Mitä on arvosijoittaminen?

arvosijoittaminen

Sijoittaminen yksittäisiin osakkeisiin on vaativa harrastus, joka edellyttää vankkaa itsekuria. Sijoittajan on kyettävä pysymään rauhallisena muiden panikoidessa tai innostuessa liikaa. On mahdollista saavuttaa ylituottoa, kun osaa toimia päinvastoin kuin valtavirta.

Tunteiden hallinta helpottuu, kun on käytössä sijoitussuunnitelma tai -strategia. Arvosijoittaminen on yksi näistä laajalti tunnistetuista strategioista. Sen nimen mukaisesti arvosijoittajat etsivät arvoa eli tavoittelevat osakkeiden hankintaa niiden todellista arvoa alempaan hintaan.

Yrityksen todellisen arvon arvioiminen voi olla haasteellista, sillä meillä kaikilla on erilaiset näkemykset siitä, kuinka paljon eri yrityksistä kannattaa maksaa. Arvosijoittamisen strategia pohjautuukin siihen, että etsitään markkinoiden aliarvostamia yhtiöitä, joiden todellinen arvo on korkeampi kuin mitä markkinat ovat valmiita niistä maksamaan. Tällaisia aliarvostettuja yrityksiä löytyy usein toimialoilta, jotka eivät ole yleisön suosiossa.

Tällä hetkellä esimerkiksi perinteiset autovalmistajat eivät ole suuressa suosiossa, koska sähköautot ovat syrjäyttämässä niitä ainakin osittain. Korkean inflaation vuoksi myöskään päivittäistavarakaupat eivät ole erityisen suosittuja sijoituskohteita.

Arvosijoitusstrategia vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä oikean arvon paljastumisessa voi mennä vuosia. Kun aliarvostus lopulta purkautuu, se voi tapahtua erittäin nopeasti. Tässä artikkelissa käsittelemme yrityksen arvonmääritystä, erilaisia työkaluja, tunnettuja arvosijoittajia ja heidän strategioitaan sekä ns. arvoansoja.

Yrityksen todellisen arvon määrittäminen

Markkinoilla pyritään arvioimaan yritysten todellista arvoa päivittäin. Mielipiteet vaihtelevat yhtä nopeasti, minkä vuoksi osakekurssitkin heilahtelevat suuntaan tai toiseen pelkästään yhdessä päivässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yritysten liiketoiminnassa tapahtuisi merkittäviä muutoksia joka päivä.

Yksi arvosijoittajien suosimista menetelmistä yrityksen arvon määrittämiseksi on erilaisten tunnuslukujen hyödyntäminen. Tunnusluvut antavat eri tavoin suhteellisen kuvan siitä, paljonko yrityksestä kannattaa maksaa. Tunnuslukuja on monia, ja tietyt tunnusluvut soveltuvat paremmin tiettyjen yhtiöiden arviointiin. Esimerkiksi alkuvaiheessa olevat yritykset tekevät usein tappiota, joten niiden kohdalla tulospohjaiset tunnusluvut eivät toimi.

Arvosijoittajat suosivat yleensä kypsässä vaiheessa olevia yrityksiä, jotka tuottavat hyvää tulosta ja mahdollisesti maksavat omistajilleen osinkoakin. Näillä yhtiöillä on yleensä myös vahva tase ja vähän velkaa. Yksinkertaistetusti näitä yrityksiä voidaan vertailla esimerkiksi P/E- ja P/B-lukujen perusteella.

P/E-luku, eli hinta-/tulos-suhde, kertoo osakkeen hinnan suhteen yrityksen tulokseen. Jos yrityksen P/E-luku on 10, se tuottaa 10 vuodessa markkina-arvoaan vastaavan tuloksen, olettaen että tulos ja osakkeen hinta pysyvät ennallaan. Yleistettynä matala P/E-luku viittaa edulliseen yritykseen ja korkea P/E-luku kalliiseen yritykseen.

Toinen tunnusluku, P/B-luku eli hinta-/oma pääoma-suhde, kuvaa osakkeen hintaa suhteessa yrityksen omaan pääomaan. Kuten P/E-luvussa, matalaa P/B-lukua pidetään yleisesti edullisena ja korkeaa lukua kalliina. P/B-luku ei sovellu kevyen pääoman yrityksille, kuten ohjelmistoyrityksille.

Kokeneemmat arvosijoittajat saattavat tunnuslukujen lisäksi käyttää myös kassavirtaan perustuvaa yrityksen arvonmääritysmenetelmää, DCF-mallia. DCF-mallissa otetaan huomioon myös pääoman kustannus, eli millaista riskitöntä tuottoa esim. euribor-koroista voisi saada. Pyrimme pitämään artikkelimme selkeälinjaisina, emmekä siksi käsittele DCF-mallia tässä yhteydessä tarkemmin.

Arvosijoittamisen ydinajatus on siis ostaa yhtiöitä niiden todellista arvoa alempaan hintaan ja odottaa kärsivällisesti, kunnes muut sijoittajat tunnistavat yhtiön arvon. Arvosijoittamisen ansana on kuitenkin se, että aliarvostetut yhtiöt saattavat jäädä aliarvostetuiksi pitkäksi aikaa tai jopa pysyvästi. Arvosijoittajalla tulee olla kärsivällisyyttä ja vakaumusta valitsemiinsa yhtiöihin.

Arvoansojen vaarat

Kun osakkeet ovat aliarvostettuja, niiden edullinen hinta voi houkutella sijoittajia, mutta on tärkeää tarkastella kriittisesti, miksi nämä osakkeet ovat niin edullisia. Arvosijoittajan on kyettävä tekemään tarkka ja luotettava analyysi välttääkseen sijoittamisen arvoansat.

Sykliset osakkeet ovat erityisen alttiita arvoansoille. Ne voivat näyttää erittäin houkuttelevilta silloin, kun taloussykli on huipussaan, mutta kun sykli kääntyy, niiden arvo voi laskea jyrkästi. Otetaan esimerkiksi teräsyhtiö SSAB, jonka liiketoiminta riippuu suuresti rakennusteollisuuden kysynnästä. Jos rakennustoiminta hidastuu ja teräksen kysyntä vähenee, sekä yhtiön liikevaihto että tulos voivat laskea merkittävästi.

Toinen esimerkki arvoansasta ovat yhtiöt, jotka ovat hyötyneet mm. koronapandemiasta. Pandemian aikana ihmiset panostivat enemmän koteihinsa, mikä hyödytti esimerkiksi saunavalmistaja Harviaa. Yhtiön tulos kasvoi huomattavasti, ja sen osakekurssi nousi yli 700 %. Kun tilanne normalisoitui, osakekurssi kuitenkin tippui yli 75% huipuistaan. Vaikka Harvian P/E-luku ei ollut huipussaankaan kohtuuttoman korkea, tuloksen lasku yhdistettynä sijoittajien pienempään hyväksymään P/E-lukuun aiheutti suuren laskun osakkeen hinnassa.

Sijoittajan on siis välttämätöntä ymmärtää, mistä yhtiön tulos koostuu ja mitkä tekijät voivat vaikuttaa siihen. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa korkojen ja energian hintojen nousu lisäävät yritysten kustannuksia. Osa yrityksistä pystyy siirtämään nämä kustannukset hintoihinsa, mutta toiset eivät. Esimerkiksi Harvia on onnistunut nostamaan kiukaidensa hintoja, sillä heillä on vähän kilpailua kohdemarkkinoillaan ja heidän tuotteensa ovat kilpailijoitaan laadukkaampia.

Arvosijoittamisen tunnettuja nimiä

Warren Buffett: Buffett on ehkä maailman tunnetuin arvosijoittaja. Hän on tehnyt omaisuutensa sijoittamalla arvoyhtiöihin pitkäjänteisesti. Buffett on toistuvasti korostanut, että sijoittajan tulee ymmärtää yrityksen liiketoimintaa, ja että on tärkeää olla ahne, kun muut ovat pelokkaita.

Benjamin Graham: Grahamia pidetään arvosijoittamisen isänä. Hän opetti arvosijoittamista Columbian yliopistossa, ja yksi hänen oppilaistaan oli Warren Buffett. Grahamin tunnetuimpiin teoksiin kuuluu ”The Intelligent Investor”, joka on edelleen yksi sijoittamisen perusteoksista.

Seth Klarman: Klarman on yksi nykypäivän tunnetuimmista arvosijoittajista. Hän on Baupost Group -rahaston perustaja ja toimitusjohtaja, ja hän on kirjoittanut ”Margin of Safety” -nimisen kirjan, joka on arvosijoittajien keskuudessa erittäin arvostettu.

Joel Greenblatt: Greenblatt on tunnettu ”Taikakaava”-strategiastaan, jonka hän on kehittänyt yksinkertaistaakseen sijoituspäätöksiä. Hän on Gotham Capital -sijoitusrahaston perustaja, ja hänen ensimmäiset 20 vuotta sijoitusalalla tuottivat uskomattomat 40 % vuosituotot. Greenblatt korostaa yksinkertaisuutta sijoitusstrategiassaan ja hänen ”Taikakaavansa” perustuu kahteen tunnuslukuun: Ev/Ebit ja ROIC.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet arvosijoittamisen periaatteita ja sen merkitystä sijoitusstrategiana. Arvosijoittaminen on lähestymistapa, jossa pyritään tunnistamaan ja sijoittamaan yhtiöihin, jotka ovat markkinoiden aliarvostamia suhteessa niiden todelliseen arvoon. Tämä strategia vaatii sijoittajalta kärsivällisyyttä, analyysitaitoja ja kykyä pysyä suunnitelmassa markkinoiden heiluessa.

Artikkelissa käytiin läpi myös yrityksen todellisen arvon määrittämistä ja erilaisia tunnuslukuja, kuten P/E- ja P/B-lukuja, jotka ovat arvosijoittajien työkaluja arvon arvioimisessa. Lisäksi tuotiin esille tunnettuja arvosijoittajia, kuten Warren Buffett, Benjamin Graham, Seth Klarman ja Joel Greenblatt, jotka ovat menestyneitä arvosijoittajia.

Samalla kuitenkin korostettiin arvosijoittamisen riskejä ja haasteita. Aliarvostetut yhtiöt voivat pysyä aliarvostettuina pitkään, ja markkinoiden muutokset voivat vaikuttaa yhtiön arvoon nopeasti. Sijoittajan on osattava tunnistaa arvoansat ja tehtävä perusteellista analyysia välttääkseen virhesijoitukset.

Kokonaisuudessaan arvosijoittaminen on yksi monista sijoitusstrategioista, joka voi tarjota ylituottoa markkinoihin nähden, kun sitä noudatetaan johdonmukaisesti ja harkiten. Strategian menestyksekäs toteuttaminen edellyttää vahvaa markkina-analyysiä, yritysten taloudellisen tilan ymmärtämistä ja kykyä pitää kiinni suunnitelmasta markkinoiden vaihteluista huolimatta.

Piditkö lukemastasi? Jaa eteenpäin

Uusimmat blogipostaukset

plus500 sijoittaminen
5/5

Käy CFD-kauppaa osakkeilla, indekseillä, valuutoilla ja kryptovaluutoilla edullisilla kuluilla

Vastuuvapaus: 82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Seuraa Facebookissa