoaa käyttäjilleen laina- ja talletuspalveluja erilaisilla Ethereumiin perustuvilla tokeneilla.

Tämän vuoden elokuussa AAVEn aiempi token (LEND) saavutti miljardin Yhdysvaltain dollarin markkina-arvon. Kyseessä on saavutus, mihin yksikään Ethereum-perusteinen token ei ole aiemmin kyennyt. Kryptopiireissä tämän on arvioitu muuttaneet jopa itse kryptomarkkinoita, sillä saavutusta ennen DeFi-palvelut ja niiden tokenit olivat laajalti säilyneet tuntemattomina ja jäänet jumiin pieniin markkina-arvoihin.

AAVE on sittemmin tehnyt siirtymää vanhasta LEND-tokenistaan uuteen AAVE-tokeniin. Uuden tokenin se julkisti tämän vuoden heinäkuussa, ja artikkelimme kirjoittamisajankohtana kryptovaluutan hinta on tasaantunut noin 30 dollarin yksikköhintaan.

5. Synthetic Network Token (SNX)

Ethereumiin perustuva alusta, jonka tarkoituksena on toimia välimaastona monelle sijoittajalle oudon kryptomaailman ja muiden rahamarkkinoiden välillä. Synthetic Network hyödyntää Synth-valuuttaa,  jonka arvo on sidottu mm. kullan sekä joidenkin tunnettujen osakkeiden, kuten Teslan ja Applen arvoon.

Artikkelia kirjoittaessa SNX on noussut vuoden takaisesta alle dollarin yksikköhinnasta jo lähelle neljää dollaria. Kun yleinen kiinnostus kryptomarkkinoita kohtaan vielä vastaisuudessa kasvaa, tulevat palvelun kaltaiset välikädet vieläkin suuremmin tarpeen. Siispä myös SNX kannattaa ottaa tarkkailun alle, kun käsittelyn aiheena ovat uudet kryptovaluutat vuonna [year].

6. Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu kryptovaluutta on hajautettu kryptovaluutta joka on luotu markkinoille vuonna 2020 – sen suosio on kuitenkin lisääntynyt merkittävästi vuonna 2021, kun Elon Musk sekä Vitalik Buterin ovat maininneet krypton twiiteissään. Oikeastaan Shiba Inu kryptovaluutan luoja, anonyymi ”Ryoshi”, lähetti puolet markkinoilla olevista SHIB tokeneista Vitalik Buterinille. Buterin kuitenkin lahjoitti kaikki holdaamansa tokenit toukokuun alussa, joka nosti tokenin hinnan huippuihin. SHIB tokenin whitepaper päivitettiin, kun Buterin myi kaikki omistuksensa, koska myynnin yhteydessä hän kertoi olevansa SHIB tokenin hyvä ystävä ja perinteisesti tämänlainen ylistys on lisännyt meemitokeneiden suosiota.

Shiba Inu on japanilainen koirarotu, joka on alun perin meemicoinina tunnetun Dogecoinin symbolina. Shiba Inu kryptovaluutan luonut ”Ryoshi”, kuvailee Shiba Inu kryptovaluuttaa Doge Coinin ”tappajaksi”. SHIB kryptovaluutta kuitenkin lasketaan usein meemicoiniksi, kuten Dogecoin.

Shiba Inu kryptovaluutta kuuluu platform ryhmään, ja se pyrkii toimimaan hajautettuna kryptovaluutoiden vaihtoalustana, jolla on kolme omaa tokenia – SHIB, LEASH sekä BONE. Shiba Inu hinta on todella halpa verrattuna moneen muuhun kryptoon juuri sen meemimäisen luonteen ansiosta. Artikkelin kirjoitushetkellä syyskuussa 2021 sen kurssi oli noin 0.000007 dollaria. Markkinoilla on liikkeellä 400 biljoonaa SHIB tokenia.

7. Polygon  (MATIC)

Polygon on perustettu vuonna 2017, mutta vuoden 2021 DeFi-boomin myötä Polygonin MATIC-token kymmenkertaisti arvonsa vain parissa kuukaudessa ja alkoi keräämään sijoittajien huomiota. Myös Polygon kryptovaluutta kuuluu platform kategoriaan. Polygonin päätehtävänä on rakentaa lohkoketjuja yhdistäviä ratkaisuja. Alun perin Matic-nimellä lähteneen projektin ideana oli ratkaista Ethereumin skaalautumisongelmia, mutta myöhemmin, oikeastaan juuri helmikuussa 2021, Matic uudelleenbrändäytyi Polygoniksi. Polygonin MATIC kryptovaluutta toimii lohkoketjussa transaktioiden maksamisessa, sekä MATICia käytetään steikkaukseen.

MATIC-tokenin hinta on kasvanut huimasti, jopa 6950 prosenttia tähän mennessä vuoden 2021 alusta ja se onkin eniten tuottanut kryptovaluutta tähän mennessä vuonna 2021. Artikkelin kirjoitushetkellä syyskuussa 2021 sen hinta on 1.6 dollaria. Polygon on markkinoiden 19 suurin kryptovaluutta.

8. Enjin (ENJ)

ENJ kryptovaluutta on ollut markkinoilla vuodesta 2017, mutta muiden DeFi ja platform ryhmään kuuluvien tokeneiden tapaan se lähti, huimaan kasvuun vuoden 2021 alussa. Tähän mennessä Enjin on vuoden 2021 kolmanneksi eniten tuottanut kryptovaluutta, 1515 prosentin kasvulla.

Enjin kryptovaluutta on Enjin nimisen yhtiön oma kryptovaluuttaprojekti. Mielenkiintoista yhtiössä on, että se tarjoaa lohkoketjupohjaisia pelejä. Tämän lisäksin Enjinillä on oma NFT markkina-alusta, sekä lompakko, joka tukee NFT ostamista. NFT sijoittamnen on kasvanut trendinä huomattavasti vuonna 2021, ja moni uskookin sen yleistyvän tulevaisuudessa – täten myös Enjinillä voi olla siinä merkittävä asema tulevina vuosina.

9. Decentraland (MANA) 

Decentraland kryptovaluutta eli MANA toimii myös platform-kategoriassa, ja on virtuaalinen reality-alusta, jolla sen käyttäjät voivat luoda, rakentaa ja kokea applikaatiossa. Tässä virtuaalimaailmassa käyttäjät voivat ostaa ”maata” jonka sittemmin myöhemmin navigoida, rakentaa siihen ja tehdä rahaa tällä. MANA kryptovaluutta julkaistiin vuonna 2017, mutta tämän virtuaalinen maailma avattiin yleisölle vasta helmikuussa 2020. MANA-tokenin hinta lähti myös nousuun vuoden 2021 alkupuolella, ja kävi huipuissaan sen hinnan moninkertaistuessa.

Artikkelin kirjoitushetkellä syyskuussa 2021 MANA kryptovaluutan hinta on noin dollarin. MANA-token on luokiteltu 71 suosituimmaksi kryptovaluutaksi, ja vaikka se ei ehkä olekaan ollut eniten otsikoissa kaikista vuoden 2021 trenditokeneista, on sillä taustalla hyvin mielenkiintoinen konsepti.

10. Tron (TRX)

Tron kryptovaluutta onkin ollut markkinoilla jo hieman pidempään, sekin vuodesta 2017. Tron on kuitenkin pääasiassa toiminut Aasiassa, mutta on julkaistu nyt myös muualle ja kerännyt suosiota myös Euroopassa ja Amerikassa. Tronin julkisuuskuva kiteytyy hyvin vahvasti sen perustajan Justin Sunin ympärille, joka onkin hyvin mielenkiintoinen henkilö.

Tron on myös platform ryhmään kuuluva kryptovaluutta, jonka ideana on luoda maailmanlaajuinen viihdeyhteisö, sekä ”palauttaa internet sen käyttäjilleen”. TRX kryptovaluutta on Tronin oma token, jota omistamalla saat päätäntävaltaa Tron projektia kehitettäessä. Myös TXR-tokenin kurssi on noussut vuoden 2021 aikana merkittävästi, sillä vuoden alussa sen hinta oli vain 0.02 dollaria, kun taas korkeimmillaan vuonna 2021 sen hinta on ollut 0.15 dollaria.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Suosituimmat kryptovaluutat 2022

Kryptovaluuttojen maailmassa kaksi tiettyä kryptovaluuttaa ovat olleet eniten suosiossa. Nämä kaksi ovat Bitcoin ja Ethereum. Edellä mainitut kryptovaluutat eroavat toisistaan melkoisesti jos verrataan niiden taustalla toimivaa teknologiaa tai käyttötarkoitusta. Alla avaamme aihetta parremmin.

Bitcoin – markkinoiden ehdoton ykkönen

Markkinoiden ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin on ollut vuoden 2008 julkistamispäivästään alkaen ehdottomasti suosituin ja arvokkain virtuaalivaluutta. Moni kryptovaluuttoihin perehtymätön käyttää Bitcoinia nimityksenä koko kryptovaluuttojen kategorialle – valuutta kun vain on niin kuuluisa.

Moni tuntee upeat rikastumistarinat vuoden 2017-2018 kryptobuumista, jonka ehdoton voittaja Bitcoin oli. Laajimman ja tunnollisimman kannattajakunnan ansiosta Bitcoin on useimpien kryptouutisten ja -huhujen kohde, mikä on mahdollistanut lukuisat otolliset osto- ja myyntimahdollisuudet myös hintahuipun hälvettyä.

Vuosi 2021 oli Bitcoinin kannalta erityisen kiinnostava. Maailmantalouden myllerryksessä sen kurssi on vaihdellut suuresti, ja valuutan yksikköhinta on jo ylittänyt 60.000 Yhdysvaltain dollarin arvon (nyt toki kurssi pyörii jälleen n. 20.000 dollarin paikkeilla).  Kryptopiireissä olikin pitkään aistittavissa innostusta Bitcoinin arvonnoususta ja monet sijoittajat odottivat että Bitcoin rikkoisi maagisen 20 000 dollarin ennätysarvonsa ja senhän se toki teki ja vielä kaiken lisäksi triplasi maksimiarvonsa. 

Teknologisilta ominaisuuksiltaan Bitcoin kuitenkin on jäänyt markkinoiden uusista innovaatioista merkittävästi jälkeen. Sen skaalautuvuus on vain noin 7 transaktiota sekunnissa (transactions per second), kun taas vaikkapa maksukorttijätti Visa käsittelee minä tahansa vuorokauden aikana keskimäärin 1700 transaktiota sekunnissa.

Pitkällä aikavälillä tällaiset teknologiset puutteet tulevat vielä todennäköisesti näkymään Bitcoinin kurssikehityksessä.

Opi lisää Bitcoinista

Ethereum – kehittäjien suosikki

Suurin osa uusista, markkinoille tulevista kryptovaluutoista on ns. tokeneita, eli jonkin tietyn lohkoketjun sisällä käytettäviä arvon välineitä. Valtaosa näistä tokeneista on luotu Ethereum-ekosysteemin sisälle, ja se onkin erityisen suosittu alusta erilaisten älysopimusten luonnille.

Ethereum onkin siis onnistunut perustajansa tavoitteessa, eli siitä todella on tullut Bitcoinin kaltainen kryptojätti, joka kuitenkin mahdollistaa eri sovellusten kehityksen. Sen natiivitoken, Ether, myös on skaalautuvuudeltaan kaksinkertainen Bitcoiniin verrattuna.

Ethereum voidaan luokitella toisen sukupolven kryptovaluutaksi. Markkinoille on jo alkanut tulla kolmansien sukupolvien valuuttoja, jotka yltävät sitäkin huomattavasti korkeampiin transaktionopeuksiin ja hyödyntävät vieläkin edistyksellisempää teknologiaa.

Kryptopiireissä ollaan silti yhä vahvasti sitä mieltä, ettei Ethereumille tule löytymään varteenotettavaa haastajaa vielä pitkiin aikoihin. Kryptovaluutan arvossa maine on pelkkiä teknisiä ominaisuuksia tärkeämpää, ja siksi tämä alan jätti ja suunnannäyttäjä tulee todennäköisesti pitämään asemansa markkinoiden huipulla vielä kauas hamaan tulevaisuuteen.

Opi lisää Ethereumista

Muut kryptovaluutat

Ajatus siitä, että pääsisi olemaan osa jonkin uuden kryptovaluutan ensisijoittajien joukkoa kuulostaa – Ethereumin ja Bitcoinin menestystarinoiden myötä – monen korvaan erittäin hyvältä. Aiemmin listaamamme uudet kryptovaluutat tulevat kuitenkin noudattamaan erityistä varovaisuutta, sillä kyseisten kryptojen maine ei ole vielä yhtä vankka, kuin markkinoiden jäteillä.

Lupaavia teknologioita luodaan jatkuvasti lisää, mutta jolleivat muut sijoittajat kuule näistä tarpeeksi, eivät valuutat välttämättä nouse arvossaan merkittävästi. Vaikka teknisiä analyysejä voi toki vapaasti hyödyntää, on sijoittamisessa tätäkin tärkeämpää kryptopiireissä vallitsevien huhujen ja yleisten mielipiteiden havainnointi.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

82% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

CFD alusta

Arviomme:

Miksi valita eToro?

✅ Turvallinen linkki

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on yleisnimitys erilaisille digitaalisille valuutoille, joiden päätarkoituksena on tarjota käyttäjilleen parempi anonymiteetti ja suoja tietomurroilta, kuin mikä perinteisten maksukorttien, pankkitilien ja fyysisen valuutan kohdalla on ollut mahdollista. Nykyisin yhä useampi kuitenkin sijoittaa kryptovaluuttoihin siinä toivossa, että niiden arvo nousee – itse teknologiasta piittaamatta.

Kryptovaluuttoja voi hankkia erilaisten kryptopörssien, treidausalustojen sekä kryptolompakoiden kautta. 

Erityisen hurjaa tahtia – ja monia muita kryptovaluuttoja ennakoitavammin – nousua on tehnyt vuonna 2021 Bitcoin. Se on toki ollut kryptomarkkinoiden ehdoton johtaja jo vuosikausien ajan, mutta vuonna 2021 se todella lähti kiitonousuun ja rikkoi räikeästi vuoden 2017 ennätysarvonsa.

Mikäli huomion haluaa keskittää vasta tänä vuonna merkittävää kannatusta saaneisiin kryptovaluuttoihin, voi harkintaan ottaa artikkelissa listaamamme Polkadot-, Cardano-, Uniswap-, Aave- ja Synthetic Network Token -valuutat.

Kryptomarkkinoiden ehdottomasti suosituin ja näin myös varmin sijoituskohde on Bitcoin. Tämän hännillä tulevat Ethereum, Tether ja Ripple.

Kryptovaluuttojen ostossa oikeastaan ainoita riskejä ovat myyjän epärehellisyys, tietomurrot ja valuutan arvon lasku. Riskeistä kaksi ensimmäistä voi välttää suosimalla luotettuja ja länsimaisen valvonnan alla toimivia palveluja. Jälkimmäisin riski puolestaan on kierrettävissä sillä, ettei riennä sijoituksiin suin päin, vaan tekee riittävän taustatyön itseä kiinnostavan kryptovaluutan teknisistä ominaisuuksista, kannattajakunnan vahvuudesta sekä aiemmasta kurssikehityksestä.