Etusivu » Aktian pääekonomisti: Suomen maakuntien yksiöiden vuokramarkkinoiden kehitys on epäterve

Aktian pääekonomisti: Suomen maakuntien yksiöiden vuokramarkkinoiden kehitys on epäterve

new_Aktia_logo_black.png

Aktian pääekonomisti: Suomen maakuntien yksiöiden vuokramarkkinoiden kehitys on epäterve

Aktian pääekonomisti: Suomen maakuntien yksiöiden vuokramarkkinoiden kehitys on epäterve

Koronavirusta seuranneet rajoitustoimet ja talouden yleinen epävarmuus ovat vaikuttaneet voimakkaasti talouteen vuonna 2020. Asuntomarkkinoilla hetkellisesti rauhoittunut aktiviteetti on palautunut nopeasti kesän ja syksyn aikana. Vuokramarkkinoilla vahva kehitys on jatkunut jo pidempään.

Aktian tänään julkaistussa raportissa, pääekonomisti Lasse Corin kertoo Suomessa maakuntien yksiöiden vuokramarkkinoiden kehityksen olevan epäterve, eikä seuraa alueiden väestönkasvua. Väestönkehitys on alueen elinvoimaisuuden mittari ja sen voisi näin ollen ajatella heijastuvan sekä alueen asuntojen arvoon että vuokratasoon. Tämä näyttäisi pitävän paikkansa asuntojen hintojen osalta, mutta Corin kiinnittää raportissaan erityisesti huomiota muuttotappiokuntien yksiöiden vuokriin. ”Mielenkiintoinen havainto oli, että vaikka taantuvilla alueilla yksiöiden hinnat laskevat muiden asuntojen hintojen mukana, niin sen sijaan vuokrien kehitys ei näytä seuraavan trendiä. Eli vaikka väki vähenee maakunnissa, yksiöiden vuokrat nousevat”, toteaa Lasse Corin.

Corinin mukaan esimerkiksi asumistukijärjestelmän mahdolliset muutokset vaikuttavat asiaan. Järjestelmän kautta tuetaan vuokra-asumista vuosittain yli kahdella miljardilla eurolla ja sen uudistukset voivat tulla ajankohtaisiksi julkisen talouden odotettavissa olevista tasapainotustoimista päätettäessä. Asuntosijoittajille vuokrien jatkuva nousu tarjoaa houkuttelevia sijoituskohteita, mutta niissä piilee poikkeuksellinen riski.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Katja Korsinkin, viestintäpäällikkö, puh. +358 50 411 3036, katja.korsinkin@aktia.fi

Aktia on suomalainen varainhoitaja, pankki ja henkivakuuttaja, joka on luonut vaurautta ja hyvinvointia sukupolvelta toiselle jo 200 vuoden ajan. Palvelemme asiakkaitamme digitaalisten kanavien kautta kaikkialla ja kasvokkain toimipisteissämme pääkaupunkiseudulla sekä Turun, Tampereen, Vaasan ja Oulun seuduilla. Palkitun varainhoitomme rahastoja myydään myös kansainvälisesti. Työllistämme noin 750 henkilöä eri puolella Suomea. Aktian hallinnoitavat asiakasvarat (AuM) 31.12.2019 olivat 9,9 miljardia euroa ja taseen arvo 9,7 miljardia euroa. Aktian osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä (AKTIA). aktia.com.

Liite

Alkuperäinen artikkeli