Sijoittava opiskelija – Sijoitusten vaikutus tukien saantiin

Sijoitusten vaikutus tukien saantiin

Tänään kirjoittelen lapselle säästämisestä ja varsinkin siitä, voiko säästämisellä ja sijoittamisella olla vaikutusta opiskelijan saamiin tukiin.

Saadakseni tarkkaa faktatietoa päätinkin kaivautua syvälle Kelan eli kansaneläkelaitoksen sivujen syövereihin ja voin sanoa, että selkeän vastauksen saaminen ei onnistunutkaan ihan tuosta vain (ainakaan omasta mielestä…) Tässä kirjoituksessa koitankin parhaani mukaan jäsentää löytämäni tiedon. Paneudun varsinkin siihen, miten arvo-osuustilin ja osakesäästötilin kautta tehdyt myyntivoitot ja -tappiot sekä osingot voivat vaikuttaa sijoittavan opiskelijan tukien saantiin. Näillä kaikilla voi nimittäin olla oma vaikutuksensa.

Kela tarkistaa vuosittain tukien saajien tulot. Kela saa tietonsa suoraan verohallinnolta, joten tuloja ei tarvitse erikseen toimittaa Kelalle.

Törmäsin muutamiin seikkoihin, jotka sijoittavan opiskelijan on hyvä ottaa huomioon:

 1. Tukihakemusten hyväksymisessä Kela ottaa huomioon hakijan kaikki veronalaiset ansio- ja pääomatulot bruttona.
 2. Kela EI tulkitse pääomatuloja kuten verohallinto. Tämä on hyvä tietää, koska tietämättömyys voi kostautua ja tuet voidaan periä takaisin korkojen kera jos tulot paukkuvat yli sallittujen rajojen.
 3. Erittäin tärkeä tieto on myös se, että Kela huomioi pelkästään myyntivoiton. Kela EI näe myyntitappiota eli Kela ei hyväksy tappioiden vähennystä. Jos sait 2000 euroa myyntivoittoa ja 2000 euroa myyntitappiota, Kela tulkitsee vain myyntivoiton eli olet Kelan mielestä +2000 euroa plussalla.

Mitä eroa arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä on tukien kannalta?

Näillä kahdella on jonkin verran eroa opintotuen ja asumistuen kannalta:

 -> Arvo-osuustili - korko- ja osinkotulot, sekä myyntivoitot huomioidaan opiskelijan tuloissa heti 

 -> Osakesäästötili - osingot voi sijoittaa osakesäästötilin sisällä ilman, että sillä olisi vaikutusta opintotuen saantiin. Myyntivoitot huomioidaan vasta kun tililtä nostetaan rahaa voitollisesti. Osakesäästötilillä saadut korko- ja osinkotulot vaikuttavat asumistukeen vaikkei niitä nostaisikaan tililtä pois. 

Arvo-osuustilin kautta tehdyistä kaupoista syntyneet myyntivoitot sekä korko- ja osinkotuotot huomioidaan opiskelijan tuloissa heti. Näillä voi olla vaikutusta tukien saantiin, jos tulot ylittävät sallitut rajat ks. alta.

Osakesäästötilin sisällä saadut osingot ja myyntivoitot eivät vaikuta opiskelijan opintotukeen. Vaikutus syntyy ainoastaan siinä kohtaa kun tililtä nostetaan rahaa voitollisesti. Eli opiskelija voi käydä osakesäästötilin sisällä kauppaa ja vaikuttaa itse minkä vuoden verotuksessa myyntivoitto huomioidaan. Osakesäästötilin sisällä saadut osingot voi myös uudelleen sijoittaa osakesäästötilin sisällä, jolloin sillä ei ole vaikutusta opiskelijan saamaan opintotukeen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että asumistuen kanssa asia on toinen.

Näiden kahden tilin yhteneväisyys: Arvo-osuustilin kaltaisesti osakesäästötilillä saadut korko- ja osinkotuotot huomioidaan asumistuessa, vaikka osakesäästötilillä osingot sijoitettaisiin tilin sisällä takaisin osakkeisiin.

Molempien tilien kohdalla korko- ja osinkotulot jaetaan koko vuodelle. Jos jaettu kuukausittainen korko- tai osinkotulo ylittää 10,87€/kk, tällöin korko- ja osinkotulot vaikuttavat opiskelijan saamaan asumistukeen (arvo-osuustilin kohdalla myös opintotukeen). Eli jos saat koko vuoden aikana yhteensä 100 euron edestä korko- tai osinkotuloja, tällä ei ole vaikutusta asumistuen saantiin.

Satunnainen, alle 1000€ myyntivoitto/vuosi ei vaikuta opiskelijan saamiin tukiin.

Jos opiskelija saa vuokratuloa, vaikuttaa tämä tulo tukien saantiin.

Mitä tuloja ei huomioida?

 • perintö- ja lahjaverotuksen piiriin kuuluvat lahjat ja perinnöt
 • talletusten korkotulot, jos ne ovat lähdeveronalaisia
 • arpajaisveron alaiset palkkiot tai voitot
 • tietyt Kelan maksamat etuudet, kuten opintoraha, opintotuen asumislisä, koulumatkatuki, yleinen asumistuki ja lapsilisä
 • kulukorvaukset ja työmatkojen perusteella maksettavat päivärahat
 • oppisopimuskoulutuksen tietopuolisen koulutuksen ajalta maksettavat päivärahat, perheavustukset ja muut korvaukset
 • verovapaat apurahat, jos apuraha on maksettu vuonna 2019 tai sen jälkeen
 • jakamattoman kuolinpesän tulot
 • veronpalautukset

(Lähde: Kela)

Kelan sivuilta voi laskurien avulla selvittää omat vuositulorajat ja lukea lisää osinkojen ja myyntivoittojen vaikutuksesta tukiin. Aina kannattaa myös kysyä jos ei ole täysin varma vaikuttaako saamasi tulo tukiin vai ei.

Seuraa Instagramissa @naisetpuhuurahasta

– Merita Väänänen

Piditkö lukemastasi? Jaa eteenpäin

Uusimmat blogipostaukset

plus500 sijoittaminen
5/5

Käy CFD-kauppaa osakkeilla, indekseillä, valuutoilla ja kryptovaluutoilla edullisilla kuluilla

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Seuraa Facebookissa