Etusivu » Metsä Groupin karttajärjestelmässä jo 235 000 kilometriä sähkölinjoja – merkittävä parannus työturvallisuuteen

Metsä Groupin karttajärjestelmässä jo 235 000 kilometriä sähkölinjoja – merkittävä parannus työturvallisuuteen

Metsä Groupin karttajärjestelmässä jo 235 000 kilometriä sähkölinjoja – merkittävä parannus työturvallisuuteen

Julkaistu: 2017-01-17 09:45:00 CET

Metsä Groupin karttajärjestelmässä jo 235 000 kilometriä sähkölinjoja – merkittävä parannus työturvallisuuteen

Metsä Group lehdistötiedote 17.1.2017

Metsä Groupin ja sähköyhtiöiden yhteistyön ansiosta tiedot sähkölinjojen sijainnista kattavat 75 prosenttia metsäyhtiön toiminta-alueesta. Riski sähkölinjaan osumisesta hakkuussa tai puun metsäkuljetuksessa on merkittävästi aiempaa pienempi.Yhteistyö nopeuttaa sähkölinjojen päälle myrskyssä kaatuneiden puiden korjuuta eli lyhentää myrskyistä aiheutuneita sähkökatkoksia.

Metsissä ja teiden varsilla kulkee paljon pienjännitelinjoja, jotka eivät pääsääntöisesti näy peruskartoissa. Metsä Groupin kanssa yhteistyösopimuksen tehneet sähköyhtiöt ovat toimittaneet yhtiön tietojärjestelmiin kartat sähkölinjoistaan ja ne välittyvät myös yhtiön sopimusyrittäjien käyttöön. Sähkölinjat näkyvät hakkuukoneiden, kuormatraktoreiden ja puutavara-autojen karttajärjestelmässä.

”235 000 kilometriä on matkana sama kuin kaksi sataa kertaa Suomi päästä päähän. Tässä on kyse merkittävästä työturvallisuutta parantavasta yhteistyöstä. Metsissä toimitaan kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina, säässä kuin säässä, joten tarkka tieto sähkölinjojen sijainnista parantaa työturvallisuutta oleellisesti”, tuotantopäällikkö Pasi Arkko Metsä Groupilta sanoo.

Metsä Groupin korjuutöissä liikkuu päivittäin yhteensä noin tuhat hakkuukonetta ja kuormatraktoria. Jos tietoa sähkölinjan sijainnista ei ole, metsäkone tai kaadettava puu voi osua sähkölinjaan. Tällöin seurauksena on vähintään sähkökatkos, pahimmillaan sähköisku kuljettajalle.

”Tällainen yhteistyö on erittäin hyvä asia. Esimerkiksi mustaa kierrekaapelia ei pimeässä metsässä erota. Kun linjat näkyvät kartalla, turvaetäisyyden säilyttäminen on helppoa. Ilman sitä sähkölinjan huomaa pimeässä vain sattumalta metsäkoneen valojen heijastuksesta tai linjan heilahtaessa oksissa”, kertoo johtaja Hannu Liikanen Karttulan Metsätyö Oy:stä. Ennen sähköistä paikkatietoa puuta ostaneet metsäasiantuntijat merkitsivät tiedossa olevat linjat sähkölinjat karttoihin käsin.

”Tämän kaltainen yhteistyö on ensisijaisesti tärkeää metsissä työtään tekevien ihmisten työturvallisuuden kannalta. Toisaalta tämä pienentää myös metsätöistä sähköverkoille, sekä ilmassa että maassa, aiheutuvaa riskiä ja tätä kautta parantaa sähkön toimitusvarmuutta meidän asiakkaillemme. Lisäksi verkkotietojen hyödyntäminen mahdollistaa esimerkiksi tehokkaan yhteistyön suurhäiriötilanteiden linjaraivauksissa”, suunnittelupäällikkö Jussi Antikainen Savon Voima Verkko Oy:stä.

Metsä Group ja sähköyhtiöiden yhteistyöhön kuulu, että myrsky- tai lumituhon sattuessa sähköyhtiöt saavat Metsä Groupilta metsäkoneet linjojen raivaukseen. Yhteistyö on laajuudessaan Suomessa ainutlaatuista. Arkko arvioi, että sähkölinjatiedot kattavat noin 75 prosenttia Metsä Groupin toiminta-alueesta. ”Haluamme laajentaa toimintamallia myös muiden sähköyhtiöiden alueille”, hän sanoo.

Metsä Groupilla on Savon Voiman lisäksi vastaava yhteistyösopimus Elenian, Pohjois-Karjalan Sähkön, Järvi-Suomen Energian, Carunan ja Kymenlaakson sähkön kanssa.

Linkki kuviin.

METSÄ GROUP

Konserniviestintä

Lisätietoja:
Pasi Arkko, tuotantopäällikkö, Metsä Group, puh. 0500 204 742
Jussi Antikainen, suunnittelupäällikkö, Savon Voima Verkko Oy, puh. 044 723 7517
Hannu Liikanen, johtaja, Karttulan Metsätyö Oy, puh. 0400 904 388
Krista Kimmo, viestintäpäällikkö, Metsä Group, puh. 050 526 4911

www.metsagroup.fi

Metsä Group on biotalouden edelläkävijä, jonka tuotteiden pääraaka-aine on uusiutuva puu pohjoisen kestävästi hoidetuista metsistä. Keskitymme puunhankintaan ja metsäpalveluihin, puutuotteisiin, selluun ja ensikuitukartonkeihin sekä pehmo- ja ruoanlaittopapereihin.

Metsä Groupin liikevaihto vuonna 2015 oli 5,0 miljardia euroa, ja se työllistää noin 9 600 henkilöä. Konsernilla on toimintaa noin 30 maassa. Metsä Groupin emoyritys on Metsäliitto Osuuskunta, jonka omistaa noin 116 000 suomalaista metsänomistajaa.

Seuraa Metsä Groupia: TwitterLinkedInFacebookYouTubeInstagramSlideshare

Viestin lähettäjä GlobeNewswire, www.globenewswire.com – a Nasdaq company

Jätä kommentti