Etusivu » Aktian markkinakommentti: Julkisen talouden velkaantuneisuus rikkoo ennätyksiä tulevina vuosina – vuonna 2023 Suomessa järjestetään velkavaalit

Aktian markkinakommentti: Julkisen talouden velkaantuneisuus rikkoo ennätyksiä tulevina vuosina – vuonna 2023 Suomessa järjestetään velkavaalit

new_Aktia_logo_black.png

Aktian markkinakommentti: Julkisen talouden velkaantuneisuus rikkoo ennätyksiä tulevina vuosina – vuonna 2023 Suomessa järjestetään velkavaalit

Koronakriisin seurauksena Suomen talous on ajautunut taantumaan ja julkisen sektorin velka kasvaa voimakkaasti. Aktian tänään julkaisemassa raportissa käsitellään koronakriisin aiheuttamia seurauksia Suomen julkiselle taloudelle. Vuoden 2023 eduskuntavaaleista voimmekin odottaa velkavaaleja.

Suomi, kuten suuri osa maailman maista, on ajautunut talouden taantumaan koronaviruksen rajoitustoimien seurauksena. Kriisin myötä julkiset menot ovat lisääntyneet muun muassa tukitoimien takia. Samalla tulot ovat vähentyneet mm. arvonlisä- ja ansiotuloverokertymien pienentymisen myötä.

Julkisen talouden arvioidaan velkaantuvan lähivuosina samaa tahtia kuin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Aktian uuden pääekonomisti Lasse Corinin mukaan velkaantuminen on ongelmallista: ”Huolestuttava havainto Suomen aiemmista kriiseistä on, että julkisen talouden velkaantuneisuutta ei olla onnistuttu palauttamaan lähtötasolle ennen seuraava kriisiä. Valitettava tosiasia on se, että julkisen talouden velkaantuneisuus tulee rikkomaan ennätyksiä tulevina vuosina.”

Corin jatkaa analyysiään: ”Uskonkin, että nämä kysymykset nousevat vahvasti esille eduskuntavaaleissa keväällä 2023, jolloin on viimeistään otettava kantaa julkisen talouden tasapainotustarpeeseen ja keinoihin. Äänestäjille on tarjolla pääasiassa vain kipeitä vaihtoehtoja ja paljon vaikeita päätöksiä.”

Lue Aktian markkinakommentti kokonaisuudessaan täältä.

Seuraa Aktian pääekonomistia Lasse Corinia twitterissä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Katja Korsinkin, viestintäpäällikkö, puh. +358 50 411 3036, katja.korsinkin@aktia.fi

Aktia on suomalainen varainhoitaja, pankki ja henkivakuuttaja, joka on luonut vaurautta ja hyvinvointia sukupolvelta toiselle jo 200 vuoden ajan. Palvelemme asiakkaitamme digitaalisten kanavien kautta kaikkialla ja kasvokkain toimipisteissämme pääkaupunkiseudulla sekä Turun, Tampereen, Vaasan ja Oulun seuduilla. Palkitun varainhoitomme rahastoja myydään myös kansainvälisesti. Työllistämme noin 750 henkilöä eri puolella Suomea. Aktian hallinnoitavat asiakasvarat (AuM) 31.12.2019 olivat 9,9 miljardia euroa ja taseen arvo 9,7 miljardia euroa. Aktian osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä (AKTIA). aktia.com.

Alkuperäinen artikkeli

Jätä kommentti