Mitä ovat viime aikoina puhuttaneet hedge fundit eli hedgerahastot?

hedgerahastot

Viime aikoina sijoittajia puhuttanut Game Stopin keissi nosti hedgerahastot useaan otteeseen esiin, joten lähdetään avaamaan kyseistä rahastoa hieman lisää:

Hedgerahasto on yhteisnimitys monelle erilaiselle erikoissijoitusrahastolle

Mikä hedgerahasto on?

Hedge fund, hedgerahasto, suojarahasto, apurahasto, vipurahasto…. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tarkkaa suomenkielistä käännettä tälle rahastolle ei ole vielä kehitetty, joten jokainen kutsukoon sitä miksi haluaa.

Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna hedgerahasto pyrkii saamaan tuottoa oli markkinatilanne mikä tahansa eli se pyrkii absoluuttiseen tuottoon. Siinä missä esimerkiksi indeksirahasto pyrkii voittamaan vertailuindeksinsä, hedgerahasto pyrkii jatkuvasti voittamaan tuottotavoitteensa.

Hedgerahastojen päätavoitteena on alentaa sijoitusten volatiliteettiä eli suurta hinnanvaihtelun riskiä ja kasvattaa arvoa kaikissa markkinaolosuhteissa eli saada tuottoa silloin kun kurssit nousevat, mutta myös silloin kun ne laskevat.

Mihin hedgerahastot sijoittavat?

Hedgerahasto voi sijoittaa osakkeisiin, erilaisiin korkokohteisiin, johdannaisiin sekä moniin muihin sijoituskohteisiin. Hedgerahasto voi oikeastaan sijoittaa mihin tahansa mistä voi saada tuottoa. Ne voivat myös shortata eli myydä lyhyeksi. Game Stopin kohdalla mm. Melvin Capital hedgerahastolla oli tavoitteena tehdä tuottoa shorttaamalla Game Stopin osakkeita, mutta Wallstreebets-yhteisössä käydyn keskustelun myötä yksityissijoittajat lähtivät ostamaan Game Stopin osakkeita taustalla idea, jonka myötä hedgerahastot joutuvat sulkemaan shorttauspositionsa lähes hinnalla millä hyvänsä.

Tätä kutsutaan Short Squeeze -ilmiöksi, jossa osakekurssit nousevat nopeasti lyhyessä ajassa, jolloin osaketta shortanneet joutuvat ostamaan osakkeita takaisin minimoidakseen tappionsa. Jos shorttaajia on paljon enemmän suhteessa osakkeen myyjiin, silloin osakkeen arvo voi räjähtää käsiin lyhyessä ajassa.

Melvin Capitalille kävi tässä tapauksessa ohrasesti ja se koki valtavat tappiot Game Stopin kohdalla. Yhtiö menetti n. 3,75 miljaria dollaria, joka on suurin piirtein 30% yhtiön hallinnoimista varoista. Eli melkoinen pyllähdys sanottakoon.

Hedgerahastojen strategiat

Hyvin menestyneen hedgerahaston tuoton tulee perustua johonkin markkinatuotosta riippumattomaan strategiaan.

Hedgerahastojen strategiat voivat erota toisistaan suurestikin riskin, tuoton ja volatiliteetin suhteen. Osa voi mm. käyttää vipuvoimaa ja osa taas ei. Osa pyrkii suuriin tuottoihin ja osa taas tasaiseen tuottoon ja pääoman säilyvyyteen. Hedgerahastoilla on olemassa ainakin 14 erilaista sijoitusstrategiaa ja jokaisella strategialla on oma riski-tuotto-profiilinsa.

Hedgerahaston strategiasta ja riskistä tulee olla hyvin selvillä ennen kuin sijoittaa kyseiseen rahastoon. Toki yleensä näihin hedgerahastoihin voi sijoittaa vain ne joilta löytyy massia tooodella paljon. Esimerkiksi jenkeissä pitää löytyä takataskusta iso kasa rahaa ennen kuin voi edes havitella hedgerahastoihin mukaan.

Hedgerahastot ovat tehneet useista rahastojen hoitajista eli ns. managereista upporikkaita. Monesti yhtiöt houkuettelevat menestyksekkäitä managereita joukkoonsa valtavilla palkoilla ja bonuksilla, jotka mahdollistavat muhkean varallisuuden kerryttämiseen suht lyhyessä ajassa (usein managerit sijoittavat itse myös hallinnoimaansa hedgerahastoon). Moni rahastonhoitaja onkin siirtynyt eläkkeelle jo kolmekymppisenä. Täältä voit katsoa listan 20 rikkaimman hedgerahastomanagerin tuloista. Melkoisia lukemia.

Hedgerahastot, triljoonan luokan bisnes!

Hedgerahastojen markkinakoko on triljoonan dollarin luokkaa ja se kasvaa koko ajan hurjaa vauhtia. Hedgerahastoja pidetään yleensä ns. hienostoherrojen rahastoina, koska hedgerahastoissa on mukana suuret sijoitusinstituutiot ja erittäin varakkaat henkilöt.

Hedgerahastot mielletään korkean riskin rahastoiksi ja joskus ne sitä toki ovatkin, mutta joukosta löytyy myös hedgerahastoja, jotka suuren riskin ja tuoton tavoittelun sijaan tavoittelevat tasaista tuottoa ja pääoman säilyvyyttä.

Suomalaisten eläkkeet kiinni hedgerahastoissa

Monien suomalaisten eläkeyhtiöiden, yksityispankkien, vakuutusyhtiöiden ja varakkaiden yksityishenkilöiden sijoitukset on hajautettu hedgerahastoihin. Muun muassa eläkeyhtiö Varma on sijoittanut 1/5 osan eläkesijoituksistaan korkeariskiseen hedgerahastoon. Lähes 20 vuoden sijoittaminen on tuottanut menestyksekästä tulosta ja Varma on noussut kärkipäähän korkean riskin hedgerahasto-sijoittajana. Muut suomalaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet matalariskisempiin hedgerahastoihin pienemmillä osuuksilla.

– Merita Väänänen

Seuraa Instagramissa: @naisetpuhuurahasta

Piditkö lukemastasi? Jaa eteenpäin

Uusimmat blogipostaukset

plus500 sijoittaminen
5/5

Käy CFD-kauppaa osakkeilla, indekseillä, valuutoilla ja kryptovaluutoilla edullisilla kuluilla

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Seuraa Facebookissa