Etusivu » Facebook osake 2023 (nyk. Meta)

Facebook osake 2023 (nyk. Meta)

Meta Platforms osake 2023 - Entinen Facebook

Facebook osake kuuluu nopeasti markkina-arvoltaan suuriksi kasvaneisiin yhtiöihin, jotka sijoituspiireissä tunnetaan nimellä “FAANG”. Sosiaalisen median alustana Facebook, tai yhtiön nimenmuutoksen myötä Meta, on todellinen edelläkävijä, mutta kuinka se saisi säilytettyä myös nuoret käyttäjät, joiden mielestä Facebook on vanhusten some ja totaalisesti pois muodista?

Tietoturvapuolelta Facebook saa jatkuvasti erilaisia syytöksiä ja on keskellä erilaisia tarkistuksia, mutta silti Facebook osake tuntuu pitävän pintansa sijoittajien salkuissa.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Facebook osake - katsaus viime vuosiin

Facebookin osakkeella meni hyvin vuosina 2021-2022. Facebook on tehnyt hyvää tulosta ja yhtiön talous on hyvällä pohjalla kaikenlaisista kohuista huolimatta. Facebook eli Meta tekee suuren osan liikevaihdostaan digitaalisen mainostamisen avulla. Koronapandemian aikaan digitaalinen mainostaminen on ollut yrityksille melkein ainoa vaihtoehto saada näkyvyyttä, joten Facebook on porskuttanut eteenpäin hyvin pandemiasta huolimatta. Facebook osake arvo on noussut hyvin jo pidemmän aikaa.

Facebookin tulevaisuus vaikuttaa hyvältä ja monet seikat povaavat yhtiölle mukavaa kasvua. Kuitenkin samaan aikaan Facebookia riivaavat jatkuvasti uudet kohut ja syytökset tietoturvan heikkoudesta sekä epäilykset ESG-asioiden ympärillä. ESG tulee sanoista Environment, Social, Governance (ympäristöasiat, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa) ja termillä viitataan vastuulliseen sijoittamiseen.

Facebookia on kritisoitu suuresti siitä, että perustajalla Mark Zuckerbergillä on yhtiössä liikaa valtaa. ESG:n avulla voidaan mitata ja vertailla yhtiöiden toimintaa, ja sijoittajat ovat nykyään hyvin kiinnostuneita sekä tietoisia tästä.

Mikä ihmeen Meta Platforms, Inc.?

Facebook vaihtoi nimensä lokakuussa 2021 Meta Platformiksi. Nimenmuutoksen taustalla on yhtiön halu pyrkiä muuntamaan some-yhtiön imago enemmän tulevaisuuden metaversumin rakentajaksi. Vaikka yhtiön nimi muuttui, ei silti Fabebook-palvelu tule muuttamaan nimeään. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Facebook osake kurssikehitys 

Facebook profiloituu aika vahvasti edelleen kasvuyhtiöksi vaikka sen p/e onkin tällä hetkellä suhteellisen matala. Kasvuyhtiöille tyypillisesti myös Facebookin osakkeen tuotto perustuu kurssinousuun, ei osinkotuottoon. Yhtiö tekee yritysostoja mielellään, eikä vieläkään jaa osinkoa sijoittajille. Facebook satsaa varat kasvuun ja uusien yritysostojen tekemiseen.

Facebookin osakkeen kurssikehitys on ollut varsin rivakkaa ja se ollut tietenkin sijoittajien mieleen. Facebook historia vaikuttaa erinomaiselta, jos kurssia tarkastelee esimerkiksi 5 vuoden ajalta taaksepäin. Tuona aikana kurssi on noussut liki 170 %. Kurssi ei ole juurikaan säikähtänyt kovia kohuja, joita Facebookin ympärillä on liikkunut paljon.

P/E-luku: 13,25

P/B-luku: 2,53

P/S-luku: 3,23

EPS: 10,58

Markkina-arvo: 365 456 MUSD

(tammikuu 2023)

Jakaako Facebook osinkoa?

Facebook ei jaa osinkoa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että yhtiö ei aivan lähitulevaisuudessa ala jakamaankaan osinkoa. Yhtiö panostaa yritysostoihin ja toimintojen kehittämiseen. Facebook on kasvuyhtiö.

Facebook osake hinta on monen mielestä melko kallis, mutta toisaalta korkeat hinnat ovat aika tyypillisiä amerikkalaisille suosituille osakkeille. Vuonna 2023 Facebook osaketta voi olla hyvä ostaa osakesäästötilille Suomessa juuri osingon puuttumisen vuoksi. Verohyöty ei näin ollen heikkene, vaikka kyseessä onkin ulkomainen osake. Toki tilanne voi jossain vaiheessa muuttua ja yhtiö saattaa myöhemmin alkaa maksaa osinkoa. Tällöin sopiva paikka osakkeelle voisi olla tavallinen arvo-osuustili, jolloin osinkojen lähdeveroja voi joissain tapauksissa periä takaisin, mikäli niistä on pidätetty tuplavero.

Tietoa yhtiöstä Facebook eli Meta Platforms, Inc.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg tuli miljardööriksi Facebookin ansiosta jo nuorella iällä, vain 26-vuotiaana. Tämä kertoo jotakin Facebookin räjähdysmäisestä suosiosta. Yhtiö onkin maailman suurin sosiaalisen median palvelu kävijämäärällä mitattuna.

Facebookin alku sijoittuu noin vuoteen 2004, kun Zuckerberg opiskeli Harvardin yliopistossa psykologiaa ja tietojenkäsittelyä. Zuckerbergin opintoihin kuului muutaman muun opiskelijan auttaminen heidän perustamansa verkkosivuston Harvard Connection kanssa. Sivuston tarkoitus oli jakaa tietoa esimerkiksi opiskelijabileistä ja toimia yhteisö- ja treffipalveluna. Pian Zuckerberg huomasi idean potentiaalin ja lopetti muiden opiskelijoiden projektin parissa työskentelemisen ja aloitti oman Facebookinsa kehittämisen.

Facebook oli alunperin tarkoitettu vain Harvardin yliopiston käyttöön, mutta palvelusta tuli hurjan suosittu ja se levisi muihinkin kouluihin ja pian yleisempäänkin käyttöön. Zuckerberg lopetti yliopisto-opintonsa ja muutti Kaliforniaan työskennelläkseen kunnolla Facebookin parissa. Zuckerberg tapasi opiskeluaikoinaan nykyisen vaimonsa Priscilla Chanin. Heillä on nykyään kaksi lasta, Max ja August. Lastensa kunniaksi pariskunta on perustanut hyväntekeväisyysjärjestön, jolle he aikovat elämänsä aikana siirtää merkittävän osan Facebookin osakkeidensa arvosta. Zuckerberg osoitti harvinaisen hyvää taitoa ohjelmointiin ja tietokoneisiin liittyen jo nuorella iällä.

Facebook on saanut ostotarjouksia monilta isoilta yhtiöiltä. Zuckerberg on kuitenkin järjestään torjunut kaikki ostoyritykset. Hän omistaa edelleen itse suuren osan Facebookista.

Harvard Connectionin kehittäjät haastoivat Zuckerbergin oikeuteen, koska tämä oli kopioinut palvelusta erilaisia ominaisuuksia ja liittänyt ne omaan projektiinsa. Zuckerberg joutuikin maksamaan entisille opiskelutovereilleen 20 miljoonaa dollaria sekä Facebookin osakkeita.

Vaikka vain Mark Zuckerbergin nimi nousee Facebookin perustajista puhuttaessa esiin, hänen apunaan palvelua kehittämässä olivat myös hänen ystävänsä Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ja Chris Hughes.

Yhtiö listautui pörssiin vuonna 2012. Yhtiö kuuluu myös S&P 500 -indeksiin, jossa on 500 yhdysvaltalaista suurta yhtiötä. S&P 500 on yksi maailman tunnetuimmista indekseseistä.

Facebook on haastettu monta kertaa oikeuteen erilaisten syytösten takia. Nyt pinnalla on ollut Cambridge Analytica -skandaali, jossa kyse oli siitä, että yhtiö olisi käyttänyt luvatta kymmenien miljoonien Facebookin käyttäjien profiileja Donald Trumpin presidentinvaalien voittamisen edistämistarkoituksiin. Facebook sai tietää asiasta, mutta ei tiedottanut siitä heti. Tämä on asettanut Facebookin omituiseen valoon tapauksen jälkeen. Facebookia on myös syytetty laittomasta monopoliasemasta. Kohuja on myös syntynyt erilaisista tietomurroista ja tietojen joutumisesta vääriin käsiin. Facebookille on syntynyt maine tietojen piilokäyttäjänä. Ei ole täysin selvää vieläkään, mitä kaikkea käyttäjistä selvitetään ja mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Facebook on antanut omat selvityksensä aiheesta, mutta selvityksen luotettavuutta melko yleisesti selvitetään.

Facebookia voi käyttää yksityishenkilönä omalla nimellään tai yrityksenä yrityksen profiililla. Nykyisin on oikeastaan jo enemmän sääntö kuin poikkeus, että yrityksellä on oma Facebook-profiili. Ajatuksena on verkostoitua muiden käyttäjien kanssa kaveripyyntöjä lähettämällä. Omille ja toisten sivuille on mahdollista jakaa ja luoda kaikenlaista sisältöä. Facebookissa voi luoda avoimia ja suljettuja ryhmiä jonkin rajatun aiheen ympärille.

Facebookin tytäryhtiöt

Facebookilla on lukuisia tytäryhtiöitä. Yhtiö mielellään ostaa uusia liiketoimintoja. Tunnetuimpia Facebookin tytäryhtiöitä lienevät viestintäsovellus WhatsApp sekä kuvasovellus Instagram.

Facebookin liiketoiminta osaltaan perustuu kovaan kasvuun ja sitä tavoitellaan mm. juuri yrityskauppojen avulla. Kun tarkemmin miettii, niin myös kilpailu pysyy hyvin kurissa, jos yhtiö ostaa potentiaalisia kilpailijoita ja liittää ne itseensä.

Facebookin kilpailijat

Facebookin perinteinen kilpailija on ollut MySpace. Facebook on kuitenkin rynnistänyt MySapcen ohi jo jonkin aikaa sitten, eikä varsinaista uhkaavaa kilpailua enää ole MySpacen suunnalta. Facebookin älytön suosio on aiheuttanut jopa sen, että MySpace on ollut jo kauan hiljainen ja unohtunut palvelu.

Uusia kilpailijoita saattaa syntyä Facebookille milloin tahansa. Erityisesti teini-ikäiset pitävät Facebookia vanhanaikaisena ja heidän keskuudessaan muut sosiaalisen median palvelut ovat suositumpia. Tällä hetkellä videopalvelu TikTok on pinnalla nuorten keskuudessa. Facebook yrittää pitää omia palveluitaan ajan tasalla ja on kehittänyt esimerkiksi Instagramiin Reels-toiminnon, jonka avulla pystyy luomaan saman tyylisiä nopeita videoita kuin TikTokissa.

Samoin Snapchatin ollessa suosituimmillaan Facebook loi Intsagramiin samanlaiset Storyt kuin Snapchatissa. Myös itse Facebookissa on nykyään mahdollista jakaa storyja, jotka näkyvät vain tietyn aikaa ja sitten häviävät. Google on yrittänyt iskeä omilla Facebookin tyyppisillä ratkaisuillaan Facebookin kilpailijaksi, mutta Google+ ja Google Hangouts eivät saaneet juurikaan tuulta alleen.

Facebook on niin tunnettu ja massiivinen yritys, että sitä on vaikea pienempien palveluiden haastaa. Kuitenkin tietoturvaongelmat ja urkkiminen saattavat koitua Facebookin kohtaloksi. Jos jokin palvelu saa kehitettyä turvallisemman, mutta kuitenkin sujuvasti käytettävän palvelun, Facebookin asema saattaa olla uhattuna. Moni käyttäjä on kuitenkin niin tottunut Facebookin toiminnallisuuksiin, että tuskin he heti olisivat vaihtamassa muualle.

Facebook osakkeen hyvät ja huonot puolet listattuna

Hyvät puolet

Huonot puolet

Facebook osake keskustelu

Facebookista sijoituskohteena käydään vilkasta keskustelua eri keskustelupalstoilla. Esimerkiksi Reddit Facebook -kanavasta löytyy keskustelua aiheesta.

ESG-standardien myötä keskustelu on saanut uusia piirteitä. Aikaisemmin sijoittajat olivat lähinnä innoissaan, kun olivat löytäneet niin hienosti menestyvän osakkeen kuin Facebook. Nykyisin kuitenkin mietitään myös sijoittamisen eettistä puolta, eikä haluta repiä voittoja toisten ”selkänahasta”.

Sijoittajille on koko ajan tärkeämpää, että heidän sijoituskohteensa ovat vastuullisia toimijoita, joissa on huomioitu ympäristöasiat, sosiaalinen puoli ja se että yrityksessä on hyvä johto ja asiat toimivat tasapuolisesti ilman epäreilua kohtelua yhtiön sisällä. Zuckerbergin iso rooli yhtiön johdossa aiheuttaa hieman epäilyksiä hyvästä hallintotavasta Facebookin sisällä. Myös jatkuvasti uudet oikeusjutut ovat hieman naarmuttaneet Facebookin aikaisemmin melko siloista pintaa. Kaikesta huolimatta yhtiön kurssi ei ole suuremmin ottanut nokkiinsa kohuista.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Facebookin on perustanut mies nimeltä Mark Zuckerberg. Ensimmäisen version Facebookista Zuckerberg koodasi vuonna 2004. Facebook oli aluksi tarkoitettu vain Harvardin yliopiston opiskelijoille.

 

Facebook alkoi levitä Suomessa vuonna 2007. Kunnollinen suomennos palvelusta saatiin valmiiksi kuitenkin vasta vuonna 2008.

Facebook tekee hyvää tulosta ja digitaalinen mainonta on kannattavaa todennäköisesti jatkossakin. Tietoturva-asiat saattavat aiheuttaa mutkia Facebookin matkaan, mutta lopullinen tilanne on vain arvailujen varassa.

 

Jokainen tekee sijoituspäätökset oman riskinsietokyvyn ja muiden seikkojen valossa. Jos kaipaa salkkuunsa viestintäalan järriyritystä, Facebook saattaa olla sopiva.

Facebook ei jaa osinkoa ainakaan vielä. Se satsaa varansa yritysostoihin ja kehittämiseen.