Etusivu » Sähkösopimuksen kilpailutus 2024

Sähkösopimuksen kilpailutus 2024

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen 2024

Sähkösopimuksen kilpailutus on monelle ajankohtainen aihe. Sähkön nousevat hinnat mietityttävät tällä hetkellä monia, sillä sähkölaskusta voi myöhemmin tulla suuri kulu omalle budjetille. 

Tämän vuoksi sähkön kilpailutus on tärkeää, ja usein vastuullinen kuluttaja kilpailuttaakin sähkönsä säännöllisesti. Sähkön hinnan lisäksi sähkön kilpailutus sisältää monta asiaa, jota kannattaa ottaa huomioon, ja juuri tämän vuoksi tulee perehtyä siihen, miten sähkön kilpailutus toimii.

Näin kilpailutat sähkösopimuksesi 👇

Sähkösopimuksen kilpailutus

Sisällysluettelo

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutuksessa vertailet useamman sähköyhtiön tarjoamaa sopimusta sinulle. Sähkön kilpailutuksessa tarkoituksena on löytää juuri sinulle edullisin sähkö – joko hinnan tai muiden ehtojen kautta. Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä kWh:nä, eli kilowattitunnilta.

Sähkön kilpailutuksessa tulee usein arvioida oman talouden vuosittainen kulutus, sekä olla osittain perillä siitä minkälaista sopimustyyppiä haetaan. Sähköyhtiön kilpailutus sujuu helpoiten, mikäli sinulla on saatavilla edellisen vuoden sähkölaskusi. Jos ei, voit kilpailuttaa yhtiöitä myös käyttämällä osoitettasi ja arvioimalla kulutuksesi. Siksi tulemmekin esittelemään sinulle erilaisia vaihtoehtoja tässä artikkelissa, jotta näet minkälainen sähkösopimus voisi olla juuri sinun kotitaloudellesi sopiva.

On hyvä tietää, että sopimustyyppejä on kolmea erilaista: määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva, sekä pörssisähkö. Kaikki näistä ovat hyviä vaihtoehtoja, riippuen siitä mitkä ovat kriteerisi sähkösopimukselle, ja miten sähkön hinnat kehittyvät juuri kyseisessä taloudellisessa tilanteessa.

Halvin sähköyhtiö 2024

Halvin sähkö 24 kk riippuu monesta eri tekijästä, jonka vuoksi sinun kannattaa kilpailuttaa sähkösopimuksesi. Halvin sähkösopimus on kuitenkin yleensä määräaikainen, sillä tämän solmittuaan sähköyhtiö saa itselleen pidempiaikaisen asiakkaan, jolloin sähköyhtiö voi olla valmis tarjoamaan sopimuksen hieman paremmilla ehdoilla.

Pörssisähkön valitessasi sinun tulee seurata sähkön hintaa tarkemmin, kuin määräaikaisen sopimuksen omistaessasi. Esimerkiksi vuonna 2022 tammikuun ensimmäisenä päivänä pörssisähkön hinta oli 3.99 senttiä per kWh, siinä missä ensimmäinen heinäkuuta 2022 pörssisähkön hinta oli noussut 19.93 senttiin per kWh. Pörssisähkösopimukseen sisältyy kuitenkin myös perusmaksu, sekä vero, joten sopimuksen hinta ei muodostu pelkästään siitä miten paljon sähköä kulutat.

Tällä hetkellä alkuvuonna 2024 kiinteiden määräaikaisten sähkösopimusten hinnat pyörivät 9-15 sentin välillä per kilowatti. 

Kilpailuta sähkösopimus

Etenkin sähkön hinnan noustessa on hyvä kilpailuttaa vanha sähkösopimuksesi, sillä voit löytää markkinoilta huomattavasti paremman palveluntarjoajan. Sähkön kilpailutus tapahtuu helpoiten netin kautta. Vaikka voit toki itse ottaa yhteyttä eri sähköyhtiöihin ja pyytää tarjousta, voi tämä olla erityisen aikaa vievää ja työlästä. Tämän vuoksi sähkösopimuksen kilpailuttamisessa kannattaa hyödyntää internetin sähkönkilpailutuspalveluita, jotka ovat usein ilmaisia. Jos sinulla on määräaikainen sopimus tietyn sähköyhtiön kanssa, voit myös ottaa yhtiöön yhteyttä ja pyytää heiltä suoraan uutta tarjousta. Lähes kaikki sähköyhtiöt tarjoavat vaihtoturvaa, mikäli sähkön hinnat laskevat (tämä voi olla maksullista).

>> Kilpailuta sähkösopimuksesi – katso lista eri palveluntarjoajista

Miten sähkön hinta määräytyy?

Sähkön hinnan määräytyminen riippuu valitsemastasi sopimuksesta. Kokonaisuudessaan sähkön hinta muodostuu kolmesta eri päätekijästä: sähköenergian, sähkönsiirron ja sähköveron hinnasta. Sähköveroa maksetaan aina kulutuksen mukaan.

Sähköä kilpailuttaessasi sähkönsiirtoa ja veroa ei voi kilpailuttaa. Veroprosentti tulee olemaan kaikille sama ja sähkönsiirto määräytyy sen mukaan, missä alueella kotisi sijaitsee. Se mitä sähkön kilpailutuksessa oikeastaan kilpailutetaan, on sähköenergian myyjä.

Sähkön hinta itsessään kehittyy pörssisähkösopimuksissa, joka on sähkön markkinahinta. Pörssisähkön hinta on kaikille sama, ja se määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön hinta maksetaan tunnin välein vaihtuvan spot-hinnan tai kuukausittaisen keskihinnan mukaan. Pörssisähkö on usein ollut edullisin vaihtoehto verrattuna määräaikaiseen sähkösopimukseen, mutta tämä toki riippuu tilanteesta. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta on siis täysin riippuvainen sähkön juuri sen hetkisestä markkinahinnassa, kun taas esimerkiksi määräaikaisessa sopimuksessa hintaa ei päivitetä yhtä usein.

Energiamaksu, eli sähkön hinta muodostuu myös kolmesta eri osasta: perusmaksusta, energiamaksusta sekä arvonlisäverosta. Arvonlisävero lisätään perusmaksun ja energiamaksun muodostamaan summaan, ja on yleensä tästä summasta 24 prosenttia.

Koska sähkön hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta, on hyvä ottaa huomioon, että sähkön hinta on usein korkeampi talvella. Tämä johtuu siitä, että kylmällä ilmalla tarvitaan enemmän sähköä lämmitykseen, jolloin sen kysyntä nousee. Kesällä taas ilmiö on yleensä päinvastainen (poikkeuksena vuosina 2022-2023 pörssisähkö on ollut ajoittain erittäin korkealla).

Miksi sähkön hinta on nyt niin korkealla?

Sähkön hinta on ollut nousussa jo jonkun aikaa. Moni ajattelee, että sähkön hintaan vaikuttaa vain Ukrainan ja Venäjän välinen sota, mutta oikeastaan sähkön hinta on lähtenyt nousuun jo ennen sodan syttymistä. Sähkön nousseista hinnoista uutisoitiin jo vuoden 2021 puolella.

Osasyynä vuoden 2021 sähkön hinnan nousuille olivat vähäiset sateet pohjoismaissa. Matalat vesivarastot vaikuttavat sähkön hintaan, sillä sähköä joudutaan tuottamaan kalliimmilla tuotantotavoilla. Myös maakaasun ja kivihiilen hintojen nousu vaikuttavat sähkön nousseeseen hintaan. Euroopassa maakaasuvarastot vähenevät, siinä missä Venäjältä maakaasun tuonti Eurooppaan alkoi pienentymään jo vuoden 2021 puolella. Venäjän ja Ukrainan välinen sota kuitenkin nosti sähkön hintoja vielä entisestään, eikä tilanne näytä paranevan, sillä Eurooppa on vahvasti riippuvainen Venäjältä tuotavasta maakaasusta.

Sähkön hinta voi tuntua nyt myös erityisen kalliilta siksi, että vuoden 2020 aikana koronakriisin seurauksena sähkön hinta romahti. Sähkönkin hinnoissa toimii siis kysynnän ja tarjonnan laki – kysyntä on pysynyt samana, mutta koska tarjonta on laskenut, vaikuttaa tämä sähkön hintaan.

Mitä sähkön kilpailuttamisessa kannattaa ottaa huomioon?

Sähkön kilpailuttamisessa kannattaa ottaa huomioon sähkösopimuksen perusmaksu. Se veloitetaan kuluttajalta kuukausittain, ja perusmaksun päälle maksat myös energian hintaa. Perushinnan ja sähkön hinnan merkitys sinulle kuluttajana riippuu siitä, miten paljon sähköä käytät. Mikäli sähkön kulutuksesi on pientä, kannattaa kiinnittää huomiota perusmaksuun. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi sopimus, jossa on pienempi perusmaksu, mutta hieman suurempi sähkön hinta voi olla sinulle oikeastaan edullisempi.

Jos taas sähkönkulutuksesi on suurta, kannattaa painottaa enemmän sähkön hinnan tärkeyttä, sillä se luultavasti muodostaa suuremman osan sähkölaskustasi. Voit tehdä huomattavat säästöt valitsemalla yhtiön, jolla on pienempi sähkön hinta, mutta hieman suurempi perusmaksu.

Kuinka paljon sähkön kilpailuttamisella voi säästää?

Sähkön kilpailuttaminen voi tuoda budjettiisi merkittäviä säästöjä kuten aikasisemmin jo mainittu. Toki kilpailutuksella saatu säästö riippuu myös kotitaloutesi sähkönkulutuksesta ja lämmitysmuodosta. Esimerkiksi omakotitalon sähkö voi olla huomattavasti kalliimpi kuin kerrostaloasunnon sähkö. Sähköenergian hinta voi vaihdella muutaman sentinkin verran, ja vaikka tämä kuulostaa hyvin pieneltä voi se vuosi tasolla olla suuri tekijä. Etenkin omakotitaloissa sähkön kilpailuttamisella voit säästää jopa satoja euroja.

>> Kilpailuta sähkösopimuksesi

Mitä sähkön kilpailuttamisessa tulee huomioida sähkön hinnan lisäksi?

Usein hinta on tärkein tekijä, kun puhutaan kilpailutuksesta. Hintoja on toki helppo vertailla keskenään, mutta kuten olet jo varmasti huomannut, sähkön kilpailutus sisältää myös muita tekijöitä, joita vertailla keskenään. Sähkön hinnan lisäksi kilpailutuksessa kannattaa ottaa huomioon sähkösopimuksen tyyppi. Sopimustyyppi usein määrittelee kuinka usein sähkön hintasi päivitetään. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana tietyn ajan, kun taas jatkuvasti voimassa olevassa sopimuksessa voi olla, että hinnan tarkastus tapahtuu useammin, esimerkiksi kuukauden välein.

Moni karttaa määräaikaista sopimusta siksi, että sitä ei voi irtisanoa ennen määräajan päättymistä. Mikäli pyrit kilpailuttamaan sähkösopimuksesi usein, ei määräaikainen sopimus ole aina paras vaihtoehto. Toisaalta nousevien sähkön hintojen kanssa määräaikainen sähkösopimus voi olla jopa kätevämpi, sillä maksat sähköstä halvempaa hintaa. Jos olisit ottanut määräaikaisen sopimuksen esimerkiksi tammikuussa 2022, jonka jälkeen sähkön hinnat jatkoivat nousua, luultavasti säästäisit rahaa enemmän kuin ottamalla sopimuksen, joka seuraa pörssisähkön hintaa.

Toinen vertailussa huomioon otettava tekijä on tuotantotapa. Ympäristöarvot voivat olla sinulle erityisen tärkeitä, jolloin haluat varmasti valita tuotantotavan, joka on mahdollisimman ekologinen. Hyvät ympäristö arvot omaava yhtiö on aina sijoitus tulevaisuuteen.

Millaiseen sopimustyyppiin kannattaa tarttua?

Sähkösopimuksen kilpailutus tärkeyttä ei voi korostaa, sillä toisen halvin sähkö voi olla sinulle kalliimpi vaihtoehto. Esimerkiksi pienemmässä kerrostalo asunnossa asuvalle voi sopia paremmin kuukausimaksuton yleissähkösopimus, siinä missä taas pörssisähkö voi sopia suuremmille kotitalouksille. Yleisin virhe pienessä asunnossa asuvalle onkin ottaa liian kallis sähkösopimus.

Sopimustyyppiin sisältyy myös erilaiset sähkötuotteet ja niiden mittaustavat. Yleissähkö on yleisin mittaustapa, ja tällä tarkoitetaan sähköä, joka on aina saman hintaista. Yleissähkö sopii parhaiten kohteisiin, joissa sähkön kulutus ei ole suurta.

On myös olemassa muita mittauskeinoja kuin yleissähkö. Yösähkö on sähköä, jossa hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Nimensä mukaisesti sähkö on siis halvempaa öisin kuin päivisin. Yösähköä käytetään yleisimmin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa. Yöajan alkamisen määrittelee jakeluverkkoyhtiö.

Yösähkölle vaihtoehtoinen mittaustapa on kausisähkö. Kausisähkössä taas hinta vaihtelee nimensä mukaan vuoden – sekä vuorokaudenajan mukaan. Talvella sähkö on tyypillisesti kalliimpaa tämän kaltaisissa sopimuksissa. Talviajan määrittelee paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Voiko sähkön ostaa miltä yhtiöltä tahansa?

Sähköyhtiöitä on lukuisia ja saatatkin pohtia voitko ostaa sähköä miltä tahansa yhtiöltä? Vastaus tähän riippuu hyvin paljolti valitsemastasi sähköyhtiöstä. Kaikki sähkönmyyjät eivät välttämättä tarjoa palveluita juuri sinun alueellasi. Moni on sitä mieltä, että sähköä tulisi ostaa juurikin paikalliselta sähköyhtiöltä. Suomessa on yhteensä noin 80 sähköyhtiötä. Näistä kuitenkin vain noin 40 toimii kaikkialla suomessa. Sinulla onkin siis luultavasti hyvin paljon vaihtoehtoja, jonka vuoksi ei kannata tyytyä paikalliseen tai tuttuun ja turvalliseen valintaan, sillä tämä voi olla kalliimpi vaihtoehto.

Sähkösopimus ja vastuullisuus

Ilmastokriisin ollessa läsnä tulisi kuluttajana olla tietoinen myös vastuullisista valinnoista, ja onkin hyvä harkita, mikäli näitä voisi itse hyödyntää. Voit pyrkiä ostamaan vihreää sähköä – eli sähköä, joka on tuotettu uusiutuvalla energialla, esimerkiksi tuuli – tai vesivoimalla. Lisäksi omilla tottumuksilla voi vaikuttaa itse sähkön kulutukseen. 

Vihreä sähkö ei aina ole muita vaihtoehtoja kalliimpi, ja tämän vuoksi kannattaakin sisällyttää myös vastuullisemmat valinnat hintavertailuun. Vastuullisemman valinnan hintaan vaikuttaa aina se miten sähköyhtiö on hinnoitellut kyseisen tuotteen sekä sopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Sähkön kilpailutus on aina hyvä idea, sillä sähkön kilpailuttamisella voit säästää huomattavia summia rahaa. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, ja erityisesti silloin kun on puhe siitä että sähkön hinnat ovat yleisesti nousussa.

Kilpailuttamisella säästettävä summa riippuu kotitalouden koosta, asuinrakennuksesta sekä lämmitysmuodosta. Parhaimmassa tapauksessa kilpailutuksella voi kuitenkin säästää satoja euroja vuodessa.

Sähkön kilpailuttamisessa hinnan lisäksi kannattaa huomioida esimerkiksi sopimustyyppi, sekä se miten sähkö on tuotettu. Se sähkösopimus mikä on toiselle halvin, ei välttämättä ole sinulle kaikista paras, jonka vuoksi sähkösopimukset tulee aina kilpailuttaa yksilöllisesti.

Sähkön kulutukseen vaikuttaa huomattavasti asuntosi lämmitysmuoto. Esimerkiksi omakotitalo sähkölämmityksellä kuluttaa huomattavasti enemmän, kuin kerrostaloasunto ilman suoraa sähkölämmitystä. Parhaiten kuitenkin voit vaikuttaa sähkön kulutukseen kilpailuttamalla sähkösopimuksen, ja valitsemalla edullisimman vaihtoehdon.